slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους από την Ξάνθη που από οικονομικός στον Καναδά μετανάστης έγινε ιδρυτής της BCI Media

Η ώρα έδειχνε 9 το βράδυ της Παρασκευής, και η βροχή δεν είχε παρά λίγα λεπτά που είχε σταματήσει στην Αθήνα. «Άγγλος» στο ραντεβού μου ξεκίνησα την βιντεοκλήση μέσω Facebook. Στην άλλη άκρη της οθόνης και συγκεκριμένα από το Τορόντο του Καναδά, είχα απέναντι μου τον Αναστάσιο Χατζηθεοφάνους, ιδρυτή και διευθυντή της BCI Media Inc. Τάσος, μου λέει για τους φίλους και μου πρότεινε αμέσως να κάνουμε την συζήτησή μας στον ενικό. «Αισθάνομαι καλύτερα να μιλάμε στον ενικό», μου είπε και αμέσως δέχτηκα. Αρχικά, είχα την περιέργεια να μάθω τι καιρό είχε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Ελαφριά χιονόπτωση έχει αυτή την ώρα (ήταν 2 το μεσημέρι) με αρκετό κρύο» είπε, φορώντας παραδόξως ένα κοντομάνικο T-shirt, μέσα στο σπίτι του. Το Τορόντο φέτος και εν γένει ο Καναδάς, είχαν έντονο κρύο, με πολικές θερμοκρασίες και αρκετό χιόνι.

Ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη με τα χίλια χρώματα, την Ξάνθη. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα, πήγε σχολείο, έκανε φιλίες και γνωριμίες και ανδρώθηκε, ολοκληρώνοντας την στρατιωτική του θητεία στο σώμα των διαβιβαστών σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Η δύσκολη απόφαση

Το 1991, παίρνει την δύσκολη απόφαση όπως λέει και ο ίδιος να αφήσει την ηλιόλουστη χώρα μας, με σκοπό να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό. Αρχικός προορισμός, ήταν η Ευρώπη, αλλά η επιλογή αυτή αμέσως ανατράπηκε και έτσι βρέθηκε στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο. «Ήταν μία απόφαση πάρα πολύ δύσκολη και ξαφνική να φύγω στο εξωτερικό. Βέβαια, αγαπούσα τον Καναδά από μικρό παιδί, καθώς είχα μάθει πράγματα στο σχολείο μέσω του μαθήματος της γεωγραφίας, έβλεπα ντοκιμαντέρ και διάβαζα από μόνος μου για τον Καναδά, οπότε με γοήτευε η ιδέα».

Η απόφαση αυτή του Τάσου να αφήσει την Ξάνθη για τον παγωμένο Καναδά, για την Ελληνίδα μάνα, ήταν αδικαιολόγητη. Οι γονείς του μέχρι και σήμερα ελπίζουν πως ο γιος τους έφυγε στο εξωτερικό, για ένα καλύτερο αύριο και ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει πίσω.

«Ο Καναδάς μου έχει προσφέρει πράγματα που ίσως στην Ελλάδα δεν θα είχα»

Ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους έχει στην καρδιά του δύο πατρίδες. Όντας νεαρός όταν πάτησε το πόδι του στον Καναδά, είχε αφήσει πίσω του την χώρα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ μπροστά του είχε μια νέα χώρα, η οποία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στην ζωή του και στην καριέρα του. «Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι όταν γνωρίζεις δύο πατρίδες η ζωή σου γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού, οι ομογενείς, αγαπάμε πάρα πολύ την Ελλάδα και την έχουμε στην καρδιά μας, αλλά σεβόμαστε πάρα πολύ και την πατρίδα, η οποία μας άνοιξε τις αγκαλιές της, μας καλοδέχτηκε και μας φροντίζει».

