Γενική

Ο «Ήρωας με τις παντόφλες» την Δευτέρα 20 Ιουλίου στην Ξάνθη

Στο Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο

Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ και η δεκαμελής θεατρική του ομάδα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στην Κωμωδία των ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ- ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ».
Σκηνοθεσία: Χάρρυ Κλυνν
Σκηνικά: Κάρολος Ρωμούσης
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Κοστούμια: PIONEER STUDIO
Φωτισμοί: Τάσος Σγουρομάλλης
Μουσική: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Παύλος Ιωσηφίδης
Δημόσιες σχέσεις (PROMOTION): Τάσος Τσακαλίδης
Μηχανικός σκηνής: Μίμης Ιωαννίδης
Μηχανικός σκηνής Β: Φόρης Μπογιατζόγλου
Συντονίστρια Παραγωγής: Ρούλη Μακρή
Έπιπλα και αντικείμενα εποχής:ANTIQUE CENTER
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Πάντα έψαχνα την ευκαιρία να ερμηνεύσω τους κύριους ρόλους τριών εξαιρετικών θεατρικών έργων… «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ» των Σακελάριου- Γιαννακόπουλου, «ΚΑΚΟΙ, ΒΙΑΙΟΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟΙ» του Eτόρε Σκόλα και το «ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ» του Άρθουρ Μίλερ…
Και χαίρομαι ιδιαίτερα που μια από τις επιθυμίες μου πήρε σάρκα και οστά στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, σ ένα πανέμορφο θέατρο στο λιμάνι της πόλης, το θέατρο «ΑΠΟΘΗΚΗ Δ»
Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της παράστασης «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ» που θα μου ήταν δύσκολο να απαντήσω αρνητικά στο αίτημα πολλών πόλεων που επιθυμούν να δουν την παράστασή μας.
Με μεγάλη χαρά, αλλά ευθύνη και φόβο αποφάσισα να ερμηνεύσω το ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλα, ρόλο που δίδαξε για πρώτη φορά στο θέατρο το 1958 ο αείμνηστος «ΗΡΩΑΣ» της Ελληνικής κωμωδίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ…
Έτσι είναι το θέατρο… Μετά από 50 χρόνια στη σκηνή και ύστερα από 200 και πλέον παραστάσεις που υπηρέτησες ως ηθοποιός, σκηνοθέτης ή συγγραφέας… νιώθεις σαν τον απόφοιτο της δραματικής σχολής που ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα στο σανίδι!
Θέλω να ευχαριστήσω τη θεατρική ομάδα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» που δημιούργησα από νέους ταλαντούχους ηθοποιούς της Θεσσαλονίκης, για την αγάπη και τη συμπαράσταση καθόλη τη διάρκεια της Οδύσσειας για ανεύρεση θεατρικής στέγης και για τη συνέπεια και εργατικότητα που επέδειξαν στη διάρκεια των δοκιμών…
Χάρρυ Κλυνν
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλας είναι κατασυγκινημένος! Η πατρίδα, θέλοντας να τον τιμήσει για τις γενναίες υπηρεσίες του, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του και, μάλιστα, στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι του. Ο Λάμπρος και η οικογένειά του ανυπομονούν να φτάσει η ημέρα των αποκαλυπτηρίων. Δεν γνωρίζουν όμως ότι τα αποκαλυπτήρια αυτά θα είναι τουλάχιστον… διπλά. Ο ήρωας, βέβαια, δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια… Από τις πιο επιτυχημένες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Ήρωας με Παντόφλες παραμένει πάντοτε δημοφιλής και προκαλεί συγκίνηση στο θεατή μέχρι σήμερα.
