Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Σήμερα το βράδυ στις 20:30 η έναρξη των πληγωμένων γιορτών Παλιάς Πόλης από τον Δήμαρχο Μπάμπη Δημαρχόπουλο

Σήμερα το βράδυ Σάββατο 3 Σεπτεµβρίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή –Πλατεία Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 η Επίσηµη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης από τον ∆ήµαρχο Ξάνθης Χαράλαµπο ∆ηµαρχόπουλο. Θα ακολουθήσει συναυλία από τον Άγγελο και τον Στέλιο Διονυσίου.

Αναλυτικά το σημερινό πρώγραμμα της πρώτης μέρας των γιορτών που ξεκινούν χωρίς την παρουσία αρκετών συλλόγων που αρνήθηκαν να μετατραπούν σε επιχειρήσεις.

Πρόγραμμα πρώτης μέρας

 

Συναυλία Άγγελος και Στέλιος ∆ιονυσίου
Ο Άγγελος και ο Στέλιος ∆ιονυσίου τιµούν την καλλιτεχνική πορεία του πατέρα τους και ερµηνεύουν τις κορυφαίες λαϊκές επιτυχίες του. Ένα πλούσιο µουσικό πρόγραµµα αφιερωµένο στον µεγάλο ερµηνευτή Στράτο ∆ιονυσίου. Μια µουσική συνάντηση γεµάτη αναµνήσεις από τα αξέχαστα τραγούδια του, όπως:«Άκου βρε φίλε», «Βρέχει φωτιά στη στράτα µου», «Τα πήρες όλα», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος» και άλλα ….

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

11:00 Party µε τους παραγωγούς του Ράδιο Ξάνθη

 

Οι µουσικοί παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη 93,5 οργανώνουν το πάρτυ στην αυλή µε τα Χαµάµ. Τοhttp://www.radioxanthi.gr/Ράδιο Ξάνθη 93,5 είναι το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης. Από το 1988 συµµετέχει στην πολυφωνία στα FM. Πολλή και επιλεγµένη µουσική,(κλασσική, jazz, παραδοσιακή και έντεχνη) αξιόλογες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις, απόψεις και σχόλια που βελτιώνουν την εικόνα της πόλης. Σήµερα, συνεχίζει να κατέχει µια από τις πρώτες θέσεις στις προτιµήσεις των ακροατών. Οργάνωση: ΦΕΞ Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Ράδιο Ξάνθη 93,5

 

Σπίτι πολιτισµού ΦΕΞ

 

16:00 Capoeira – Σεµινάριο Ι

 

To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεµινάριο Capoeira µε τον Mestre Pitbull από το Group Jacobina Arte της Θεσ/νικης, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Αυγούστου. Πληροφορίες εγγραφές στο 2541025421 & 6938886605. Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κοµµάτι του Groupo International Jacobina Arte µε ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες. Η Capoeira είναι µια µοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισµού που συνδυάζει µουσική, χορό, µάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάµυνα. Είναι µια από τις πιο ολοκληρωµένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεµικών τεχνών. ∆ηµιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα µε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονοµικές καταστάσεις που αντιµετώπισε σ τη διαδροµή της. Οργάνωση: ΦΕΞ, Εργαστήριο Capoeira.

 

∆ηµοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης» Ορφέως και Πινδάρου, Παλιά Ξάνθη τηλ. 2541076363

 

19:00 Εγκαίνια Εκθέσεων

 

2ος όροφος Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου Έκθεση φωτογραφίας Τα Θρησκευτικά µνηµεία στην κατεχόµενη Κύπρο –όψεις και πράξεις µιας συνεχιζόµενης καταστροφής. Εγκαίνια έκθεσης από το Σεβασµιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήµονα, παρουσία και του δηµιουργού της έκθεσης κ. Χαράλαµπου Χοτζάκογλου που θα κάνει ειδική ενηµέρωση για το περιεχόµενο της έκθεσης. ∆ιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου -Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, σε συνεργασία µε το Βήµα Θρησκειών και Πολιτισµών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

 

Κεντρική Αίθουσα

 

Έκθεση Ζωγραφικής Μενεσίδης Ιωάννης Κρυωνάς Σ.

 

1ος όροφος Μικρή Αίθουσα

 

•                      Σαρρή Γεωργία Αγιογραφία•                      Οµαδική Έκθεση Ζωγραφικής

 

Αύλειος Χώρος

 

Καλλιτέχνες εκθέτουν τις δηµιουργίες τους.

 

Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

19:30 «Ψηλά τα χέρια µόνο στη ζωή και στη χαρά»

 

Στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης θα σας περιµένουµε για να παιχνιδίσουµε µε τις ιστορίες που έχει σκαρώσει η συγγραφέας κα Έλενα Αρτζανίδου. Με το σύνθηµα «Ψηλά τα χέρια µόνο στη ζωή και στη χαρά»

 

«O Τζίµης στο σχολείο κουβαλάει όπλα που κατασκευάζει. Στα διαλείµµατα του αρέσει να τροµάζει τη Μαλένα, να φοβίζει τη Θεοφίλη και να κάνει την Αφροδίτη να κλαίει. Τα άλλα παιδιά τον αποφεύγουν. Μόνο η Μαλένα και ο Περικλής µπαίνουν µπροστά του και προσπαθούν να του αλλάξουν συνήθειες ώστε να σταµατήσει να φωνάζει συνεχώς:«Ψηλά τα χέρια αλλιώς θα σας την ανάψω».Θα καταφέρουν, άραγε, να νικήσουν τον φόβο που προσπαθεί να προκαλέσει σε όλους ο Τζίµης;»

 

Να µην λείψει κανείς, µεγάλοι και µικροί στην όµορφη αυλή, γιατί οι ιστορίες και τα παραµύθια δεν είναι µόνο για µικρά παιδιά! Οργάνωση: ΦΕΞ, Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, Βιβλιοπωλείο Πυργελή.