Οικονομικός σύμβουλος, εμπόριο και το όνειρο του Ραδιοτηλεοπτικού παραγωγού

Όταν έφτασε στον Καναδά αρχικά είχε σκοπό να βελτιώσει τα οικονομικά του και κάποια στιγμή να επέστρεφε πίσω στη γενέτειρα του, την Ξάνθη. Όμως η ζωή, του τα έφερε διαφορετικά και ο Καναδάς του έδωσε άλλες ευκαιρίες, ανοίγοντάς του νέους δρόμους. Αρχικά εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος σε διάφορες χρηματοδοτικές επιχειρήσεις. Το όνειρο του όμως από μικρό παιδί ήταν το ραδιόφωνο και η τηλεόραση. «Είχα σαν όνειρο να είμαι ραδιοπειρατής. Αγαπούσα και αγαπώ πάρα πολύ την επικοινωνία με τον κόσμο. Όταν συνειδητοποίησα πως αυτή τη δυνατότητα την έχεις μέσω ραδιοφώνου, τότε ξεκίνησα να δουλεύω σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έτσι, κάποια στιγμή ανάλογα και με τα οικονομικά μου ήθελα να μπορούσα να δημιουργήσω τον δικό μου ραδιοφωνικό σταθμό».

Με τα οικονομικά δεν ασχολήθηκε πάρα πολύ, καθώς δεν του κέντριζαν το ενδιαφέρον και έτσι έκανε ένα νέο ξεκίνημα αυτή τη φορά στον τομέα του εμπορίου. Ταξίδευε σε διάφορες χώρες και έφερνε προϊόντα, τα οποία θεωρούσε ότι θα έχουν μια επιτυχία στις πωλήσεις στον Καναδά. Άνοιξε μία έκθεση με είδη υγιεινής και παρέμεινε στον χώρο του εμπορίου για αρκετά χρόνια.

Η ίδρυση της BCI Media Inc

Τα τελευταία 9 χρόνια έχει κάνει στροφή 180 μοιρών προς τον χώρο των Μedia. Άφησε πίσω το εμπόριο και πήρε την μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με το όνειρο του, το ραδιόφωνο. Έτσι, το 2010 στο Τορόντο του Καναδά, ίδρυσε την BCI Media Inc και άνοιξε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Melodia Toronto, όπου αρχικά έπαιζε μόνο μουσική. Μετά από ένα διάστημα παρακολουθώντας κατά τύχη τα στατιστικά, συνειδητοποίησε ότι το ραδιόφωνο είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και έτσι ξεκίνησε τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Το 2013 δημιούργησε το πρώτο διαδικτυακό κανάλι NetTV Toronto και NetTV Toronto 2, το παιδικό κανάλι Life HD και το μουσικό κανάλι Cannali Music σε συνεργασία με δισκογραφικές εταιρείες από Ελλάδα.

Βράβευση της BCI Media το 2017 από τον Τόμας Σάρας, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Τύπου και ΜΜΕ του Καναδά

Το 2017 ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους και η BCI βραβεύτηκαν από την National Ethnic Press and Media Council of Canada (NEPMCC) ως η καλύτερη παγκόσμια ενημέρωση της ομογένειας του εξωτερικού. Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο του 2017, ξεκίνησε την πρώτη έκδοση του περιοδικού VOICE Live & Style Magazine. Επίσης, προώθησε το πολυεθνικό ραδιόφωνο CEWR (Canadian Ethnic Web Radio) και τη διαδικτυακή πολυεθνική τηλεόραση ΝΕΤ3 (National Ethnic TV 3) σε 10 διαφορετικές εθνικότητες, ώστε να μεταδίδουν τα προγράμματα τους.

«Η Ψηφιακή Τεχνολογία είναι το αύριο»

Η αγάπη του για την τεχνολογία και τους υπολογιστές είναι μεγάλη και σε αυτό βοήθησαν και οι σπουδές που έχει κάνει ως προγραμματιστής. Η BCI Media Inc έχει πάει ένα βήμα παραπάνω, αφού πάντα στο πλευρό του έχει πάρα πολύ καλούς συνεργάτες, οι οποίοι τον βοηθούν στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. «Η BCI αναλαμβάνει να φτιάχνει και άλλα κανάλια και σε άλλες χώρες, όπως Αίγυπτο και Ινδία. Ό,τι έχει να κάνει σε σχέση με την ψηφιακή τεχνολογία που είναι το αυριανό μέλλον. Με την ψηφιακή τηλεόραση προσπαθούμε να ανοίξουμε τα σύνορα και αυτό που επιχειρούμε να πετύχουμε, είναι να είμαστε ανοιχτοί σε ολόκληρο τον κόσμο».

