slider Τελευταία Νέα

Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ: Επίσκεψη της Ομοσπονδίας στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης (πρώην σχολή αστυφυλάκων)

Επίσκεψη της Ομοσπονδίας στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Ξάνθης και στο Τ.Σ.Φ.

      Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων επισκέφθηκε το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Ξάνθης και το Τ.Σ.Φ.  και συναντήθηκε με συναδέλφους των δύο Υπηρεσιών προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που τους απασχολούν και να αναζητήσει την επίλυσή τους.

Για μία ακόμη φορά η Ομοσπονδία βρέθηκε στους χώρους του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης  Αλλοδαπών, σε ένα Κέντρο που πολλές φορές θεωρήθηκε από εμάς  (και όχι μόνο ) πρότυπο Κέντρο Κράτησης για τα ελληνικά δεδομένα.  Την ώρα που οι εικόνες της Μόριας και όχι μόνο, δυσφημούν την Ελληνική Αστυνομία και τους εμπλεκόμενους φορείς διεθνώς, υπάρχουν και Κέντρα που πληρούν τις επιθυμητές προδιαγραφές. Απόρροια κυρίως του υπηρεσιακού ζήλου τόσο αυτών που το δημιούργησαν και προσπάθησαν, όσο όμως και του χαμηλόβαθμου προσωπικού  που υπηρετεί εκεί, κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθήκες φύλαξης ανθρώπινες αλλά και συνθήκες φύλαξης ασφαλέστερες για το προσωπικό.

Δυστυχώς σήμερα, η συνεχώς μειούμενη δύναμη φύλαξης, πλέον δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που υπήρχαν και  απαιτείται αύξηση της ενισχυτικής ώστε να το Κέντρο να συνεχίσει να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες στους κρατουμένους αλλά και ένα ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον στο προσωπικό που υπηρετεί.  Ο συνεχιζόμενος μειούμενος αριθμός συναδέλφων που διατάσσεται για την φύλαξη έχει προκαλέσει υπηρεσιακή ασφυξία για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών.

Επιπρόσθετα, για την «εργασιακή ομηρία»  των αποσπασμένων συναδέλφων που διατάσσονται τώρα για χρόνια πολλά να υπηρετούν στο Κέντρο με την μορφή απόσπασης λόγω «έκτακτης ανάγκης» θα πρέπει πλέον να δοθεί μια μόνιμη λύση. Οι ανάγκες δεν είναι πλέον έκτακτες για την στελέχωση των ΠΡΟΚΕΚΑ όλης της χώρας, αλλά καλύπτουν μόνιμες και διαρκής ανάγκες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Είναι λοιπόν ανάγκη η Ηγεσία να αναζητήσει μόνιμη αποκατάσταση αυτών των συναδέλφων και να σταματήσει η εργασιακή αβεβαιότητα.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με πολλούς συναδέλφους και από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης συζητώντας τόσο για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου των Αστυνομικών της Συνοριακής Φύλαξης όσο όμως και για τα ζητήματα της καθημερινότητας της εργασίας.  Εκτέθηκαν ζητήματα του μισθολογίου και του διαχωρισμού των αστυνομικών που προέρχονται από συνοριακούς φύλακες με την μισθολογική ένταξη τους στην Γ’  κατηγορία, ασφαλιστικά και εργασιακά. Η ΠΟΣΥΦΥ ενημέρωσε σχετικά με τα επίκαιρα ζητήματα της απόδοσης των αναδρομικών αλλά και της ενδεχόμενης αξίωσης των επιδομάτων των δώρων.

Ως ΠΟΣΥΦΥ είναι για μας, αναγκαία η επίλυση των προβλημάτων που μας τέθηκαν, και δίχως ευχολόγια και στείρες καταγγελτικές πρακτικές θα αναζητήσουμε από την Ηγεσία την επίλυσή τους. Θεωρώντας συνδικαλιστικό μας καθήκον την αποκατάσταση των αδικιών, την ισονομία και την διασφάλιση ενός ασφαλέστερου εργασιακού περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία άμεσα θα ενημερώσει την Ηγεσία και θα θέσει τους προβληματισμούς αναζητώντας άμεσα την επίλυσή τους.

Όπως και στο παρελθόν, δεσμευτήκαμε πως θα συνεχίσουμε το ενδιαφέρον μας σε κάθε συνάδελφο αλλά και σε όλες αυτές τις δομές που δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Σχετικά Άρθρα