Οικολογία Τελευταία Νέα

Ο νέος Νόμος για τα κατοικίδια φέρνει κι άλλα αδέσποτα στην Ξάνθη!!!

Απαγορεύεται ρυτά η κράτησή τους στο μπαλκόνι

 skhlia

Έραψα και πριν λίγες ημέρες σχετικά με το μπερδεμένο πρόβλημα που υπάρχει με τα ζώα συντροφιάς και ειδικότερα για τους σκύλους και τις γάτες, καθώς εκτός από τα περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης, τα οποία βλέπουμε καθημερινά στις γειτονιές της Ξάνθης αναδεικνύονται και άλλα, όπως είναι ο τρόπος διατήρησής τους σε πολυκατοικίες και γενικά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο νόμος που έχει ψηφιστεί το 2012, ορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις που έχουν οι κάτοχοί τους για τη διατήρησή τους σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες κλπ, ωστόσο από ότι φαίνεται υπάρχουν περιπτώσεις που οι διατάξεις αυτές δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να προκαλούνται εντάσεις μεταξύ ενοίκων, ακόμη και μηνυτήριες αναφορές στη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις έξωσης των ζώων από αυτές.

Τέτοιες περιπτώσεις, δεν έχουμε ακόμη στην πόλη μας- έχουμε σε άλλους νομούς- αλλά είμαστε πολύ κοντά να το δούμε και αυτό. Τι λέει ο νόμος….

Το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα ζώα συντροφιάς και το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από τους ιδιοκτήτες τους, είναι σαφές, όπως περιγράφεται στο άρθρο 8 του ν. 4039/2012, το οποίο και παραθέτουμε:

Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά: α) διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχό τους, β) δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, γ) η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας.

Δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Με τον ίδιο κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων, που επιτρέπονται, στα δύο (2) ζώα ανά διαμέρισμα.

2. Επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, που έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας, στις μονοκατοικίες με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.

4. Οι ανωτέρω αριθμητικοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι όροι της παραγράφου 2.

Σχετικά Άρθρα