Γενική

Οι χορηγίες δεν εξασφαλίζουν τη «σωτηρία» των Σχολείων

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης
Με χορηγίες προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης των Σχολείων ο Δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια της ΑΜΘ. Έτσι, με χορηγία της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris International (PMI), της μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, και με την μεσολάβηση του «Μη» Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, γεμίζουν με πετρέλαιο τις δεξαμενές του Δημοτικού Σχολείου Ζυγού, για να «σωθούν» τα παιδιά από το κρύο.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το 3 ου Γυμνάσιου Καβάλας του οποίου η Δ/νση, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και της Δ/νσης Β/θμιας Καβάλας, ζητάει από χορηγούς – πολυκαταστήματα να συνεισφέρουν τρόφιμα και ρουχισμό σε παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν ανάγκη. Ανάλογα κρούσματα έχουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Καταγγέλλουμε τη Δημοτική αρχή, και την Περιφέρεια που αντί να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα από την κεντρική εξουσία, αντί να συμπορευτούν με το λαό στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, την υπηρετούν πιστά, «ζητιανεύοντας» για χορηγούς. Μάλιστα σύμφωνα με δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο, αναφέρεται ότι κατά την παράδοση του πετρελαίου στο Δημοτικό του Ζυγού την Δευτέρα 25/02/13, θα παραβρεθούν Δήμαρχος Καβάλας και Περιφερειάρχης ΑΜΘ.
Η στάση πληρωμών στα σχολεία από τη μεριά του κράτους, οδηγεί μεθοδευμένα, από τη μια, να καλούνται γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και, από την άλλη, να βρίσκουν “πρόσφορο” έδαφος χορηγοί, κοινωφελή ιδρύματα , ΜΚΟ κ.λ.π. Τέτοιες μέθοδοι στοχεύουν στο να εθιστεί ο λαός μας στην αντίληψη ότι το δικαίωμά του στη δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια δεν είναι ευθύνη του κράτους να του το εξασφαλίζει, αλλά ατομική, οικογενειακή ευθύνη ή ευθύνη της γειτονιάς, των εθελοντών ή των κάθε είδους “ενεργών πολιτών”. Θέλουν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας, το μέλλον του εργαζόμενου λαού, του μοναδικού παραγωγού του πλούτου σε αυτή τη χώρα, θα εξαρτάται απ’ ό, τι περισσεύει από αυτούς που ληστεύουν τον ιδρώτα μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος της υποταγής και της ελεημοσύνης, σπρώχνοντάς μας στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι να μη διεκδικούμε ούτε τα αυτονόητα: αυτά για τα οποία έχουμε φορολογηθεί και έχουμε πληρώσει.
Ο ρόλος και ο στόχος αυτών των ενεργειών είναι ξεκάθαρος. Έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και κέρδη και «κοινωνική συνοχή». Το ζήτημα των χορηγιών και των εθελοντικών ομάδων δεν είναι νέο. Είναι πολύ παλιό και αποτελεί ένα πλήρως επεξεργασμένο ιδεολογικο-πολιτικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης. Αυτό αποδεικνύεται από την πολλαπλή ενασχόληση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης, ιδιαίτερα σήμερα με το πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης, των κάθε λογής ευρωλάγνων, γύρω από θέματα κοινωνικής εταιρικότητας, ΜΚΟ κ.λ.π.
Πραγματική αλληλεγγύη είναι μόνο η ταξική αλληλεγγύη στον γείτονά μου, τον συνάδελφό μου στη δουλειά, συλλογική δράση στο κίνημα με τους εργάτες στο εργοστάσιο, τους μικροεπαγγελματίες της πόλης, τους μικρούς αγρότες στο χωριό.
Καλούμε φορείς, γονείς, σωματεία, καθηγητές, μαθητές να ορθώσουν φωνή αντίστασης σε αυτές τις απαράδεκτες επιδιώξεις με ψηφίσματα, καταγγελίες και αγωνιστικές παρεμβάσεις. Να απαιτήσουν, να σταματήσει η εισβολή των χορηγών και ιδιωτών στα σχολεία.
Καλούμε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη να μην παραβρεθούν στην παράδοση του πετρελαίου της ντροπής, να απαγορέψουν τον εφοδιασμό του Σχολείου με πετρέλαιο από την εταιρία παραγωγής τσιγάρων.
ΕΙΡΩΝΕΙΑ: Το πρόγραμμα με εφοδιασμό πετρελαίου σε σχολεία από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ- Philip Morris International (PMI), αφορά σε καπνοχώρια της Β. Ελλάδας, όπου υπάρχουν μεν τα καπνοχώρια, αλλά χωρίς παραγωγή καπνού και καπνοπαραγωγών, γιατί στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ για την καλλιέργεια του καπνού, κατ απαίτηση των πολυεθνικών εταιριών τσιγάρων, οι οποίες βρίσκουν καπνά σε χώρες εκτός ΕΕ, ξεκληρίστηκαν οι καπνοπαραγωγοί μαζί με την καπνοκαλλιέργεια.

Σχετικά Άρθρα