50 χρόνια μετά την ομώνυμη ταινία με τον Βασίλη Λογοθετίδη που έγραψαν οι «Διόσκουροι» Σακελάριος- Γιαννακόπουλος, ο Χάρρυ Κλυνν ερμηνεύει με επιτυχία το ρόλο του στρατηγού Δεκαβάλα στην κωμωδία που ανέβασε μαζί με την θεατρική του ομάδα «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», στο καινούργιο θέατρο «ΑΠΟΘΗΚΗ Δ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ» στη Θεσσαλονίκη.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 18 ΕΥΡΩ
ΤΑΜΕΙΟ: 22 ΕΥΡΩ
ΠΑΙΔΙΚΑ- ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ- ΑΜΕΑ: 12 ΕΥΡΩ
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΓΑ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
[…… Άψογη από κάθε άποψη η παράσταση που στην κυριολεξία απολαύσαμε.
Μια παράσταση σφιχτή , με εξαιρετικό ρυθμό, λιτή σκηνοθετικά και με πολύ ωραίες εν γένει ερμηνείες.
Ο Χάρρυ Κλυνν δίνει ρέστα ως ηθοποιός, αλλά και ως σκηνοθέτης που απογειώνει με απλότητα και χάρη μια δύσκολη παράσταση χωρίς υπερβολές και νεωτερισμούς, σεβόμενος απόλυτα το πνεύμα του έργου.
Με το τέλος της παράστασης φεύγεις από το θέατρο γεμάτος με πολύ δυνατά και έντονα συναισθήματα…
Με ανακούφιση και ευφορία. Ευφορία πραγματική που σου δημιουργείται όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα πηγαίο και υπερταλαντούχο πρωταγωνιστή.
Μένεις πραγματικά καθηλωμένος τις 2 ώρες της παράστασης, πότε έκπληκτος και αμήχανος σα να μη πιστεύεις αυτό που παρακολουθείς, πότε με ένα ηχηρό γέλιο και πότε μ ένα δάκρυ στα μάτια!
Είναι απίστευτη η ικανότητα και η ευκολία του Χάρρυ Κλυνν να μεταπηδά από το ένα συναίσθημα στο άλλο. Η εκφραστικότητα του λόγου του, η λιτή του κίνηση, ο τρόπος που παίζει όταν δε μιλά, οι απίστευτες παύσεις του και τέλος εκείνη η μαγική του δύναμη που τον κατεβάζει από τη σκηνή και τον τοποθετεί ανάμεσα στους θεατές στην πλατεία, δίνουν μια απίστευτη δύναμη στην παράσταση που σε συνεπαίρνει!
Ο Χάρρυ Κλυνν είναι ένας κωμικός τεράστιου βεληνεκούς, που διεκδικεί και όχι άδικα τον τίτλο του καλύτερου σατιρικού κωμικού τα τελευταία χρόνια.
Πραγματικά εξαιρετικός και σ ένα ρόλο μάλιστα που ερμήνευσε ο μεγάλος Βασίλης Λογοθετίδης. Ακροβατώντας μεταξύ κωμωδίας και δράματος με μοναδική μαεστρία, δε σου αφήνει περιθώριο να μην τον κοιτάζεις ακόμα και όταν είναι όλος ο θίασος επί σκηνής. Αδιαμφισβήτητο υποκριτικό ταλέντο, άπαιχτος μάστορας της σάτιρας και του χιούμορ έχει διανθίσει την παράσταση με εκτός έργου ξεκαρδιστικές «χαρρυκλυννικές ατάκες» και αυτοσχεδιαστικές τεχνικές και κινήσεις που δύσκολα περιγράφονται.
Ο Χάρρυ Κλυνν τολμά να ανεβάσει μια παράσταση που φέρει τη σφραγίδα του Βασίλη Λογοθετίδη και το κάνει χωρίς καμιά προσπάθεια, όμως, να συγκριθεί μαζί του, γι αυτό και στο τέλος της παράστασης, δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να τους συγκρίνει.
Η μεγάλη στιγμή της παράστασης είναι η σκηνή του φινάλε. Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί χωρίς τη βοήθεια ειδικών φωτισμών και με παντελή την απουσία μουσικής επένδυσης (απαιτεί σκηνοθετικό κουράγιο μια τέτοια απόφαση) ακούγεται μόνο η σπασμένη φωνή του στρατηγού Δεκαβάλα και οι λυγμοί κάποιων θεατών που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους!…]
ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΝΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ- ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Σχετικά Άρθρα