 

∆ίκτυο Λόγου και Πράξης

 

19:30 Θεατράκι στο Μονοπάτι της Ζωής «Από το Κάστρο της Θρακιάς, στα βήµατα του Ορφέα»

 

Το ∆ίκτυο Λόγου και Πράξης υποδέχεται το ∆ιδυµότειχο. Μία βραδιά στην αύρα της µουσικής, της ποίησης, της λαογραφίας, της ιστορικής µνήµης και της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Καστροπολιτείας του ∆ιδυµοτείχου. Με τη συµµετοχή του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ∆ιδυµοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και ∆ράση» και του Ωδείου Βορείου Έβρου «Καρπίδα».

 

Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

 

20:30 Μουσικοχορευτική εκδήλωση µε την «Κοµπανία του Λαγού»

 

Ο Λαγός είναι ένας µικρός οικισµός του ∆ιδυµοτείχου µε µόλις λίγες δεκάδες ψυχές. Οι κάτοικοί του Παραπαγγαίοι πρόσφυγες, από το Μαλκότς και το Τσαλί της Αν. Θράκης, θεωρούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητάς τους τη µουσική και το χορό. Πρόσφατα δυο από τους παλιούς οργανοπαίχτες του χωριού, ο βιολιντζής Βαγγέλης Μαυρουδίδης και ο κλαριντζής Σταύρος Πεχλιβάνης, πλαισιωµένοι από τους συγχωριανούς τους Κώστα Κετσάτη στα κρουστά και τον πολλά υποσχόµενο νεαρό γκαϊντατζή Γιώργο Συµεωνίδη, αποφάσισαν να συστήσουν παραδοσιακή κοµπανία που θα αναδείξει τα τραγούδια εκείνα που είτε προέρχονται από το χωριό τους, είτε αγαπήθηκαν, χορεύτηκαν και ενσωµατώθηκαν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι τη µικρής τους κοινωνίας. Οι Εβρίτες της Ξάνθης σας δίνουµε τη δυνατότητα, µαζί µε τις µοναδικές γεύσεις από ντόπια προϊόντα, να απολαύσετε αυτούς τους ιδιαίτερους µουσικούς, που θα φέρουν στο θυµικό µας αναµνήσεις και χρόνια που όλοι αναπολούµε… Θα µας ξυπνήσουν µνήµες από τα χωριά µας και τα πανηγύρια µας..

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Στέκι Συλ. Ποντίων Ν. Ξάνθης (Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου στο Parking) Ποντιακή βραδιά µε τον Κώστα Καλούση στη Λύρα και το Τραγούδι.

 

Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης»

 

Μουσική βραδιά µε τον Γιώργο Γραβάνη Κλαρίνο: Βαγγέλης Τσιλιγγίρης

 

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

 

Μουσική βραδιά µε τους Γιώργο Ορφανίδη και Αντώνη Νικηφορίδη

 

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»

 

Θρηίκιος ήχος. Νέα παιδιά µε συνείδηση στην παράδοση µας ταξιδεύουν σε µουσικές του τόπου µας!!! Ηρακλής Ψωµαδόπουλος -γκάιντα Γιώργος Παπαδόπουλος -κρουστά Αλέξανδρος Κοκκαλίδης -θρακιώτικη λύρα

 

Τάσος ∆ασκαλόπουλος – λαούτο

 

Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πρωτοπόροι Λεύκης Ξάνθης

 

Ο Γιάννης ∆ούκογλου (κιθάρα), ο Ηλίας Μαυρολιός (φωνητικά) και ο Βαγγέλης Μαυρολιός (Μπουζούκι) είναι εδώ και χρόνια ένα καταξιωµένο σχήµα, µε απίστευτα ελκυστικό ρεπερτόριο που απαρτίζεται από παλιά λαϊκά αλλά και ρεµπέτικα τραγούδια που γράψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραµµο. Όσοι τυχεροί βρεθούν κοντά µας, θα απολαύσουν το αυθεντικό ταλέντο και το κέφι που βγάζουν.

 

Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης,«Αλησµόνητες Πατρίδες»

 

Στο στέκι του Συλλόγου Μικρασιατών, Ιωακείµ Σγουρού απέναντι απο το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής (πάνω και πίσω απο το καφέ Μπλε), παραδοσιακό γλέντι µε µουσικές από όλη την Ελλάδα και συνέχεια µε ρεµπέτικο-λαϊκό πρόγραµµα και αυθεντικές λιχουδιές και εδέσµατα της ανατολής.

 

Σχετικά Άρθρα