Επιστολές Τελευταία Νέα

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ – ΠΙΟ ΨΗΛΑ – ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι του 2017 αποτελούν παρελθόν. Ήταν οι καλύτερες απο κάθε άποψη στην Ιστορία του θεσμού. Δυο κατηγορίες συμπολιτών μας μπορούν να γιορτάζουν, να πανηγυρίζουν. Όσοι πλαισιώνουν αυτούς που συνειδητά, έμπρακτα, στελεχώνουν τους Συλλόγους, τις Χορωδίες, όσους με τον οποιοδήποτε τρόπο ενεργά βάζουν το λιθαράκι τους για την επιτυχία του θεσμού και οι κακεντρεχείς.

Οι πρώτοι γιατί συνέβαλαν να απογειωθούν η πόλη και ο θεσμός και οι δεύτεροι γιατί έπεσαν έξω σε όσες…προβλέψεις έκαναν. Το 2004 στην Αθήνα, πριν την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάθε τόσο συναντούσες τεράστιες φωτεινές επιγραφές με το σύνθημα : Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο θα έγραφα σαν υπέρτιτλο για την πόλη μας, αντικαθιστόντας τον ορο  Ελλάδα, με την Ξάνθη.

Προτίμησα το μύνημα των Ολυμπιακών Αγώνων. CITIUS – ALTIUS – FORTIUS στα Λατινικά. Η καλή μέρα απο το πρωΐ φαίνεται, λέει ο λαός μας. Στην περίπτωση μας, το πρωΐ ήταν η on time διανομή του προγράμματος όπως λέμε στη γλώσσα της προχειρότητας στην πόλη της Ξάνθης και σε πόλεις της Τουρκίας και Βουλγαρίας, όπως και η παρουσία της Χορωδίας – Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου, της Μεικτής Χορωδίας Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και της Χορωδίας του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης την πρώτη βραδυά των εκδηλώσεων Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Είχε προηγηθεί η μεγάλη γιορτή της Λαογραφίας με την παρέλαση Συλλόγων που την στηρίζουν απο το μεσημέρι και η  έναρξη των Εορτών απο το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.

Μια ΄΄καλή΄΄ παλιά μας συνήθεια είναι να απορρίπτουμε τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον συμπολίτη μας. Αποβάλλουμε τις ΄΄καλές΄΄ μας συνήθειες, με τον καιρό.
Κερδίζουμε πολλαπλά. Ακρογωνιαίος λίθος του μεγαλείου των εκδηλώσεων ήταν ο συμπολίτης μας, ο διπλανός μας. Ήταν το στελεχιακό δυναμικό του Κέντρου Πολιτισμού, με πρώτο τον Πρόεδρο Πασχάλη Λύρατζη.

Ήταν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στα δρώμενα αποσπώντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα, την αγάπη, το σεβασμό μας. Ήταν οι άνθρωποι που φρόντισαν για την Καθαροδευτέρα, στα Δημοτικά Διαμερίσματα. ΜΑΓΕΙΑ. Η λέξη που κλείνει μέσα της όσα είδαμε. ΗΘΟΣ. Το μεγάλο μυστικό της ανεπανάληπτης επιτυχίας.

Το ΚΛΕΙΔΙ για κάθε επιτυχία. Οι διδαχές και τα διδάγματα στοιχειοθετούνται κάθε στιγμή και ωρα. Απο εκείνους που τα έχουν ασπαστεί και απλόχερα μας τα χαρίζουν. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, η Πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός, το ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου, με συμβολή καθοριστική στο χτίσιμο του μεγαλείου. Ειδική μνεία για το τμήμα καθαριότητας και τους οδοκαθαριστές, -στριες. Εφεξής τι και πως θα πρέπει να συμβεί, θα το δούμε. Σήμερα μένουμε στην μεγάλη επιτυχία.

Τελικά, αν θέλουμε, μπορούμε. Και με συνθήκες μνημονίων, ανέχειας, οικονομικής δυσπραγίας. Τάξη χρειάζεται. Νοικοκυριό. Πρώτιστα. Διαθέτουμε.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα