Γενική

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις δικηγόροι με την κυβέρνηση

Κρίσιμες συναντήσεις και αποφάσεις

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη κατά τη συνάντησή τους προχθές.
Οι δικηγόροι αντιτάσσονται κυρίως στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, αντιπροτείνοντας το γερμανικό μοντέλο, το οποίο καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές. Επίσης αντίθετοι είναι με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών.
Τις παραπάνω «κόκκινες γραμμές» θα θέσουν και στη δεύτερη νέα συνάντησή τους με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που ορίστηκε για αύριο στο υπουργείο Οικονομικών.
ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ
Ο κ. Κώστας Γούναρης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews για τις εξελίξεις που τρέχουν: «Θα γίνει μια συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου και αφού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, τη Δευτέρα το μεσημέρι έχει Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα».
Οι δικηγόροι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας αν η κυβέρνηση επιμείνει στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ο κ. Γούναρης τόνισε: «Το είχαμε πει ότι αν δεν καταλήξουμε σε τελική συμφωνία θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Το θέμα των προεισπράξεων που για εμάς είναι βασικό δεν το διαπραγματευόμαστε. Οι προεισπράξεις πρέπει να μείνουν γιατί εκτός από τους δικηγόρους εξυπηρετούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία και άλλοι, όπως το κράτος».
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης μετέφερε στους δικηγόρους τις θέσεις του μνημονίου, αλλά και της Κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» για το δικηγορικό σώμα θέματα, χωρίς να λάβει ο ίδιος θέση. Κληθείς να απαντήσει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης για το πώς νιώθει σαν Έλληνας πολίτης που θα πρέπει να περιμένουν την τρόικα να αποφασίσει για τα ζητήματα του κλάδου τους, σημείωσε: «Η κυβέρνηση όταν κάνει τις προτάσεις της είναι σε επαφή και με την τρόικα. Το Υπουργείο προφανώς την ενημερώνει. Ότι συμφωνηθεί με την κυβέρνηση θα ισχύσει.
Δυστυχώς το μνημόνιο είναι νόμος του κράτους, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει και συμβαίνει το δεύτερο. Όταν δανείζεσαι από κάποιον ο δανειστής σου βάζει όρους. Δεν τους βάζει αυτός που παίρνει τα λεφτά».
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πάντως, όπως έλεγαν οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που απασχολούν τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ως δικηγόρος Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκεται κάτω από τις πιέσεις του ΔΝΤ και του συναδέλφου του υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καστανίδης έχει ταχθεί δημοσίως όχι μόνον υπέρ της διασφάλισης των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και υπέρ της ποσοτικής αύξησης και της οριζόντιας επέκτασής τους στο σύνολο των νομικών υπηρεσιών, καθώς εξασφαλίζει φορολογικά έσοδα για το κράτος στην πηγή, αλλά και σταθερά έσοδα για τα ασφαλιστικά Ταμεία.
ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και το όλο θέμα του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι σε εκκρεμότητα».

Σχετικά Άρθρα