Κύριο Θέμα Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Που είναι ο Σύριζα Ξάνθης; Αντιδράσεις για το ξεπούλημα των εγκαταστάσεων της Φωνής της Αμερικής στο Δασοχώρι από πρώην εργαζομένους

fonh ths amerikhs (9) fonh ths amerikhs fonh ths amerikhs (1) fonh ths amerikhs (2) fonh ths amerikhs (3) fonh ths amerikhs (4) fonh ths amerikhs (5) fonh ths amerikhs (6) fonh ths amerikhs (7) fonh ths amerikhs (8)

“ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” T R A N S M I T T E R S I T E” ΤΜΗΜΑ ΠΟΜΠΩΝ
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ Υ Π Ο Ψ Η Φ Ι Ο ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΑΠΟ ΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Το 2006 έκλεισε ο πρώην αναμεταδότης στη Ελλάδα της Φωνής της Αμερικής. Η διμερής μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής σύμβαση, προέβλεπε την επαναφορά από τους Αμερικάνους του χώρου (χρειαζόταν πολλά χρήματα) όπως ήταν πριν γίνουν οι εγκαταστάσεις, εκτός και αν η Ελλάδα αποφάσιζε να κρατήσει κτιριακούς χώρους ή οτιδήποτε άλλο. Η Ελλάδα αποφάσισε να κρατήσει όλες τις τεχνικές εγκαταστάσεις, καθώς και τις 15 βίλες όπου διέμεναν οι τέως Αμερικάνοι υπάλληλοι της ΦτΑ.

Το ακίνητο ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και επί πλέον προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη RAMSAR για υγρότοπους παγκόσμιας σημασίας. Βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή που διέπεται από συνθήκες κοινοτικού ενδιαφέροντος. Η ΚΥΑ του 1996 εντάσσει την περιοχή στην Α’ ζώνη προστασίας, εξαιρώντας τις νομίμως αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Μετά το κλείσιμό του έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από τον γράφοντα και έναν Αμερικάνο περιφερειακό διευθυντή, να εξευρεθεί φορέας να επαναλειτουργήσει σαν ραδιοφωνικός αναμεταδότης, εφ’ όσον άφησαν όλα σχεδόν τα συστήματα εκπομπής οι Αμερικάνοι. Μετά από 7 μήνες προσπαθειών είχε βρεθεί φορέας η Αγγλική VTC της οποίας το έντονο ενδιαφέρον αναφέρεται πέντε χρόνια μετά, στα πρακτικά της 16ης Συνεδρίασης της 21ης Ιουλίου το 2011 του Διοικητικού Συμβουλίου της πρώην ΚΕΔ.

” [Έντονο ενδιαφέρον για την ενοικίαση του Ραδιοφωνικού σταθμού, εκφράστηκε από την πολυεθνική εταιρεία VT Communications, που προετίθετο να λειτουργήσει το σταθμό για λογαριασμό διεθνών δικτύων ραδιοφωνίας, όπως BBC, DEUTCHE WELLE,VOA VATICANO κλπ και πιθανώς και της ΕΡΤ, με τους οποίους ήρθε σε συνεννόηση]. Η VTC γνώριζε όπως και εμείς που ενδιαφερθήκαμε, το έντονο ενδιαφέρον όλων των δικτύων ραδιοφωνίας για ενοικίαση ωρών αναμετάδοσης. Κάθε Κιλοβατώρα εκπομπής στοίχιζε από .70 έως .85 λεπτά. Η Κιλοβατώρα της ΔΕΗ στοίχιζε .12 λεπτά. Μια πολύ μεγάλη διαφορά η οποία θα άφηνε πολλά κέρδη αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες δυνατότητες Κιλοβατωρών εκπομπής του σταθμού (10 πομποί των 250 Κιλοβάτ). Η ιθύνοντες νώες τότε της ΕΡΤ προκειμένου να μην μετακομίσουν προς τα βόρεια, επινόησαν μια οικονομοτεχνική μελέτη 13 εκατομμυρίων Ευρώ σαν ετήσια δαπάνη του σταθμού, χωρίς πουθενά να αναφέρουν που και πως θα χρησιμοποιήσουν τόσες ώρες εκπομπής όπως λειτουργούσε η ΦτΑ. Αν είχαν την ελάχιστη νοημοσύνη να κάνουν μια ελάχιστη έρευνα θα κατανοούσαν, πόσα έσοδα θα έχανε η Ελλάδα από ενοίκια και πόσες θέσεις εργασίας θα έλειπαν από την περιοχή.

Στις 28-5-2015 πέντε τουλάχιστον εταιρείες επισκέφθηκαν το σταθμό με σκοπό να αξιολογήσουν το υλικό των μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των πομπών και των κεραιών και να τα διαλύσουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η. Εφ’ όσον υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από φορέα ο οποίος έφθασε σε επίπεδο υπογραφών με την ΚΕΔ γιατί δεν προχώρησε η ενοικίαση? Ποιοί σταμάτησαν αυτή τη συμφωνία? Δεν πρέπει κάποιος να λογοδοτήσει επί τέλους?.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2η. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την διάλυση του σταθμού?

Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τα άδεια κτίρια και ως τι? Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να προσθέσουν ούτε ένα τούβλο στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η. Το κράτος θα κερδίσει από την πώληση του υλικού έστω Χ εκατ. Ευρώ. Στα 9 χρόνια που κράτησε το σταθμό ανεκμετάλευτο και τον συντηρούσε ξόδεψε σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της ΚΕΔ 2.737.844 Ευρώ.
ΠΟΙΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΕΡΑΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΏΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟΝ?.
Τα χιλιάδων τόνων τσιμέντινα πέλματα και μπλοκς αντιστήριξης των κεραιών θα βγούν από την περιοχή? Και που θα τα εγκαταστήσουν.

Τα κτιριακά κουφάρια είναι πάρα πολλά στην περιοχή για να αντέξει να δεχθεί άλλο ένα. Δεν ξέρω αν οι πολιτικοί παράγοντες αυτού του τόπου κατανοούν αυτό που έγινε τόσα χρόνια, με την μη αξιοποίηση του σταθμού και το τι μέλει γενέσθαι με την απομάκρυνση του υπάρχοντος υλικού, των κεραιών, καθώς και τη μή φύλαξη του χώρου. Ας όψονται οι υπεύθυνοι γι αυτή την καταστροφή.

Μερικές φωτογραφίες που δείχνουν ορισμένα σημεία του σταθμού που διατηρείται ακόμη σε άριστη κατάσταση.

Οι τελευταίες 4 φωτογραφίες δείχνουν πως κατάντησε ο σταθμός της ΦτΑ στη Θεσσαλονίκη καθώς και το τμήμα των δεκτών στο Αγίασμα Χρυσούπολης.
Δυστυχώς η ανεγκεφαλιά αυτών που αποφασίζουν θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα και στη Ναυαρχίδα των αναμεταδοτών στην Ευρώπη.

Γιώργος Τσαταλτσινός (πρώην εργαζόμενος στην ΦτΑ)

 

Υ.Γ. Η δική μας απορία. Τι κάνουν οι Βουλευτές του Σύριζα Ξάνθης σε αυτό το πραγματικό γεγονός!!! Στο γεγονός ότι οι κεραίες… αυτή η ανεκτίμητη περιουσία γίνονται παλιοσίδερα και θα πουληθούν για scrap; Η λαλίστατη Νομαρχιακή μήπως αυτή έχει να πει κάτι για το θέμα;

Σχετικά Άρθρα