slider Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Παρασκευαστήριο και «ζεστή γωνιά» σε κρεοπωλεία. Δείτε την λύση…

Τον τελευταίο χρόνο ολοένα και περισσότερο δημιουργείται μια τάση των Παραδοσιακών Κρεοπωλείων να δημιουργήσουν στον υπάρχων χώρο τους μια (ΖΕΣΤΗ ΓΩΝΙΑ) δηλαδή ένα τμήμα έψησης προπαρασκευασμένων φαγητών και κοτόπουλων και ποτών που θα τους επιτρέπει να πωλούν στον τελικό καταναλωτή!! Τι λέει όμως η νομοθεσία αυτήν την στιγμή για τους κρεοπώλες που θέλουν να κάνουν αυτό το εγχείρημα?? Η αλήθεια είναι ότι η νομοθεσία έχει γίνει ευνοϊκή για τους σημερινούς κρεοπώλες. Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που έχουν επέλθει με ανάλογα διοικητικά κείμενα:

α)Η απλοποίηση της αδειοδότησης των καταστημάτων με την ΚΥΑ 34824/2013 που παρέχει την δυνατότητα να ανοίγει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών με την απλή προέγκριση που εκδίδει ο Οικείος Δήμος.

β)Οι διευρυμένες δυνατότητες λειτουργίας παρασκευαστηρίου στο κρεοπωλείο με την Υ.Α 464/92592/2014.

γ)Οι δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων και στην έψηση προπαρασκευασμένων φαγητών(ζεστή γωνιά) που τους δίνει η Υγειονομική Διάταξη 96967/2012.
ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι άδειες που κατέχουν οι Κρεοπώλες εντάσσονται πλέον στην Κατηγορία ΙΙΙ Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου και θα πρέπει να τηρούν τις προυποθέσεις που θέτει η Υγειονομική Διάταξη 96967,η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2012,Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε είναι τα εξής:

Πρώτο οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών μπορούν να διευρύνουν την δραστηριότητα τους (παρασκευή,αποθήκευση,πώληση ή διανομή)αρκεί να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και γενικά να αποφεύγετα η διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Δεύτερο οι Διευθύνσεις Υγιεινής των περιφερειακών ενοτήτων για να εκδώσουν μια άδεια λειτουργίας δίνουν βάρος στο σχεδιάγραμμα κάτοψης του καταστήματος(συντάσσεται και θεωρείται από μηχανικό)όπου αποτυπώνεται αναλυτικά η διάταξη των χώρων και η χρήση τους,αλλά και στο διάγραμμα ροής που αποτυπώνει όλα τα στάδια απο την στιγμή που εισέρχονται στο χώρο οι πρώτες βοηθητικές ύλες ή τα εμπορεύματα μέχρι το σημείο τελικής διάθεσης.

Τρίτο παρέχεται η δυνατότητα συστέγασης και παράλληλης λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων με άλλες δραστηριότητες,εμπορικές ή όχι,σε χώρους σαφώς ή νοητά διαχωρισμένους ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της κάθε δραστηριότητας,με την προυπόθεση να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.Εδώ και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 της Υγειονομικής Διάταξης εντάσσεται η δυνατότητα που έχουν τα κρεοπωλεία να φτιάξουν μια «ζεστή γωνιά» δηλαδή ένα τμήμα έψησης προπαρασκευασμένων φαγητών και κοτόπουλων. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για κάθε τύπου κατάστημα και επαφίεται στον κάθε επαγγελματία να εφαρμόσει τους όρους των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και να προδιαγράψει την δραστηριότητα που θέλει να ασκήσει, αποδεικνύοντας όμως ότι οι χώροι και ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ που διαθέτει του αρκούν για να τηρεί αυτούς τους όρους.
Με την ΚΥΑ 34824/2013 μάλιστα, δεν απαιτείται ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΣ του χώρου που θα αδειοδοτηθεί ένα κατάστημα. Γεγονός που αποκλείει μεν υπερβολικές καθυστερήσεις και υποκειμενικές απαιτήσεις του παρελθόντος, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ΕΠΩΔΥΝΟ για έναν επαγγελματία αν σε μεταγενέστερο έλεγχο κριθεί ότι δεν πληρεί κάποιους όρους υγιεινής και αναγκασθεί να κάνει ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ενώ λειτουργεί το κατάστημα του!!!

Στα παραπάνω που διέπουν γενικά την λειτουργία του κρεοπωλείου ήρθε να προστεθεί η νέα απόφαση για το παρασκευαστήριο (Υ.Α. 464/92592/2014),με την οποία δίνεται η δυνατότητα για μόνιμο ή προσωρινό χωροταξικό διαχωρισμό ή και χρονικό διαχωρισμό του παρασκευαστηρίου μέσα στο κρεοπωλείο.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ: Η ευελιξία που δίνει το νομικό πλαίσιο,δεν σημαίνει ότι «όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα». Θα πρέπει κάθε επαγγελματίας να μπορεί να τεκμηριώσει τις δυνατότητες του κρεοπωλείου του. Για παράδειγμα για την «ζεστή γωνιά» χρειάζεται αρκετός χώρος, ώστε ο απαραίτητος εξοπλισμός να υπάρχει και να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ του χώρου έψησης και επεξεργασίας του κρέατος. ΕΔΩ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πατάκας Εξοπλισμοί Καταστημάτων να σας ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Η ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟΥ ΣΑΣ!!!

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ… LOADING…

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Παύλο Πατάκα στο 25410-73587 ή στο 6932435509 στο site www.patakas.com

Σχετικά Άρθρα