Γενική

Π. Ανδρικόπουλος: «Οι τράπεζες είναι το σύστημα και όλοι δουλεύουμε γι αυτές»


Την αντίθεση του εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος στο νέο καθεστώς συναλλαγών για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών πού ισχύει από σήμερα (1/4/2011), και επιβάλλει ως όριο συναλλαγών με μετρητά τα 3.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. μιλώντας στην XanthiNews. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να βάζουμε εμπόδια. Η μισή Ελλάδα είναι γραμμένη στον Τειρεσία. Δεν μπορείς να επιβάλλεις ένα τέτοιο εκβιαστικό μέτρο».

Στα διεθνή δικαστήρια θα προσφύγουν τα ΕΒΕ για το όριο συναλλαγών με μετρητά τα 3000 ευρώ
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Στα Διεθνή Δικαστήρια θα προσφύγει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προκειμένου να δικαιωθεί για το μέτρο που αναμένεται να αποτελέσει άλλη μια χαριστική βολή για την ελληνική αγορά, που ήδη έχει γονατίσει, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων της κυβέρνησης, εις βάρος των νοικοκυριών.
ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος ερωτηθείς από την XanthiNews για το κρίσιμο ζήτημα σημείωσε πως από τη μια πλευρά είναι ένα σωστό μέτρο, αλλά θα βλάψει ιδιαίτερα τη βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός: «Θα έρθει ένας ξένος που θα θέλει να κάνει αγορές που θα κοστίζουν 3.100 ευρώ και εμείς θα τον αναγκάσουμε να πηγαίνει στην τράπεζα, ενώ θα έχει μαζί του τα μετρητά;»
ΘΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Όσον αφορά στο επιχείρημα περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ο κ. Ανδρικόπουλος πιστεύει ότι είναι φανερή και μπορούν να την διαπιστώσουν εάν ελέγξουν τις περιουσίες και να τους επιβάλλουν τους ανάλογους φόρους. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κασιμάτης δήλωσε ότι θα διευρυνθεί η φοροδιαφυγή «Για την ελληνική αγορά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά φοβούμαι ότι τη διευρύνει. Ακόμη, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς είναι γνωστό από όλες τις πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν πλέον να διαθέσουν μπλοκ επιταγών, ή είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, στις οποίες έχουν εξαντλήσει προ πολλού το πιστωτικό τους όριο».
Εξάλλου ο ίδιος επισημαίνει στη δήλωση του: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα βάλλεται από παντού τόσο φορολογικά όσο και χρηματοπιστωτικά, είναι αδιανόητο η Πολιτεία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να λαμβάνει μέτρα που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το όλο κλίμα και δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το συγκεκριμένο μέτρο πού ισχύει από σήμερα είναι αδόκιμο. Οφείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου να το επανεξετάσει».
Ο κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος συμφωνεί με τον συνάδελφο του και συμπληρώνει: «Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Κασιμάτης. Αυτό το μέτρο βάζει εμπόδια στη διακίνηση χρήματος και στην ρευστότητα. Οι τράπεζες παίρνουν τα δις ευρώ και θέλουν πάλι να μας παίρνουν τα χρήματα και να μας ελέγχουν. Για 50 ευρώ αν έχεις χρέος τηλεφωνούν διαρκώς και εκβιάζουν για να πληρώσεις. Θέλουν να σε έχουν δέσμιο για να πληρώνεις μια ζωή. Είναι μια παράνομη απόφαση.
Οι τράπεζες είναι το σύστημα και όλοι δουλεύουμε γι αυτές. Στην Ελλάδα λειτουργούν διαφορετικά από ότι στο εξωτερικό. Θέλουν να μας αλλάξουν τρόπο ζωής; Να έχουμε πέτσινο χρήμα και να τα έχουμε κατατιθέμενα;
Είναι δυνατόν να κάνεις τραπεζική επιταγή; Οι πιστωτικές κάρτες είναι μέχρι ένα όριο. Παίρνουν αψυχολόγητα μέτρα και είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν την αγορά και τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες».
Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και η έξαρση των κλοπών δεν είναι πια ελέγξιμη, γιατί τους βολεύει να είναι φοβισμένος ο κόσμος προκειμένου να έχει μόνο πλαστικό χρήμα.

Σχετικά Άρθρα