Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

Πολλά τα συμφέροντα γύρο από το φρέσκο γάλα φίλε Ξανθιώτη

Είναι πια αναμφίβολο φίλε Ξανθιώτη ότι: γύρω από τον «πόλεμο» για τις «ημέρες του γάλακτος», μόνο συμφέροντα κρύβονται. Και όχι βεβαίως του καταναλωτή. Για τον οποίο τα πράγματα είναι απλά και ξεδιαλυμένα: φρέσκο σημαίνει γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας (παστερίωσης) και διάρκειας ολίγων ημερών. Φυσικά ο καταναλωτής ζητά να αναγράφεται ρητά η ένδειξη «φρέσκο», όταν βέβαια πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Σαμαρά, αν αυτή υποθέσουμε ότι εκφράζεται περισσότερο από το Υπ. Ανάπτυξης, παρά από εκείνο της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθεί να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία, επιχειρώντας να συγκεράσει αντικρουόμενα ζητήματα. Θέλει να ικανοποιήσει την τρόικα, καίτοι το θέμα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τις δόσεις(!). Φυσικά δεν θέλει να τα χαλάσει με την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, η οποία όμως αν αλλάξουν τα πράγματα θα πληγεί από εισαγωγές (και όχι μόνο προηγμένων χωρών). Δεν ξέρω αν σκέφτεται τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα θιγούν καίρια ως κλάδος. Υποτίθεται ότι νοιάζεται για τον καταναλωτή, αλλά, ούτε φθηνότερο γάλα προκύπτει από πουθενά, ούτε φυσικά φθηνότερο σημαίνει και υγιεινότερο. Όλα τα καρπούζια επομένως δεν χωρούν κάτω από την ίδια μασχάλη.

ΑΛΛΑ γιατί τόση πρεμούρα με την επιμήκυνση της «ζωής» του γάλακτος;

Κατά την εκτίμησή μας οι λόγοι δεν είναι παρά συμβολικοί. Η Ε.Ε. αποδεικνύει με τη συμπεριφορά της ότι πρωτίστως υπηρετεί εταιρικά συμφέροντα. Πίσω από το φιλελεύθερο «άνοιγμα των αγορών», κρύβονται τέτοια. Βεβαίως το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν είναι εκείνο που να δικαιολογεί την επιμονή και τη σπουδή, σώνει και καλά να αλλάξει η εγχώρια νομοθεσία. Είναι όμως ενδεικτική του εκβιασμού και των πιέσεων που δείχνουν αποφασισμένοι να ασκήσουν ώστε να μην υπάρχει ούτε νησίδα διαφορετικής πολιτικής εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Το ζήτημα όμως τίθεται ως εξής: Μας λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και συμφωνούν όλοι ότι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία- κτηνοτροφία) αποτελεί την ατμομηχανή για κάτι τέτοιο. Πώς όμως θα συμβεί αυτό όταν τα εργαλεία με τα οποία απαιτούνται θα μας τα έχουν επιβάλει άλλοι, οι οποίοι υπηρετούν τα στενά συμφέροντα μερικών πολυεθνικών και μεγάλων εταιριών;

Σχετικά Άρθρα