Μουσική Τελευταία Νέα

«Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

600 περίπου μαθητές από όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ

moysika sxoleia

Γίναμε κοινωνοί το τριήμερο 28-30 Απριλίου 2014 των εκδηλώσεων του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ – Ξάνθη: «Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων». Ενός θεσμού που συνένωσε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να υποδεχθούμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια 600 περίπου μαθητών από διαφορετικές περιοχές της πατρίδας. Για τρεις μέρες η πόλη της Ξάνθης πλημμύρισε από τη ζωντάνια και τις μελωδίες των παιδιών με κορυφαίο γεγονός  τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης με τη σύμπραξη 550 παιδιών, χορωδών και μουσικών. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το σύνολο των εκδηλώσεων, στην Ξάνθη και τη Γενισέα,  με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια και άρθρα να δημοσιεύονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.  Κοντά μας βρέθηκαν ανιδιοτελώς για να στηρίξουν την προσπάθειά  μας σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης όπως ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης με διεθνή καταξίωση Θεόδωρος Αντωνίου, ο συνθέτης Νίκος Κηπουργός και ο εικαστικός Κώστας-Ηρακλής Γεωργίου συνεργάτες όλοι τους του Μάνου Χατζιδάκι. Η επιτυχία της διοργάνωσης ήταν αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας που προσφέρθηκε ανιδιοτελώς να συνδράμει στο έργο των φορέων (Δήμος Ξάνθης- Κέντρο Πολιτισμού, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Αβδήρων,  Επιμελητήριο Ξάνθης, Μουσικό Σχολείο Ξάνθης) με αξιώσεις αντάξιες της παιδαγωγικής και αναπτυξιακής διάστασης της εκδήλωσης. Το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος αναγνώρισαν τόσο οι διακεκριμένες προσωπικότητες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις όσο και οι συνοδοί και μαθητές των σχολείων που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας. Η προσπάθεια αυτή ως ένα εγχείρημα με καινοτομικά χαρακτηριστικά υποδεικνύει παράλληλα στρατηγικές ενδογενούς ανάπτυξης που δίνουν έμφαση στην πολιτιστική παραγωγή, στη δημιουργική έκφραση της νέας γενιάς και στην ανάπτυξη σταθερών δομών και συστηματικών πολιτιστικών θεσμών ώστε να αξιοποιηθούν ως αναπτυξιακό εργαλείο και  παράγοντας κοινωνικής συνοχής για τον τόπο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης για τη στήριξη που παρείχαν με ποικίλους τρόπους στην επιτυχή ολοκλήρωση της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στους επιχειρηματίες και στις επιχειρήσεις της περιοχής για την άμεση συνδρομή τους, παρά τη δημοσιονομική στενότητα που επιβαρύνει την αγορά, στην αρτιότερη οργάνωση της εκδήλωσης.  Η ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για στήριξη του σημαντικού αυτού θεσμού εκφράζει την οικειοθελή δέσμευση τους για ένταξη στις επιχειρηματικές πρακτικές τους και δράσεων που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, στην αναπτυξιακή προοπτική και στην πολιτιστική ανάταση του τόπου. Είναι ενδεικτική της επιχειρηματικής παιδείας αλλά και της φιλοπατρίας τους.Τα οφέλη που προέκυψαν από την υλοποίηση του θεσμού αυτού είναι σημαντικά τόσο για την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής όσο και για την κοινωνία γενικότερα καθώς οι δράσεις της ηθικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας διαχέονται και προς το κοινωνικό σύνολο.

Μία στρατηγική ενδογενούς πολιτιστικής ανάπτυξης οφείλει να συνεγείρει τις τοπικές δυνάμεις και να αναδείξει ένα πολυκεντρικό σχήμα συνέργειας φορέων, οργανώσεων και επιχειρηματικής κοινότητας. Να ευαισθητοποιήσει παράλληλα τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνικά προσανατολισμένη επιχειρηματικότητα σε δράσεις που αποδίδουν καρπούς στην τοπική κοινωνία με όρους αποτελεσματικότητας και ωφελιμότητας συνδυάζοντας πολιτιστικά και κοινωνικά με οικονομικά κριτήρια.

Ευχαριστούμε όλους όσους αναγνώρισαν τη σημασία του εγχειρήματος και ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημά μας να συνδράμουν στη διοργάνωση ενόςδυναμικού θεσμού που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Κοκκινίδης Σταύρος

Σχετικά Άρθρα