Lifestyle slider Τελευταία Νέα

Πες μου πόσο νερό βάζεις στον καφέ, να σου πω πόση καφεΐνη παίρνεις!

Ξυπνάς το πρωί και θέλεις έναν δυνατό καφέ να σε τονώσει; Αν σκέφτεσαι να πιεις έναν… κουβά καφέ, μάλλον ορθά σκέφτεσαι. Κι αυτό γιατί κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ένας σημαντικός παράγοντας που ανεβάζει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι η προσθήκη νερού.

Είναι γνωστό ότι το κατά πόσο ένας καφές είναι “βαρύς” ‘ή “ελαφρύς” έχει να κάνει κατά κύριο λόγο από την ποικιλία του (π.χ. οι κόκκοι Robusta είναι πιο δυνατοί από τους Arabica). Ωστόσο, το ποσοστό του νερού που προστίθεται κατά την παρασκευή του παίζει καταλυτικό ρόλο. Και ίσως όχι με τον τρόπο που νομίζεις. Ένα απλό εσπρεσάκι ristretto για παράδειγμα, μπορεί να σου φαίνεται “compact” και να πιστεύεις ότι είναι πιο δυνατό από έναν lungo, αλλά στην ουσία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη είναι ουσία υδατοδιαλυτή και όσο περισσότερο νερό περνάει μέσα από τον καφέ, τόσο περισσότερη καφεΐνη μεταφέρεται στο φλιτζάνι.

Το γεγονός αυτό κατατάσσει αμέσως τον στιγμιαίο καφέ και τον καφέ φίλτρου (γαλλικό) στους πιο δυνατούς καφέδες, και τον μονό εσπρέσο καθώς και τον ελληνικό στους πιο ελαφρείς και συνεπώς πιο υγιεινούς.

Μη σε μπερδεύει η γεύση του, γιατί αυτή δεν έχει να κάνει με το ποσοστό καφεΐνης, αλλά με το πόσο “συμπυκνωμένος” είναι. Γι’ αυτό και πίνοντας έναν lungo ή έναν latte έχεις την αίσθηση ότι πίνεις πιο ελαφρύ καφέ απο έναν πιο πικρό και δυνατό μονό εσπρέσο.
Το σίγουρο βέβαια είναι ότι είτε ελαφρύς είτε βαρύς, αυτό που θέλεις πάνω απ’ όλα είναι ο ποιοτικός καφές, που να προέρχεται από ένα άριστο μείγμα ποικιλίας. Και το όνομα πίσω από αυτό είναι: The Espressonist Coffee Company. Παράγγειλέ τον όπου κι αν βρίσκεσαι και θα έρθει άμεσα κοντά σου!

THE ESPRESSONIST

– Δημοκρίτου 2
– Βόγδου Μιχαήλ 12
– Τηλέφωνο παραγγελιών: 25410 65500
– Website: www.theespressonist.gr

Σχετικά Άρθρα