slider Τελευταία Νέα

Πληροφορίες δόμησης με το πάτημα ενός κουμπιού σε Άβδηρα και Φανάρι!

Τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης περιγράφει  ο Δημήτρης Λουρίκας “το ΤΕΕ Θράκης έχει καταθέσει στο Leader, στην πρόσκληση για τους δημόσιους φορείς, μια πρόταση ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο, την οποία εξειδικεύσαμε σε δυο τουριστικές περιοχές, το Φανάρι στο νομό Ροδόπης και τα Άβδηρα στο νομό Ξάνθης.

Τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, φιλοδοξεί να παρέχει με «ένα κλικ» το νέο σύστημα «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο ενεργοποιείται με προοπτική να τεθεί σε λειτουργία σταδιακά με την είσοδο σε αυτό ολοένα και περισσότερης πληροφορίας.

Πρόκειται για σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρει. Σύμφωνα με την απόφαση ενεργοποίησής του, που υπογράφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την τήρηση των δεδομένων που παράγονται από τις διαδικασίες του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού και της εφαρμογής του και έχουν θεσμική και κανονιστική ισχύ γενικά, ειδικά ή τοπικά στην ελληνική επικράτεια.

Το ΤΕΕ χαιρέτισε τη λειτουργία αυτή, με τον πρόεδρο του παραρτήματος Θράκης Δημήτρη Λουρίκα να σχολιάζει ως εξής: “Το ΤΕΕ χρόνια τώρα λέει ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε σε ηλεκτρονικές μορφές, είτε στην έκδοση αδειών, είτε στο ηλεκτρονικό σύστημα με τα αυθαίρετα και τώρα πάμε στο e- poleodomia το οποίο είναι πολύ εξειδικευμένο, αλλά ταιριάζει με τα υπόλοιπα”. Το e-poleodomia σημαίνει ψηφιακή πληροφορία με τον κο Λουρίκα να εξηγεί “για παράδειγμα το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Κομοτηνής θα ψηφιοποιηθεί και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε, κυρίως βέβαια ο μηχανικός, αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης, να βλέπει μέσα από το σύστημα στην γωνία μεταξύ Λ. Ηρώων και Εγνατίας τι όροι δόμησης υπάρχουν”.

Πρόταση του ΤΕΕ, όπως την περιγράφει ο πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης “είναι να μην σταματήσουμε μόνο σε αυτό που υπάρχει στις πόλεις, στα χωριά ή σε οικισμούς, αλλά να περάσει σε όλο το επίπεδο της χώρας και να υπάρχουν ψηφιακά υπόβαθρα για δασικούς χάρτες, αιγιαλούς. Πρέπει να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες και όλα τα δεδομένα να περάσουν ψηφιακή μορφή. Έτσι θα μπορεί ο καθένας με το πάτημα ενός κουμπιού να βρει το τάδε αγροτεμάχιο στο νομό Ροδόπης και να δει αν μπορεί να δομηθεί, δηλαδή αν είναι χρήση κατοικίας ή αν είναι χρήση βιοτεχνίας ή αν έχει χρήση γεωργίας ή οτιδήποτε”.

Προς την παραπάνω κατεύθυνση σχεδιάστηκε η πρόταση που κατέθεσε το ΤΕΕ Θράκης στο Leader Ροδόπης – Ξάνθης και αφορά δύο παραθαλάσσιους οικισμούς όπου καταγράφεται ενδιαφέρον δόμησης, το Φανάρι και τα Άβδηρα.

Τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης περιγράφει στον “Χ” ο Δημήτρης Λουρίκας “το ΤΕΕ Θράκης έχει καταθέσει στο Leader, στην πρόσκληση για τους δημόσιους φορείς, μια πρόταση ακριβώς σε αυτό το αντικείμενο, την οποία εξειδικεύσαμε σε δυο τουριστικές περιοχές, το Φανάρι στο νομό Ροδόπης και τα Άβδηρα στο νομό Ξάνθης. Θέλουμε δειγματοληπτικά και έχοντας σαν πρότυπο αυτούς τους δύο οικισμούς, να περάσουμε όλα τα ψηφιακά δεδομένα που θα παραλάβουμε από τους κατάλληλους φορείς, δηλαδή δασικές υπηρεσίες, πολεοδομίες, κτηματολόγιο κ.α. Έτσι ο οποιοσδήποτε θέλει να αγοράσει ένα οικόπεδο στο Φανάρι θα μπορεί με το πάτημα του συγκεκριμένου κουμπιού να δει αν αυτό μπορεί να δομηθεί ή αν δεν μπορεί να δομηθεί ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζεται”.

Ομάδα εργασίας υπό την καθοδήγηση καθηγητή πανεπιστημίου επεξεργάστηκε και κατέθεσε την πρόταση, με την δαπάνη να ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Πρώτη δημοσιεύση Χρόνος.gr- Δήμος Μπακιρτζάκης

 

 

Σχετικά Άρθρα