Γενική

Οστεοχονδρίτιδα της κεφαλής του μηριαίου

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση

Γράφει ο ορθοπεδικός Ζίαντ Μπάχας
Σμύρνης 3-5 Ξάνθη

Η οστεοχονδρίτιδα της κεφαλής του μηριαίου αποτελεί κυκλική πάθηση με χρονική διάρκεια 24- 30 μηνών που οφείλεται σε ισχαιμία. Η κεφαλή του μηριαίου παρουσιάζει προοδευτικά μερική ή ολική νέκρωση, παραμόρφωση και κατακερματισμό.
Τελικά γίνεται από τον οργανισμό προσπάθεια αποκατάστασης, με την οποία όμως σπανιότατα επανέρχεται η κεφαλή στο φυσιολογικό της σχήμα.
Προσβάλλει παιδιά 4- 10 χρόνων, αγόρια παρά κορίτσια σε αναλογία 4:1 και είναι στο 80% των περιπτώσεων μονόπλευρη.
Η ακριβής αιτιολογία και παθογένεια της οστεοχονδρίτιδας της κεφαλής του μηριαίου δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί. Όλες οι εργασίες που έγιναν μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι προκαλείται από διαταραχή στην τοπική αιμάτωση.
Ο μηχανισμός αυτής της ισχαιμίας μπορεί να εξηγηθεί με βάση: Την ιδιόμορφη αγγείωση της κεφαλής και την εύκολη απόφραξη των αγγείων από τη συλλογή υγρού μέσα στην άρθρωση που προκαλεί διάταση στον θύλακο.
Η πάθηση αρχίζει με ελαφρό πόνο στην άρθρωση του ισχίου. Ο πόνος αντανακλά στην προσθιοεσωτερική επιφάνεια του μηρού και στο γόνατο ακολουθώντας τη διαδρομή του θυροειδούς νεύρου.
Ακτινολογική εικόνα: Ο ακτινολογικός έλεγχος γίνεται σε δύο επίπεδα και πάντα συγκριτικά με το φυσιολογικό ισχίο. Οι ακτινογραφίες πρέπει να είναι ποιοτικά καλές, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια που τα ευρήματα της πάθησης είναι ασήμαντα. Το σπινθηρογράφημα βοηθάει ιδιαίτερα στη διάγνωση.
Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας των 5 ετών συνίσταται στην εφαρμογή κυρίως ειδικών κηδεμόνων απαγωγής με τους οποίους το παιδί ενθαρρύνεται να περπατήσει, ενώ διατηρεί το σκέλος σε απαγωγή.

Σχετικά Άρθρα