ΕπιστολέςΤελευταία Νέα

Παρουσιάσθηκε με ευτυχία το βιβλίο για την Δημογεροντία της Ξάνθης

dhmogerontia (4) dhmogerontia dhmogerontia (1) dhmogerontia (2) dhmogerontia (3)

Γράφει ο Μιχάλης Σπανίδης

Φιλόκαλοι της σκέψης μας Φιλόκαλοι της πράξης μας. Η πραγματικότητα είναι τόσο διαυγής, που η σχέση μας μαζί της δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ψέματα ούτε για υπεκφυγές. Εδώ λοιπόν απόψε, στο αγαπημένο μας Μονοπάτι Της Ζωής, σε μια πράσινη φωλιά, μέσα στις φυλλωσιές του Κοσύνθου ποταμού, ανάμεσα σε ξέφωτα και διαδρομές, Το Δίκτυο Λόγου Και Πράξης δείχνει με την δράση του, το Μονοπάτι για το αναγκαίο κοπιώδες πέρασμα της κοινωνίας από την παθητική ετερονομία σε μια ενεργητική αυτονομία.

Η δημιουργία και η λειτουργία αυτού εδώ του χώρου αποτέλεσε ένα ορόσημο για την αναμέτρησή μας με το υψηλό, όρισε το αληθές ως διαρκές, καθώς και το κοινό και το κύριο ως παντοτινή έγνοια. Η περιπλάνηση στο Μονοπάτι Της Ζωής δεν απαιτεί μόνο επιδεξιότητα, είναι και μία περίπλοκη πράξη εμπιστοσύνης, να συλλογίζεσαι όσο θέλεις καθώς θα ταξιδεύεις.

Απόψε λοιπόν έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε το βιβλίου του Αριστοτέλη Αλεξόπουλου «Η Οργάνωση και το Έργο της Δημογεροντίας  Ξάνθης κατά την περίοδο 1892-1912». Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος του Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1967 στην Ξάνθη όπου και έζησε κατά τα μαθητικά του χρόνια.

Φοίτησε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Τάξη ’89) και υπηρέτησε στο πεζικό αρχικά, και στην Αεροπορία Στρατού ως χειριστής ελικοπτέρων στη συνέχεια, απ’ όπου και αποστρατεύτηκε.

Αποφοίτησε με άριστα από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2010 καθώς και από το Μεταπτυχιακό Τμήμα του Ιστορικού Τομέα αυτής το 2012. Το βιβλίο «Η Οργάνωση και το έργο της Δημογεροντίας Ξάνθης κατά την περίοδο 1892-1912» του Αριστοτέλη Αλεξόπουλου είναι το πρώτο πόνημα του συγγραφέα-ερευνητή που κυκλοφορεί από τις Ξανθιώτικες Εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ.

Ο Αριστοτέλης λιτός και απέριττος, με τόλμη και όραμα, περπατά απτόητος στα δύσκολα μονοπάτια της Ξανθιώτικης Μνήμης, σε μια προσπάθεια επαναφοράς της «χαμένης Δημογεροντίας» μας στο σημερινό θέατρο της καθημερινότητάς μας.

Με την μελέτη του ο συγγραφέας καταπιάνεται με αγνοημένα και ευαίσθητα ζητήματα του ιστορικού παρελθόντος, καταφέρνοντας να φέρει στην ατζέντα του διαλόγου το θέμα της δράσης της Δημογεροντίας για την υπόθεση του συλλογικού καλού.

 

Σχετικά Άρθρα