Γενική

Σειρά ενεργειών από τον Αλέκο Κοντό για να σωθεί ο θησαυρός της Ξάνθης

Να μας απαντήσει ο κ. Ξυνίδης τι έχει κάνει για την διάσωση της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Ειρωνικό δελτίο τύπου εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σ. Ξυνίδη με το οποίο καταφέρεται κατά του Αλέκου Κοντού και την ΣΕΚΕ για το θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Αναλυτικά αναφέρει ο κ. Ξυνίδης «Τώρα, που ο κ. Κοντός «στέγνωσε» επιχειρημάτων για το θέμα την γεωθερμίας, θα τολμήσει αλήθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τους χειρισμούς της καθοδηγούμενης από τον ίδιο ΣΕΚΕ στο θέμα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ;». Όπως ήταν φυσικό η ΣΕΚΕ απάντησε δίνοντας στην δημοσιότητα σειρά ενεργειών για την προσπάθεια διάσωσης της ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Ευτυχώς γιατί την Ξάνθη κάποιοι δεν προτίθενται να ξεπουλήσουν τον τεράστιο θησαυρό της περιοχής. Παραθέτουμε σειρά επιστολών και ενεργειών που έκανε ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Αλέκος Κοντός μαζί με τον Παναγιώτη Ταρενίδη και περιμένουμε από τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης κ. Ξυνίδη να δημοσιοποιήσει και εκείνος τις δικές του ενέργειες- αν έχει κάνει κάτι. Ακολουθούν οι επιστολές της ΣΕΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και τον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη:

Προς: Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Κύριε Υπουργέ,

Με επιστολή μου στις 13/10/2011 σας επεσήμανα τον κίνδυνο για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ Α.Ε, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα. Μιας ελληνικής βιομηχανίας, με έδρα την Ξάνθη, η οποία, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που σήμερα αντιμετωπίζει, με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησής σας , παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον αναγνωρισμένων επενδυτών από το εξωτερικό και, πέραν αυτών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Θράκης, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Στην προηγούμενη επιστολή μου σας εξήγησα ότι η εταιρεία χρειάζεται επειγόντως μία «ένεση» ρευστότητας και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, διότι ενόψει της τελικής διαδικασίας της ιδιωτικοποίησής της, εάν δεν υποστηριχθεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολέσει το μερίδιο που κατέχει σήμερα στην ελληνική αγορά και κατ΄ επέκταση να πάψει να ελκύει τους σοβαρούς επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την άμεση εξαγορά της.

Δυστυχώς, παρά τα όσα σας ανέφερα για το σοβαρό αυτό ζήτημα, επισημαίνοντας μάλιστα τις ευθύνες της κυβέρνησης, στην οποία έχετε την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής , να χαθεί μία σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την Θράκη και την ελληνική οικονομία γενικότερα και παράλληλα να δείξει η κυβέρνηση ότι ειλικρινά ενδιαφέρεται για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, η μέχρι τώρα στάση σας χαρακτηρίζεται από επιδεικτική και προκλητική αδιαφορία κι εν τέλει μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την εταιρεία.

Δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης καμία απόφαση δεν ελήφθη από την πλευρά σας για την στήριξή της ΣΕΚΑΠ και πλέον όλες οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίησή της κινδυνεύουν, με ευθύνη της κυβέρνησής σας, να πέσουν στο κενό.

Σας καλώ την ύστατη αυτή στιγμή να εγκαταλείψετε την στάση αυτή και να επιδείξετε το στοιχειώδες ενδιαφέρον που απαιτείται για την διάσωση της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για την εταιρεία και οι επιπτώσεις δυσμενέστατες για την Θράκη.