Υποκριτική και Πρόεδρος συλλόγων της Ομογένειας

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι, ότι ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους έχει ταλέντο και στην υποκριτική. «Ασχολήθηκα με την ηθοποιία κυρίως με δεύτερους και τρίτους ρόλους, ως κομπάρσος. Τελείωσα μια σχολή υποκριτικής, αλλά δεν το χρησιμοποίησα, ούτε το κυνήγησα ποτέ, γιατί αυτό που αγαπούσα και αγαπώ είναι η τεχνολογία και τα Media».

Το 2011 εκλέχτηκε πρόεδρος στο σύλλογο γονέων του Αγίου Δημητρίου και  δοθείσης της ευκαιρίας συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής κοινότητας. Όταν έγιναν εκλογές και εκλέχτηκε για την πρώτη του προεδρεία, ήταν υπεύθυνος στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπου παρέμεινε ενάμιση χρόνο και από εκεί του ζητήθηκε να αναλάβει το τμήμα συλλόγων της Ελλάδας.

-Εμπόδια συναντήσατε στη διαδρομή σας;

«Πάρα πολλά και ακόμη συναντάω, κυρίως στο επαγγελματικό κομμάτι. Υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που ήθελαν να εμποδίσουν το έργο μου, επειδή είχαν μονοπωλήσει σε αυτό το χώρο και ξαφνικά εμφανίστηκε ο Χατζηθεοφάνους με την BCI Media production».

«Μου λείπει πολύ η Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Έλληνας φταίει για την σημερινή κατάσταση»

«Η Ελλάδα λείπει πάρα πολύ σε όλους τους ομογενείς», μας λέει με μια πικρία στο βλέμμα του και συνεχίζει λέγοντας πως τα μεγαλύτερα λάθη είναι του Έλληνα, καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας, είναι ο ίδιος της ο εαυτός.

-Πως είναι κάποιος να ζει μακριά από τη χώρα στην οποία γεννήθηκε;

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα. Συμβιβάζεται και αγαπάει και τη δεύτερη χώρα. Η πρώτη είναι αυτή που ανοίγει τα μάτια του, που κάνει τα πρώτα του βήματα, οπότε δεν μπορώ να ξεχάσω την Ελλάδα. Έχοντας ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, έτυχε να μιλήσω με αρκετούς ανθρώπους και η απάντηση που θα δώσω είναι ότι η Ελλάδα είναι μία. Την αγαπάμε και θα την αγαπάμε μέχρι τέλους».

Φυσικά για τον ίδιο αγαπημένος προορισμός στην χώρα μας είναι η Ξάνθη. Όποτε έρχεται στην Ελλάδα, περνάει πάρα πολύ καιρό στη γενέτειρα του. «Έχω πάει σε αρκετά μέρη της Ελλάδος. Κάθε περιοχή έχει τη δική της ομορφιά, αλλά σαν τη γενέτειρα δεν έχει και δεν μπορώ να την συγκρίνω με κάποιο άλλο μέρος».

-Πως η BCI Media συμβάλλει στην εξάπλωση του ελληνικού στοιχείου στο Τορόντο;

«Η BCI είναι ένα ομογενειακό κανάλι, που στοχεύει στην οικογενειακή ενημέρωση εδώ στο Τορόντο. Επειδή κοιτούσα και πιο μακριά, μπορώ να πω ότι τώρα, η BCI δεν είναι μόνο στο Τορόντο, αλλά και στην ομογένεια ολόκληρου του κόσμου. Έχουμε πάρα πολύ κόσμο από Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, ακόμα και από το Χονγκ Κονγκ. Τα μηνύματα που μας έρχονται είναι από ολόκληρο τον κόσμο και αυτό μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς για να προχωρήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

-Που οφείλονται οι διακρίσεις σας στο χώρο των Media;

Για μένα η BCI είναι το τρίτο μου παιδί. Όπως αγαπώ και μεγαλώνω τα δυο αγόρια μου, έτσι κάνω το ίδιο και για την BCI, όπου είμαι ο πατέρας και η μητέρα της και κάνω σχέδια για το μέλλον».

