slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πανηγυρίζει την Πέμπτη η Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας. Το βράδυ της Τετάρτης η Κάθοδος και η Λιτάνευση του Επιταφίου της Παναγίας αλλά και Μέγας Εσπερινός

Με λαμπρότητα και κατάνυξη θα εορταστεί και φέτος σε ολόκληρη την Ελλάδα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου ήταν η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 προεξάρχοντος του επιχωρίου Μητροπολίτη Παντελεήμονα, θα τελεστεί η Κάθοδος του Επιταφίου της Παναγίας και η Λιτάνευσή του μέχρι την εναπόθεσή του στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια και ώρα 19:00 με 20:00 θα τελεστεί Μέγας Πανυγυρικός εσπερινός και η Ακολουθία των Eγκωμίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος. Ενώ στις 22:00 το βράδυ με 01:00 to πρωί θα τελέσθηκε αγρυπνία.

Χιλιάδες προσκυνητές όλη την νύκτα της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ανήμερα προσέρχονται για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και να ζητήσουν την μεσιτεία της προς τον Υιό της και Θεό μας.

Ανήμερα της εορτής Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019 το πρωί τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία.

 

Και κάτι που λίγοι γνωρίζουν

Ένας πραγματικός θρησκευτικός θησαυρός είναι καλά φυλαγμένος στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης στην Ξάνθη.

Πρόκειται για το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης Ξάνθης το οποίο μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας ακόμη και μικρά γκρουπ καθημερινά αλλά κατόπιν προηγούμενης συνεννοήσεως με την μονή στο 25410-29799.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης στεγάζεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης στην Ξάνθη.

Σε αυτό οι προσκυνητές μπορούν να δουν φορητές εικόνες, αργυρά λειτουργικά σκεύη, χειρόγραφα και έντυπα εκκλησιαστικά βιβλία καθώς και κεντημένα εκκλησιαστικά υφάσματα και ξυλόγλυπτα.

Η συλλογή του μουσείου συστάθηκε στις αρχές 1960 από τον τότε μητρόπολη Αντώνιο αλλά αναδείχθηκε και προβλήθηκε στο κοινό από τον νυν Μητρόπολη Ξάνθης Παντελεήμων.

Τα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Μητρόπολης Ξάνθης χρονολογούνται από την Βυζαντινή περίοδο μέχρι και τις αρχές του 20 αιώνα και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρων προσκυνητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες του εξωτερικού.

Απολαύστε το στο παρακάτω βίντεο το οποίο γυρίσαμε ενόψει της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης αυτής του 15 Αύγουστου…

 

Σχετικά Άρθρα