slider Καρναβάλι Ξάνθης Τελευταία Νέα

Ο “βασιλιάς του καρναβαλιού Ξάνθης” λέει όχι στη μέθη, ναι σε ήθη και παραδόσεις

“Εγώ είμαι ο Βασιλιάς και πέρσι χωρίς να πιω ούτε μια σταγόνα πρόσφερα ατελείωτες στιγμές διασκέδασης για δέκα ημέρες”Εξηγεί ότι Ξάνθη και Κομοτηνή δεν έχουν να χωρίσουν κάτι, προσκαλεί τους ανθρώπους της περιοχής να διασκεδάσουν παντού!!!
Με βλέμμα καθηλωτικό, ένα κίτρινο μαντίλι, τα δαχτυλίδια και την προσωπικότητά του, ήταν δύσκολο να μην κεντρίσει όλα τα βλέμματα πάνω του. Είναι ο βασιλιάς του καρναβαλιού της Ξάνθης και χθες Τρίτη 12/2 έκανε ένα απρογραμμάτιστο …πέρασμα από την Κομοτηνή, στον δρόμο του για Αλεξανδρούπολη όπου θα δανείσει την φωνή του για διαφημιστικό σποτ.

Ο “Χ” τον συνάντησε στην πλατεία Ειρήνης και ήταν αρκετά ευγενικός ώστε να φωτογραφηθεί και να συνομιλήσει μαζί μας. Ευγενικός ήταν και με τους περαστικούς, καθώς όπως ήταν λογικό δεν χρειάστηκε πολύ ώστε όλα τα βλέμματα να πέσουν πάνω του. Από πέρσι η Ξάνθη απέκτησε και βασιλιά, πλην της καθιερωμένης βασίλισσας, την οποία σήμερα Τετάρτη αναδεικνύουν, μέσω οντισιόν, στην Ξάνθη. Τί να μας κάνουν όμως οι βασίλισσες όταν εμείς είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την persona του βασιλιά; Ο βασιλιάς του καρναβαλιού της Ξάνθης, Παναγιώτης Γεωργίου, από πέρσι έδωσε το ‘χρώμα’ του στο καρναβάλι της γειτονικής πόλης. Έρχεται από την Θεσσαλονίκη, όπου είναι ο γνωστός πειρατής του Θερμαϊκού και υπόσχεται ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό του πέρασμα, καθώς θα κάνει επίσημη εμφάνιση προσεχώς. Μετά από μία σύντομη βόλτα μαζί του στο κέντρο της πόλης, μάθαμε πολλά γι’ αυτόν και το καρναβάλι ως θεσμό, και προσκάλεσε περαστικούς στις γιορτές της γειτονικής Ξάνθης.

Μηνύματα πολιτισμού από τον βασιλιά
“Δεν είμαι βασιλιάς Καρνάβαλος …είμαι βασιλιάς του Καρναβαλιού”, διευκρινίζει με τόνο αυστηρό, για να χαρακτηρίσει “μεγάλο λάθος” την πεποίθηση του κόσμου ότι τα καρναβάλια έχουν μόνο βασίλισσες, εξηγώντας ότι “στο Ξανθιώτικο καρναβάλι, όταν μπαίνετε από Θεσσαλονίκη υπάρχει ο βασιλιάς του καρναβαλιού σε άρμα. Εμείς θέλαμε να ζωντανέψουμε τον Θρακιώτη βασιλιά του καρναβαλιού κι έτυχε να είμαι εγώ”. Λέει άλλωστε σε άλλο σημείο του λόγου του με παράπονο …”και τους άντρες μας γέννησαν μανάδες”.

Κι όμως, όπως λέει “δεν μου αρέσουν τα καρναβάλια”, εξηγώντας την τοποθέτηση ως εξής ευθύς αμέσως: “Γιατί ο κόσμος το έχει παρεξηγήσει. Ντύνονται άσχετα πράγματα και πίνουν πάρα πολύ, και δεν ξέρω γιατί: Για να ρίξουν τις αναστολές τους; Για να ξεχάσουν πράγματα;”, διερωτάται για να πει ότι “εγώ είμαι ο Βασιλιάς και πέρσι χωρίς να πιω ούτε μία σταγόνα πρόσφερα ατελείωτες στιγμές διασκέδασης δέκα ημέρες στην Ξάνθη”. Λέει όμως ναι στα παραδοσιακά ήθη κι έθιμα του εκάστοτε καρναβαλιού, φέρνοντας ως παράδειγμα το κάψιμο του Τζάρου στην Ξάνθη, στα έθιμα “που έχουν βαθιές ρίζες”, όπως λέει, σημειώνοντας “τα ξενόφερτα έθιμα δεν μου αρέσουν καθόλου”. Του αρέσουν, επίσης, οι οργανωμένες συμμετοχές στο καρναβάλι, μαζί με άρματα και στολές, όλοι από κοινού.

Αναφορικά με το καρναβάλι καθαυτό, εξηγεί ότι είναι μία διέξοδος για τον κόσμο. “Ο κόσμος περνάει δύσκολα – έτσι λένε τουλάχιστον – έχουν μείνει λίγα, όπως ένα Σάββατο βράδυ, οι γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, και φυσικά το ευλογημένο καλοκαίρι που έχει η Ελλάδα μας”, απαριθμεί. Έδρα του είναι η Θεσσαλονίκη, όπου επί δύο χρόνια τώρα αποτελεί γνωστή φυσιογνωμία της περιοχής, αλλά πηγαίνει σε όποια περιοχή του ζητηθεί και κάπως έτσι, όπως μας λέει, “έχω κάνει φίλους σε όλη την Ελλάδα”.

Ναι σε όλες τις εκδηλώσεις πόλεων
“Ο Βασιλιάς είναι ο πρεσβευτής του καρναβαλιού και προσκαλεί κόσμο σε αυτό”, εξηγεί σε άλλο σημείο του λόγου του, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία έχθρα μεταξύ των πόλεων και των διοργανώσεων. “Να έρθουμε και να έρχεστε, όπως οι Trelacademy λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο και ο πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου πέρσι με 300 άτομα ήταν με το πειρατικό καράβι του βασιλιά. Πρέπει να υπάρχουν φιλικές σχέσεις”, σημειώνει, χαρακτηρίζοντας τα καρναβάλια Ξάνθης και Κομοτηνής “τελείως διαφορετικά” και “σε τελείως διαφορετικές ημερομηνίες”. Γι’ αυτό μεταφέρει τις θερμές του ευχές καλής επιτυχίας στην ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και στους Trelacademy Κομοτηνής, όπως και στις υπόλοιπες διοργανώσεις της περιοχής, αναφέροντας ενδεικτικά το καρναβάλι της Ορεστιάδας την Τσικνοπέμπτη και το καρναβάλι της Αλεξανδρούπολης μία μέρα πριν από αυτό της Ξάνθης.

Όσο για την επόμενη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, αυτή θα γίνει στον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον οποίο θα προσκαλέσει στο καρναβάλι της Ξάνθης και θα ζητήσει το …χρίσμα ώστε να παραβρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος στο νυχτερινό καρναβάλι της Κομοτηνής.

Δείτε φωτογραφίες του Βασιλιά του Καρναβαλιού της Ξάνθης λίγο παρακάτω:

 

 

xronos.gr

Σχετικά Άρθρα