slider Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές επαγγελματικό συνέδριο γαστρονομίας και εναλλακτικού τουρισμού στην Ξάνθη

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Α’ διεθνές επαγγελματικό συνέδριο με τίτλο «Ξάνθη: Εναλλακτικές Προοπτικές – από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και ηθική ανάπτυξη» το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» από τηνΑμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με τους συντελεστές του προγράμματος κατάρτισης εναλλακτικού τουρισμού στην Ξάνθη (8-9 Ιουνίου).

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης το πρωί του Σαββάτου (8 Ιουνίου) στην Ξάνθη.

Από την πρόοδο των εργασιών του συνεδρίου και τη ζωηρή συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές και τους συνέδρους αναδείχθηκε η αναγκαιότητα της σύνδεσης της τοπικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό branding και τον εναλλακτικό τουρισμό, ως μέρος μιας στρατηγικής βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για την περιοχή.

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, η τοπική γαστρονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όταν οι πρώτες ύλες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εισαγόμενες. Για να επιτευχθεί η στήριξη της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, είναι απαραίτητη η οργανωμένη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων τα πλεονεκτήματα εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και  υπηρεσιών πιστοποίησης στον τουριστικό τομέα,οι διάφορες παράμετροι ανάπτυξης τουριστικού μάρκετιγκ και ταυτότητας προορισμού, η  χρήση της έξυπνης τεχνολογίας για την ενσωμάτωση της αγροδιατροφής στο τουριστικό οικοσύστημα κ.α. Ενώ, στο τέλος αφού αναδείχθηκαν τρόποι αξιοποίησης των αυτοχθόνων φυλών και των τοπικών προϊόντων στην εστίαση, ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την μετατροπή όλων των παραπάνω σε εργαλεία placebranding ώστε η Ξάνθη να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό.

Ησυνεδριακή διαδρομή έκλεισε με ένα πρότυπο γαστρονομικό ταξίδι με κύριο συστατικό το ιδιαίτερο βόειο κρέας της βραχυκερατικής φυλής, μέσα από συνταγές που πρότειναν οι σεφ δέκα εστιατορίων στην Ξάνθη οι οποίοι συνεργάστηκαν και το μαγείρεψαν για πρώτη φορά με εξαιρετικά  γευστικά αποτελέσματα.

Το συνέδριο που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, περιλάμβανε επίσης teambuilding δραστηριότητες σε αστικό περιβάλλον καθώς και μία δραματοποιημένη πολιτιστική διαδρομή στην παλιά πόλης της Ξάνθης που κατόρθωσε να  συγκινήσει τους παρευρισκόμενους.

Το συνέδριο έδωσε στην Ξάνθη την ευκαιρία να υποδεχθεί ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες, σεφ, TravelBloggers, ειδικούς από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας αλλά και της οικονομίας αποδεικνύοντας ότι είναι εφικτό να αναδειχθεί η πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της πόλης, παράλληλα με τη στήριξη του τουρισμού και της κτηνοτροφίας.

Το πρόγραμμα του Εναλλακτικού Τουρισμού εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», που είναι μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό τομέα, της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σχετικά Άρθρα