slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος ορίστηκε νέος τοποτηρητής Προύσας και ηγούμενος της Ι.Μ. της Χάλκης | Τον γνώρισαν οι Ξανθιώτες από την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Γλυκά Νερά»

Γράφει η Ιωάννα Καρακασίδου (Συγγραφέας)

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να ορίσει τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο τοποτηρητή Προύσας και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, ειδικά τώρα που η επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων σε διεθνές επίπεδο.

Πολλοί γνωστοί Ξανθιώτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον επίσκοπο Ερυθρών τον περασμένο Δεκέμβριο στο Νιχώρι του Βοσπόρου, με αφορμή την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Γλυκά Νερά», ανάμεσα στους οποίους και οι δημοσιογράφοι της XanthiNews, Μαίρη Δαληκριάδου και Σταύρος Καρυπίδης.

Ο Επίσκοπος Ερυθρών, κατά κόσμον Ιωάννης Συκής, γεννήθηκε το 1963 στο χωριό Λάμπου Μύλοι της Λέσβου. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ερυθρών στον Ι. Ν. Αγίου Βουκόλου Σμύρνης. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη:

«Προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό η πλούσια καρποφορία των προσπαθειών σου για την σύναξη και τη διαποίμανση των ορθοδόξων πιστών, την οργάνωση της λατρευτικής ζωής για τη διάσωση και ανάδειξη της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Γένους, και τις καλές σχέσεις με τις αρχές και τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής».

Οι άοκνοι αγώνες του Επισκόπου Ερυθρών, επί τρία συναπτά έτη, για την αναβίωση ιερών προσκυνημάτων και την οργάνωση της λατρευτικής ζωής στην ευρύτερη περιοχής της Σμύρνης και της χερσονήσου των Ερυθρών είναι ο λόγος που μπορούμε σήμερα να μιλάμε για Ορθόδοξη Κοινότητα στην Σμύρνη. Αξίζει να τονιστεί ότι και ορθόδοξοι χριστιανοί άλλων εθνικοτήτων, Τούρκοι, Ρώσοι, Βούλγαροι και Σέρβοι, που ζούνε στην περιοχή, αναγνώρισαν όλοι στο πρόσωπο του κ. Κυρίλλου τον πνευματικό τους πατέρα.

Η πορεία του όμως δεν σταματάει εκεί. Στις 13 Νοεμβρίου 2017 ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον ονόμασε Πνευματικόν της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να διακονεί πλέον και τους πιστούς των παρακειμένων στην Πόλη ιερών μητροπόλεων. Και την 19η Μαΐου 2019, σε μία από τις πλέον συμβολικές ημέρες για τον ελληνισμό, ορίζεται τοποτηρητής Προύσας και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης Πριγκηπονήσων, στη θέση του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου, ο οποίος στις 11 Μαΐου εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Οι φίλοι του Επισκόπου Κυρίλλου Ερυθρών από την Ξάνθη του ευχόμαστε ολόψυχα καλή και ευλογημένη διακονία στον Λόφο της Ελπίδος!

ΑΞΙΟΣ!

https://xanthinews.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-video-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83/

 

https://xanthinews.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CF%88%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B9%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/

Σχετικά Άρθρα