ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Πληροφορίες από τον Δικηγόρο Ξάνθης Βασίλη Χαραλαμπίδη για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολόγιο

Μετά την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης των ακινήτων της πόλεως Ξάνθης, ξεκινά η Κτηματογράφηση και άλλων περιοχών του Νομού μας.

Ειδικότερα: Από τις 23 Αυγούστου μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2016 ξεκινά η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στους κάτωθι οικισμούς του Νομού Ξάνθης: Γενισέας, Αθιγγανοχωρίου, Βαφαιϊκων, Διομήδειας, Τέκτωνος, Πετεινού, Παλαιού Ζυγού, Νέου Ζυγού, Φελώνης, Παλαιού Κατραμίου, Αυξεντίου, Μαγικού, Αλκυόνης, Πηγαδίων, Ευμοίρου, Παλαιάς Μορσίνης, Νέας Μορσίνης, Πετροχωρίου, Λαμπρινού, Λεύκης και Κιμμερίων.

Αυτό σημαίνει ότι η ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στους ανωτέρου οικισμούς θα πρέπει να δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες της στο Κτηματολόγιο, εντός της ανωτέρω προθεσμίας και θα πρέπει να δηλωθεί σωστά, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Κτηματολογίου. Πέραν της σωστής δήλωσης, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν και που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν στον χάρτη.

Η δήλωση του δικαιώματος επί του ακινήτου θα γίνει σε ειδικό έντυπο δήλωσης, το οποίο χορηγείται από το Γραφείο Κτηματογράφησης, μαζί με το οποίο θα πρέπει να κατατεθούν και τα κάτωθι έγγραφα σε ΑΠΛΑ φωτοαντίγραφα:

α)Φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα επί του ακινήτου (π.χ. συμβόλαιο, τίτλος κυριότητας Διεύθυνσης Γεωργίας κ.λ.π.).

β)Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του.

γ)Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου, αν υπάρχει (σε ορισμένες περιπτώσεις η προσκόμιση τοπογραφικού είναι υποχρεωτική).

δ)Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

ε)Φωτοαντίγραφο εγγράφου από το οποίο αποδεικνύεται ο Α.Φ.Μ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν των ανωτέρω εγγράφων και αν συντρέχει περίπτωση, συνυποβάλλονται και μια σειρά άλλων εγγράφων για τη θεμελίωση κληρονομικού δικαιώματος με διαθήκη ή χωρίς διαθήκη, καθώς και για θεμελίωση δικαιώματος με αιτία κτήσεως την έκτακτη χρησικτησία.

Βασίλειος Χαραλαμπίδης

Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα