slider Κόμματα Τελευταία Νέα

ΠΑΜΕ Ξάνθης: Στις απεργίες στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης να είναι 11 άτομα και τα ντουβάρια

Ξάνθη 15.01.2019

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ και τις ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Στις 14 Γενάρη πραγματοποιήθηκε το ετήσιο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ενόψει και των εκλογών του, που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Γενάρη. Ήταν ένα ακόμη συνέδριο όπου οι δυνάμεις της ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να το κατευθύνουν σε δρόμους μακριά κι έξω από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΕΚΞ κινήθηκε μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που ξεδιπλώνεται από μεγαλοεργοδοσία – κυβέρνηση και τις δυνάμεις που υπερθεματίζουν υπέρ της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προϋποθέτει τη μονιμοποίηση και επέκταση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Παρουσίαζε όλο αυτό το διάστημα ως βασική αρμοδιότητα του ΕΚΞ ορισμένες παρεμβάσεις στις κρατικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας την ίδια ώρα που υπονόμευε την πάλη των εργαζομένων ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία, που είχε σαν αποτέλεσμα την Πρωτομαγιά, αλλά και στις απεργίες στις 30 Μάη και 28 Νοέμβρη στο Εργατικό κέντρο Ξάνθης να είναι 11 άτομα και τα ντουβάρια, τα ρέστα τους όμως έδωσαν με την με συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή.

Μέσα όμως από τις ομιλίες των αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ (παράταξη που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.) έγινε ουσιαστική παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς του Νομού. Ανέδειξαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζεται η επίθεση εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα στα σωματεία με επίκεντρο τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι εκπρόσωποι της “ΕΣΑΚ” αντιπαρατέθηκαν και καταψήφισαν το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της πλειοψηφίας του απερχόμενου ΔΣ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορούσε την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης της φτώχειας. Στην εισηγητική ομιλία ο Κ. Βογιατζής, εκ μέρους της “ΕΣΑΚ”, αποκάλυψε τον στόχο της πλειοψηφίας του ΕΚΞ, όπου για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους αρνούνται και πάλι τον έλεγχο των μητρώων των σωματείων για διπλοψηφίες, φτάνοντας στο σημείο πριν την έναρξη του συνεδρίου να αποκλείουν σωματεία, για την μη έγκαιρη καταβολή των συνδρομών, όπως αυτό της GMC, που όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επίσχεση.

Η Στ. Ζάϊκου παρουσίασε την Δραστηριότητα της Ένωσης Ιδ. Υπαλλήλων & Εμπορ/λων Ν. Ξάνθης, στο επισιτισμό, στο εμπόριο, στην E-VALUE, για την υπογραφή συμβάσεων, μπροστά σε απολύσεις, την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου. Προτάθηκε στο σώμα του συνεδρίου από την Ρόιδου Γιώτα το πλαίσιο πάλης για την τρέχουσα χρονιά, για την διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ στα 751 €, την προστασία των ανέργων, για κάλυψη των απωλειών για αυξήσεις στις συντάξεις, για δωρεάν υγεία, παιδεία, καταδικάζοντας παράλληλα την βάρβαρη καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς στην Αθηνά, αλλά και τις απολύσεις εργαζομένων στην φοιτητική λέσχη Ξάνθης στα πλαίσια της περεταίρω ιδιωτικοποίησης της.

Το προεδρείο με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν μπήκε καν στο κόπο να βάλει το πλαίσιο πάλης προς ψήφιση στους αντιπροσώπους, ούτε και την καταδίκη της κυβέρνησης για τους ΝΑΤΟΪκους σχεδιασμούς και την επικίνδυνους ανταγωνισμούς που μπλέκει την χώρα μας. Το μόνο που τους ενδιέφερε μέσα από φωνές, αντεγκλήσεις, προκλήσεις και λάσπη να μην ακουστεί η καθαρή φωνή του Π.Α.Μ.Ε. οι στόχοι και η πάλη που πρέπει να βάλουν και ν’ αναπτύξουν τα σωματεία του Ν. Ξάνθης μέσα στο 2019. ΗΘΕΛΑΝ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕ!

Οι εκπρόσωποι της “ΕΣΑΚ” κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά, οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους την προσπάθεια που θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα ώστε το Εργατικό Κέντρο να μπει στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.

Με βάση όλα τα παραπάνω η ΕΣΑΚ καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή:

Να σκεφτεί, να προβληματιστεί για την στάση της ΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) να κρίνει την κάθε παράταξη με βάση την δράση και την στάση της.

Καλούμε τους αντιπροσώπους των σωματείων να κάνουν το βήμα, να αποδυναμώσουν την γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ενιαίο μέτωπο του με την εργοδοσία. Να ψηφίσουν στις εκλογές του ΕΚΞ μαζικά το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ.

Να συμβάλλουν  παρά τις οποίες επιφυλάξεις και διαφωνίες μπορεί να διατηρούν απέναντι μας στην συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων ενάντια στην βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η συγκυβέρνηση κατ΄ εντολή  των μονοπωλίων.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Σχετικά Άρθρα