Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Προβολή Ντοκιμαντέρ από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης

aris velouchiotis

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης οργανώνει μια ενδιαφέρουσα ορειβατική εξόρμηση, μια διάσχιση από τη Μεσοχώρα Τρικάλων στο όρος Χατζή (2038μ.) και από εκεί στη χαράδρα του Φάγγου στον Αχελώο στα Βορειοδυτικά Άγραφα, στις 11- 13 Ιουλίου. Μέρη δύσβατα και χαραδρώδη, σχεδόν απόκοσμα. Σ’ αυτά τα μέρη εκτυλίχθηκαν σκληρές και βάρβαρες πτυχές του ελληνικού εμφυλίου.

Περνάμε από μέρη και μονοπάτια που πέρασε ο Άρης Βελουχιώτης με τους συναγωνιστές του τις τελευταίες μέρες, ώρα την ώρα, ως το τραγικό του τέλος στις 15.6.1945.

«Η αντίδραση έδειξε όλη την απανθρωπιά, την κακία και το μίσος στους νεκρούς αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Θέλησαν να εκδικηθούν τους αγωνιστές και ειδικά τον Αρη, χωρίς κανένα σεβασμό στους νεκρούς, στους οποίους φέρθηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο» γράφει ο Βαγγέλλης Γκονέζος ένα από τους συμπολεμιστές του Βελουχιώτη και ένας από τους ελάχιστους αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του.

Με αφορμή αυτό το ορειβατικό οδοιπορικό στον τόπο και την μνήμη των τελευταίων ημερών του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ, προβάλουμε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΤ3 από την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» του Νίκου Ασλανίδη και αφηγούμαστε αποσπάσματα από το βιβλίο του Βαγγέλη Γκονέζου  «Άρης Βελουχιώτης». Γνωρίζουμε συγκλονιστικές λεπτομέρειες από αυθεντικές μαρτυρίες ζωντανές ή γραπτές των ανθρώπων που ήταν πρωταγωνιστές των τραγικών γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014 9:00μμ στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ. Συνδιοργάνωση: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος  Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα