slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Σήμερα η μεγάλη μέρα… στις 13:00 η Καρναβαλική Παρέλαση και στις 18:30 καίμε των Τζάρο στον Κόσυνθο (δείτε το σημερινό πρόγραμμα)

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Είσοδος Πόλης (από Καβάλα)

13:00 «Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση»

Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση είναι πια γεγονός… Μια πόλη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί, μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Σε μουσική επένδυση από τους Dj’s Joe Vida, Morrello.

Ο Dj Joe Vida γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, ξεκίνησε να παίζει μουσική από το 1993 μέχρι και σήμερα, σε γνωστά Bar-Club σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία πέντε χρόνια επιμελείται την μουσική στις Καρναβαλικές παρελάσεις του Δήμου Ξάνθης.

Ο Dj Morrello είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και ενεργούς DJ στην Ελλάδα. Μόλις 18 ετών και έχει παίξει σε όλων των ειδών τις εκδηλώσεις (party, open-air εκδηλώσεις κ.α). Από μικρός ανακάλυψε το πάθος του για την μουσική, σε ηλικία μόλις 12 ετών απόκτησε την πρώτη του κονσόλα και άρχισε να πειραματίζεται στο να μιξάρει τις επιτυχίες. Έχει την δυνατότητα να κάνει performance σε όλων των ειδών τις εκδηλώσεις.

Την καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και η Μαρία Παπαδοπούλου.

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.) και κάτοχος

Μεταπτυχιακού στην Πολιτική Θεωρία. Από τo 2003 έχει εργαστεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». To 2005 αναλαμβάνει το Γραφείο Τύπου του Ομίλου Mad και το 2006 συνεργάζεται με την εταιρεία παραγωγής PLD. Από  το 2008 ασχολείται και με την τηλεόραση, ως παρουσιαστής στο Mad, Mega και τα τελευταία 3 χρόνια στον ΑΝΤ1.

Η Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1986. Η καταγωγή της είναι από την Ξάνθη, όπου και ζει μόνιμα. Ήταν η πιο νεαρή παρουσιάστρια, αφού σε ηλικία 10 ετών παρουσίαζε παιδική εκπομπή στο Xanthi Channel. Από το 2009 έως και το 2016 ήταν παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Xanthi Channel και διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών κοινωνικού περιεχομένου. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ήταν το μοντάζ και το σπικάζ εκπομπών αλλά και του δελτίων ειδήσεων. Παράλληλα, είχε την ευθύνη για την παραγωγή και τον συντονισμό μουσικών και ενημερωτικών ραδιοφωνικών εκπομπών στον Life 92,1fm. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τη σύνταξη ελεύθερου, κοινωνικού και πολιτικού ρεπορτάζ στις τοπικές εφημερίδες Μαχητής και Αδέσμευτη.

 

Η Ξάνθη συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος. Η παρέλαση ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την κεντρική πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.

Με μουσική από τον DJ Toris.

O Tόρης Παπαδήμας εργάζεται 17 χρόνια ως DJ, παίζοντας μουσική σε διάφορα μαγαζιά της Ξάνθης, της Περιφέρειας και στη Γερμανία, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις όπως και στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι κατά το παρελθόν.

 

18:30 Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου

 

Μία ακόμη καρναβαλική παρέλαση έφτασε στο τέλος! Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

 

Σχετικά Άρθρα