Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Παράταση της έκθεσης φωτογραφίας «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα»

Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό της Ξάνθης και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, πως η έκθεση φωτογραφίας του εταίρου του Κέντρου CEMES και εκπροσώπου στη Θράκη, κ. Νίκου Κοσμίδη, «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα», θα παραταθεί έως και το τέλος Μαρτίου προς διευκόλυνση των σχολείων που επιθυμούν να την επισκεφτούν. Η έκθεση φιλοξενείται από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Καπναποθήκη Π» (Καπνεργατών 9, Ξάνθη, τηλ. 25410 29282).

 

Το υλικό της αναδρομικής έκθεσης (2006-2016) αποτελεί καρπό των συμμετοχών του Νίκου Κοσμίδη σε προγράμματα και αποστολές μεταξύ άλλων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στην Επιτροπή Νεότητας του οποίου υπήρξε μέλος (2008-2013), της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Συμβουλίου Νέων της Ευρώπης και της Κοινότητας του Taizé. Μέσα από τις φωτογραφίες προβάλλονται δείγματα του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ετερότητα στον κόσμο, καθώς και το έργο διεθνών οργανισμών και συναντήσεων που υποστηρίζουν τον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο αλλά και τη διαγενεακή συνεργασία.

 

Οι μαθητές που επισκέπτονται την έκθεση, πέρα από την ξενάγηση, έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματικό τρόπο (παιχνίδι ρόλων) να εξετάσουν ζητήματα που σχετίζονται με την ετερότητα, τη θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία, τον ρατσισμό και τον φονταμενταλισμό. Επίσης, ενημερώνονται για τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του οικουμενικού διαλόγου κατά τον 20ό αιώνα, καθώς και για τους κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και πνευματικούς λόγους που καθιστούν τη συνέχιση και την ενδυνάμωσή του στις μέρες μας τόσο αναγκαία.

 

Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από Δευτέρα έως και Παρασκευή (10:00-14:00) κατόπιν πρότερης συνεννόησης (κιν. 6996559216), καθώς και στο ευρύ κοινό τις ίδιες ημέρες (18:00-21:00).

Σχετικά Άρθρα