Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Οι απόστρατοι Αξιωματικοί της Ξάνθης αναβαθμίζουν το Μνημείου του Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ (φωτογραφίες από την συνάντησή τους)

Πραγματοποιήθηκε, την 2α Δεκ.2016, στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, η ετήσια γενική συγκέντρωση του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που συνδυάστηκε και με ‘’Έκθεση Φωτογραφίας’’ από το πρόσφατο προσκυνηματικό ταξίδι στη Β. Ήπειρο. Ο σκοπός της (συγκέντρωσης), ήταν η ενημέρωση των μελών μας όπως και όλων των Τοπικών Αρχών και άλλων Φορέων, Συλλόγων και Ενώσεων, για τα πεπραγμένα του 2016, όπως και του Προγραμματισμού των δραστηριοτήτων, για το 2017.

Tην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Από τις Τοπικές Περιφερειακές, Δημοτικές, Πρυτανικές και Στρατιωτικές και άλλες Αρχές, που είχαν προσκληθεί, παρευρέθησαν : από Το Δ΄. Σ. Στρατού, ο Υποδιοικητής, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Τσιτσιμπίκος, μαζί με τρείς (3) Ταξιάρχους της Φρουράς Ξάνθης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης ο κ. Μαρίνος Σδρέβανος, όπως και ως εκπρόσωπος της Α/ βάθμιας Εκπαίδευσης/ΠΕ Ξάνθης, η κ. Ντομπρίκη Δήμητρα και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπυριδόπουλος. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, περί τα 110 μέλη όλων των βαθμών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, οι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ένδεκα (11) ‘‘αναδόχων’’ Συλλόγων/Ενώσεων του Ν. Ξάνθης : Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου (ΣΣΠΔΥ), Ποντίων, Εβριτών, Μικρασιατών, Τριτέκνων, Πολυτέκνων, Σαρακατσάνων, Ποδηλατικού Συλλόγου ‘’ Ο Πήγασος’’, των Φίλων του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Μέδουσας, του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, σύλλογοι με τους οποίους το Παράρτημα συνεργάζεται στενά, αφού έχουν ίδιους ή συναφείς Εθνικούς και Κοινωνικούς σκοπούς .

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, αφού καλωσόρισε όσους προσήλθαν τους ενημέρωσε για τα ‘’πεπραγμένα’’ του 2016, όπως και τον Προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2017, ενώ συνέχισε με διαπιστώσεις και προβληματισμούς, από τα παρατηρούμενα στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή και τελικά κατέληξε με προτάσεις προς τις Τοπικές Αρχές. Στο α’ μέρος που ενδιέφερε όλους του παρόντες, αναφέρθηκε συνοπτικά στα παρακάτω :

Εκκλησιασμοί σε υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν.Ξάνθης-2017

Παρουσιάστηκε η αφίσα με 33 εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2017 (ήδη δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ και ταχυδρομήθηκε σε 700 αποδέκτες, σε όλη τη Χώρα), ενώ παρουσιάστηκαν και χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα 2 παρεκκλήσια που κινδυνεύουν να καταστραφούν, από κατολίσθηση (στις ΑΝΩ ΘΕΡΜΕΣ) και πλημμύρα (στις ΣΑΤΡΕΣ) και απαιτείται η άμεση παρέμβαση από την ΠΕ Ξάνθης/ Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών .

          Εορτασμός Εθνικών Επετείων & Ημερών Μνήμης Γενοκτονιών

Τονίστηκε, ότι όλοι οι Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα εμείς εδώ στη ΘΡΑΚΗ, που οι σύγχρονες απειλές είναι στη γειτονιά μας, έχουμε την Ιερή Υποχρέωση και οφείλουμε να είμαστε ΠΑΝΤΑ παρόντες, στις Εθνικές Επετείους, όπως επίσης να μην επιτρέψουμε να ατονήσει καμία από της ‘’Ημέρες Μνήμης’’ και τα Μνημόσυνα, για τα θύματα Γενοκτονιών και όσων ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’.(όπως: Μακεδονικός Αγώνας, Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, Μάχης Οχυρών, Κυπριακού Αγώνα, Θυμάτων ΑΤΤΙΛΑ 1974, κ.α.).Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι τα προαναφερθέντα, αφορούν αγώνες, που χύθηκαν ποτάμια πατριωτικού αίματος, για να ελευθερωθούν από ‘’Αλύτρωτες Πατρίδες’’ που ήταν, για να καταλήξουν στη συνέχεια, από τα τραγικά μας λάθη (ηγεσιών και Λαού), να αποκαλούνται σήμερα δυστυχώς, ‘’αλησμόνητες πατρίδες’’, από τις οποίες μάλιστα κατάγεται η πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της ΘΡΑΚΗΣ.

Οφείλουν συνεπώς όλοι, η Οικογένεια, τα Σχολεία όλων των Βαθμίδων, η Εκκλησία, ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο της ΘΡΑΚΗΣ, που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο Εθνικό πυλώνα στην Περιοχή, να διδάξουν και να μεταφέρουν στις νέες γενιές, την ένδοξη Ιστορία & την αγάπη για την Πατρίδα και την Ελληνική Σημαία, με σκοπό να τους γίνει βίωμα και να λάβουν έτσι την σκυτάλη της διαδοχής, για να είναι ΠΑΝΤΑ συνειδητά παρόντες σε όλες τις Επετείους. Απαιτείται ΑΦΥΠΝΙΣΗ και διαρκής ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ από όλους.

Διαπιστώσεις-Προβληματισμοί

  • Παράτυπη απόδοση της οφειλόμενης Τιμής στον Εθνικό Ύμνο

Παρατηρήθηκε δυστυχώς να εμφανίζεται σιγά-σιγά το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και στην Ξάνθη. Έχουμε όλοι την ηθική υποχρέωση και καθήκον να μη το ανεχόμεθα ως παθητικοί παρατηρητές. Όσοι δεν αισθάνονται την απόδοση της τιμής ως καθήκον, είναι προτιμότερο να απέχουν ή να απομακρύνονται εκουσίως από το χώρο και να μην προσβάλλουν τα Όσια και τα Ιερά χωρίς έχουν την επιβαλλόμενη στάση (είναι όρθιοι και ) στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στις τελετές.

  • Το κάψιμο της Ελληνικής Σημαίας στην Αθήνα στις 17 Νοε.2016

Έγινε ειδική αναφορά στο ανησυχητικό περιστατικό και καυτηριάστηκε έντονα η δικαιολόγηση από ορισμένους ‘’ αναλυτές’’, της απαράδεκτης ενέργειας  που στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν την ποινικώς κολάσιμη πράξη, αποκάλεσαν το Εθνικό μας Σύμβολο, την ένδοξη Ελληνική Σημαία «ένα κομμάτι πανί». Σε αυτούς όλους τους ανιστόρητους διαστρεβλωτές ο Πρόεδρος απαντώντας τους χαρακτήρισε, «ένα κομμάτι κρέας, που ενδεχομένως να ομιλεί Ελληνικά ».

  • Απουσία Βουλευτών και Άλλων Αρχών στην Ημέρα των ΕΔ

Παρατηρήθηκε ότι στις 21 Νοε.’16, στον εορτασμό της Ημέρας των  Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει θεσπίσει προς τιμήν τους η Ελληνική Πολιτεία, όλοι οι Τοπικοί Βουλευτές, όπως και άλλες Αρχές, απουσίαζαν από την Δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χώρο στον οποίο σύμφωνα με το Πρόγραμμα προσκαλούνται και δέον να παρευρίσκονται όλες οι Πολιτικές και Στρ. Αρχές, Θρησκευτικοί Αρχηγοί άλλων δογμάτων.

