slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ο «Γύρος της Ξάνθης» σε 80 ΄ | Αλλιώτικες προτάσεις

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Έχετε 80΄ λεπτά στη διάθεσή σας. Κάτι σαν τον «Γύρο του κόσμου». 80΄ λεπτά για να την γνωρίσετε. Έτοιμοι ;

Κέντρο :

Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία. Κατευθυνθείτε προς την 28ης Οκτωβρίου. Για μια άποψη της εμπορικής κίνησης. Φτάσατε στην πλατεία Ελευθερίας. Ευκαιρία να αγοράσετε γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία.

Καπναποθήκες :

Συνεχίστε στην οδό 12 Αποστόλων. Στην γειτονιά των καπναποθηκών. Μυρίστε καπνό και νιώστε τους καπνεργάτες του παρελθόντος. Στρίψτε προς το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης. Γνωρίστε την ιστορία της καπναποθήκης – Μονοπώλιο Regie. Δίπλα στο σημερινό «Σπίτι της Μουσικής», με ήχους από την δημοτική φιλαρμονική.

Χάνια :

Επιστρέψτε από το «αθέατο» στενάκι της οδού Σταθμού. Μη σας ξεγελά η σημερινή εικόνα. Καπναποθήκες, μαγαζιά, μέχρι και προξενεία ήταν εδώ. Φτάσατε στην οδό Σμύρνης. Συνεχίστε στον πεζόδρομο της Δαγκλή. Εδώ υπήρχαν τα μεγαλύτερα Χάνια της πόλης : Ταραβάνη, Χιλμί και Αβέρωφ. Κέντρα συναλλαγών και συνάθροισης. Στην «Στοά – Χάνι Αβέρωφ» θαυμάστε το σκηνικό της. Ο μικρός πλάτανος που πεισματικά ξαναφύτρωσε. Το διατηρητέο κομμάτι του δίπατου πανδοχείου. Η αψίδα της εισόδου με κτητορική επιγραφή : «Αφοι Ζήση – εξ Ηπείρου».

Παζάρι :

Περάστε από την π. Ωρολογίου και συνεχίστε στην Π. Τσαλδάρη. Η παλιά έξοδος της πόλης προς Κομοτηνή. Στα χνάρια της Ρωμαϊκής Εγνατίας. Στον Βυζαντινό δρόμο της Αναστασιούπολης. Κατεβείτε στο διάσημο Σαββατιάτικο «Παζάρι» της Ξάνθης. Απομεινάρι ζωαγορών και εμπορικών συναλλαγών. Τριγύρω τα μαγαζιά με επαγγέλματα που χάνονται στον χρόνο.

Παλιά Πόλη :

Προχωρήστε στην «παραλία» με τα στέκια διασκέδασης. Τότε που ο π. Κόσυνθος την είχε στις όχθες του. Από το «Κυβερνείο» ανηφορίστε τα σκαλοπάτια της Πινδάρου. Μπήκατε στην καρδιά της παλιάς πόλης. Στο ωραιότερο σημείο της : την συμβολή των οδών Ορφέως και Γ. Αντίκα. Ηπειρώτικα σαχνισιά και Ευρωπαϊκές τεχνοτροπίες. Αρχοντικά και αυλές που μοσχομυρίζουν. Παράδοση και ομορφιά. Στέκια και γωνιές που μαγνητίζουν. «Τυφλόμυγα», «Ερμής», «Μπλε». Παρακάτω το «Μeze», «Άνω – Κάτω» και «Αλχημείο». Τελειώνοντας φτάσατε στην πλατεία Γ. Αντίκα. Η έξοδος και η αφετηρία της παλιάς Ξάνθης. Πολύβουη και ατμοσφαιρική. Απλώς υπέροχη.

Τα 80 λεπτά πέρασαν….

Ήρθε η στιγμή να σκεφτείς :

– Φεύγω ή ξαναγυρίζω ;

 

 

 

Σχετικά Άρθρα