Με όραμα για το αύριο

Ανέφερε, πως θα ήθελε η BCI στο μέλλον να μπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρη την ομογένεια του εξωτερικού και φυσικά πάνω από όλα με μια αγαστή  συνεργασία με άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Για τον ίδιο η συνεργασία αυτή, δίνει δύναμη και καλύτερη πληροφόρηση στην ομογένεια. «Είμαι κατά της παραπληροφόρησης και μέχρι σήμερα δεν έχουμε δώσει ψευδείς ειδήσεις».

-Μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα των Fake news;

«Φυσικά. Ένας καλός δημοσιογράφος που σέβεται και αγαπά αυτό που κάνει, θα διακρίνει ποια είναι η ψεύτικη είδηση. Προσωπικά, δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου δημοσιογράφο, αλλά έχω την χαρά να συνεργάζομαι με ένα πολύ καλό επιτελείο δημοσιογράφων που εμπιστεύομαι και οι πληροφορίες που δίνουμε είναι έγκυρες».

-Γυρίζοντας το χρόνο πίσω 28 χρόνια όταν πρωτοήρθατε στον Καναδά, υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

«Ξεκινώντας από τα πράγματα που μετάνιωσα είναι ότι από την αρχή που είχα ένα στόχο, δεν τον κυνήγησα. Για αυτό που δεν μετάνιωσα, ήταν που έκανα ένα βήμα προς το όνειρό μου για να το πραγματοποιήσω».

Καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό παίζει η οικογένεια

Στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και ειδικά στο Τορόντο η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, ενώ στην επαρχία του Κεμπέκ είναι τα γαλλικά. Οι Έλληνες ομογενείς μέσα στις οικογένειες μιλάνε ελληνικά και προσπαθούν να διατηρήσουν το ελληνικό στοιχείο, τα ήθη και έθιμα. «Τα παιδιά μου συγκεκριμένα αγαπάνε πάρα πολύ την Ελλάδα και μιλάνε πολύ καλά τα ελληνικά. Οι παρέες τους είναι με ελληνόπουλα, ενώ συμμετείχαν και στα χορευτικά της Ελληνικής κοινότητας». Ο Αναστάσιος Χατζηθεοφάνους δηλώνει αισιόδοξος και πιστεύει πως το ελληνικό στοιχείο θα διατηρηθεί μετά την τρίτη και τέταρτη γενεά στο εξωτικό. «Δεν χάνεται εδώ επέζησε μέσα σε πολέμους και σε άλλες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Θα διατηρηθεί και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνει έτσι».

Ευκαιρίες εργασίας υπάρχουν πολλές, αλλά απαιτούνται έγγραφα, ώστε να είσαι καθόλα νόμιμος

Το κύμα μετανάστευσης στον Καναδά ξεκίνησε πάλι πριν 4 χρόνια. Αρκετοί νέοι έχουν μεταναστεύσει και έχουν έρθει στο Τορόντο του Καναδά. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται χαρτιά από την Κυβέρνηση, ώστε να είναι κάποιος νόμιμος και να μπορεί να ζήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ο Καναδάς, μας επισημαίνει, ότι σου λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά δεν θα συμβούλευε κάποιον νέο-α να έρθει χωρίς χαρτιά και να ζει σαν φάντασμα. «Ο Καναδάς σου δίνει την ευκαιρία, να σε πάρει από το χέρι και να σε τραβήξει, ώστε να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά. Αυτοί που έχουν όρεξη να δουλέψουν, βεβαίως και θα βρουν δουλειά, καθώς είναι αρκετά εύκολο».

-Υπάρχει κάποιο μότο που σας συντροφεύει;

«Να υπερασπιζόμαστε και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα, αρκεί να υπάρχει θέληση. Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα με μία θέληση».

Συνέντευξη: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Φιλόλογος-Δημοσιογράφος

Πηγή: peoplenews.gr

Σχετικά Άρθρα