Με τιμή Αλέξανδρος Κοντός Βουλευτής Ξάνθης

Προς τον Διοικητή της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκη

Σε συνέχεια της με αριθ. πρωτ.40140, από 3.6.2011 επιστολής σας, απαντούμε τα κάτωθι:

Η ΣΕΚΕ ως ιδρυτικό μέλος και μία εκ των βασικών μετόχων της ΣΕΚΑΠ ΑΕ, κατέστησε σαφές κατ’ επανάληψη, ότι προτίθεται να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα ληφθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης βιωσιμότητας στην εταιρία, υπό την προϋπόθεση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζονται:

1) το μέλλον της επιχείρησης, η επιβίωση και η υπόστασή της,

2) τα δικαιώματα των εργαζομένων της και

3) τα συμφέροντα και η περιουσία της ίδιας της μετόχου ΣΕΚΕ, η οποία έχει επενδύσει σημαντικότατα κεφάλαια στη ΣΕΚΑΠ σε όλη την πορεία της λειτουργίας αυτής και δεν προτίθεται να απεμπολήσει το ύψιστο δικαίωμα της, να παρεμβαίνει αποφασιστικά σε ζητήματα, η εξέλιξη των οποίων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική της θέση.

Δυστυχώς, η πρότασή σας για την ΣΕΚΑΠ, όπως αυτή αναγράφεται στην ανωτέρω επιστολή, δεν ικανοποιεί τους όρους που προαναφέρονται.

Επιπρόσθετα, δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η τυχόν αποδοχή της από την ΣΕΚΕ χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντά της ως μετόχου εταιρείας, θα καθιστούσε τη Διοίκησή της νομικά και ηθικά υπόλογη με το επιχείρημα ότι απεμπόλησε τα δικαιώματά της από τη συμμετοχή της στη ΣΕΚΑΠ.

Δεδομένου, όμως, ότι η ΣΕΚΕ επιθυμεί να ανευρεθεί βιώσιμη λύση προς όφελος όλων των πλευρών και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σχετική ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για την αδυναμία της ΣΕΚΑΠ να αντιμετωπίσει άμεσα οικονομικά προβλήματά και να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, σας προτείνουμε τα εξής:

α) Η ΑΤΕ να αποκτήσει τις μετοχές της ΣΕΒΑΘ, ώστε το ποσοστό της συμμετοχής της στη ΣΕΚΑΠ να ανέλθει στο 51% (αυτό μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα).

β) Η ΑΤΕ να διενεργήσει διαγωνισμό για την πώληση του 51% με ταυτόχρονο διακανονισμό των απαιτήσεών της.

γ) Η ΣΕΚΕ να έχει τη δυνατότητα εναλλακτικά

-να διαπραγματευθεί με τον υποψήφιο αγοραστή για να πωλήσει τις μετοχές της ή,

-να διαπραγματευθεί με τον υποψήφιο αγοραστή, ώστε:

1) Να διασφαλίσει την πώληση των μετοχών της στο μέλλον

2) Να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ

3) Να μη φέρει αντίρρηση σε μελλοντική αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ

4) Να εκπροσωπείται στο Δ.Σ. του νέου σχήματος

5) Να συμμετέχει με εκπροσώπους της στις Επιτροπές προμήθειας πρώτων και βοηθητικών υλών στη ΣΕΚΑΠ

Εκτιμούμε, ότι με την πρόταση αυτή:

α) διευκολύνουμε την επίλυση του προβλήματος της ΣΕΚΑΠ, χωρίς να εμποδίζουμε την είσοδο στην εταιρία νέου μετόχου,

β) δεν εμποδίζουμε την ΑΤΕ για την εφαρμογή της είσπραξης των δανείων της προς τη ΣΕΚΑΠ και

γ) διασφαλίζουμε τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ όσο και της οργάνωσής μας.

Κύριε Διοικητά,

Θεωρώντας ότι η πρότασή αυτή είναι απολύτως συμβατή με τους Νόμους του ελληνικού κράτους και κινείται στα πλαίσια του κοινού συμφέροντος όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συνάντηση μαζί σας θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζητήσεις.

Με τιμή

Παναγιώτης Ταρενίδης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΚΕ Α.Ε.

Σχετικά Άρθρα