slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Οι φοιτητές της Ξάνθης απαιτούν το άνοιγμα του αναγνωστηρίου | Γιατί δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα απλά πράγματα στο ΔΠΘ;

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Έπειτα από τις φετινές κινητοποιήσεις του συλλόγου μας καταφέρθηκε η μη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο χώρο αυτό, αλλά το αναγνωστήριο βλέπουμε ότι συνεχίζει να είναι κλειστό και δεν έχει επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, παρά τις δεσμεύσεις τις πρυτανείας να ανοίξει με τους προηγούμενους όρους χρήσης του, δεσμεύσεις τις οποίες είναι υποχρεωμένη να τηρήσει. Ακούγεται ακόμα πως και σε αυτήν την εξεταστική θα παραμείνει κλειστό.

Αναγνωρίζουμε πως η Ξάνθη δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Το καπιταλιστικό σύστημα εδώ και χρόνια προσπαθεί να χτυπήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, προσπαθεί να αποστείρωση το πανεπιστήμιο από οποιαδήποτε πολιτική και πολιτιστική διαδικασία, προσπαθεί να φιμώσει οποιαδήποτε άποψη πάει κόντρα σε αυτό. Όλα αυτά, με τις πλάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατοχυρώνονται και νομικά μέσα από το νόμο Γαβρόγλου, που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι και έρχεται ως συνέχεια του Νόμο – Πλαίσιο, ο οποίος μιλάει για ακαδημαϊκό άσυλο στα πλαίσια του οποίου διεξάγεται μόνο η εκπαιδευτική διαδικασία. Το ίδιο συνέβη και φέτος στο ΑΠΘ όπου η διεύθυνση του πανεπιστημίου αποφάσισε το κλείσιμο των σχολών όταν δε διεξάγονται μαθήματα και πολλές πολιτιστικές ομάδες που δρούσαν στο χώρο αυτό χωρίς στέγη.

Το αναγνωστήριο υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά για ολόκληρη την πόλη της Ξάνθης. Στον χώρο αυτό επίσης λάμβαναν χώρα πληθώρα πολιτιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων από πολλούς φορείς, φοιτητικούς και μη. Εν όψει των διακοπών του καλοκαιριού δεν μας εξασφαλίζει κανείς πως δεν θα ολοκληρωθεί η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής στα Προκάτ, ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης οφείλει να απαιτήσει άμεσα να παρθεί απόφαση από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου για την κατεδάφιση της μεσοτοιχίας και την επαναφορά του αναγνωστηρίου στην αρχική του κατάσταση.

Παρόλο αυτά θεωρούμε πως είναι ανάγκη των φοιτητών να υπάρξει χώρος ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες τους για πολιτιστικές – πολιτικές – αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εντός του πανεπιστημιακού ασύλου.

Με βάση τα παραπάνω:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • το άνοιγμα του αναγνωστηρίου για την περίοδο της εξεταστικής ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους φοιτητές
  • επαναφορά του αναγνωστηρίου στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου

Ο Σ.Φ.Ξ. θα κινητοποιηθεί στην επομένη σύγκλητο με βάση τα αιτήματα αυτά.

 

Σχετικά Άρθρα