  • Συχνές Επισκέψεις ‘’Υψηλών ‘’ Επισκεπτών, από Τουρκία

Ζούμε, σε μια ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας, όπου οι προγονοί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια συμβίωσαν αρμονικά και σήμερα εμείς, συνεχίζουμε να συμβιώνουμε ήσυχα και ειρηνικά (σε καθεστώς ισονομίας-ισοπολιτείας), με τους συμπατριώτες μας Έλληνες Πολίτες των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στη Θράκη, ενώ η γειτονική Χώρα, αδιάλειπτα και χωρίς προσχήματα πλέον (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), με μοχλό το Γενικό Προξενείο της στην Κομοτηνή και τα εδώ ‘’εντόπια’’ όργανά της, τις στοχεύει και επιδιώκει να τις ομογενοποιήσει και χαλιναγωγήσει, για δικό της όφελος με κάθε τρόπο, ακόμα και με τις ‘’φαινομενικά αθώες’’ επισκέψεις και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει, που κατά την άποψη μας, μόνο τυχαίες δεν είναι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που μας επιβεβαιώνουν, είναι :

  • Οι συχνές, πομπώδεις, πολυάριθμες δήθεν ‘’ιδιωτικές’’ αφίξεις-περιοδείες, συνδυαζόμενες με ύπουλες (ή και απαξιωτικές) δηλώσεις από Τούρκους Υπουργούς, Βουλευτές, Πολιτικούς εκφραστές Φανατικών Κομμάτων, Νομαρχών, Δημάρχων, κλπ, που συχνότατα φθάνουν σε κάθε εσχατιά της Θράκης, όπου διαβιούν οι φιλήσυχοι συμπατριώτες μας των Μουσουλμανικών μειονοτήτων, δήθεν ‘’για να προσευχηθούν μαζί τους’’, αλλά αυτονόητο είναι ότι κυρίως στοχεύουν στον επηρεασμό τους.
  • Εκλεγμένοι Έλληνες Υπήκοοι, που έδωσαν Όρκο Πίστης στο Σύνταγμα και την Πατρίδα μας, τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζονται αδιαλείπτως ως ‘’παραστάτες’’ ή ‘’ουρές’’, στον Γενικό Πρόξενο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (όπως και σε άλλους επισκέπτες-αξιωματούχους της ίδιας ξένης χώρας), αλλά και στους παράνομους ‘’δήθεν εκλεγμένους’’, Ψευδομουφτήδες, που ανοιχτά πλέον, αντιμάχονται τα συμφέροντα της κοινής μας Πατρίδας.

.Προτάσεις

Η παρουσίαση, του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί εγγράφως στις αρμόδιες Αρχές και στους αρμόδιους Εκπαιδευτικούς Φορείς, προκειμένου να εκδηλωθούν, κατά περίπτωση, οι δέουσες ενέργειες. Συγκεκριμένα για την :

  • Συμμετοχή Παρουσία των Σχολείων & Μαθητών στις Τοπικές Ιστορικές Επετείους και ημέρες Μνήμης στο ΑΥΞΕΝΤΙΟ στον ΕΧΙΝΟ. Αναμένεται απάντηση από τον Περιφερειακό Δντή α’ βάθμιας και β’ βάθμιας Εκπαίδευσης .
  • Προστασία και Αποκατάσταση δύο(2) Ι.Ν.: Αγ Ιωάννης Θεολόγος (άνω Θέρμες) και Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου (ΣΑΤΡΕΣ). Αναμένεται απάντηση από Περιφέρεια ΑΜΘ/ ΠΕ Ξάνθης
  • Αναβάθμιση Μνημείου Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ. (ήδη δρομολογήθηκε η σύναξη μελέτης από ΠΕ Ξάνθης σε συνεργασία με το Δ’ Σ. Στρατού).
  • Πραγματοποίηση εκδήλωσης, ειδικά για τους Μαθητές Σχολείων Γυμνασίων – Λυκείων, με θέμα :‘’Έπος 1940/41-Ο ηρωϊκός Αγώνας στη Β. Ήπειρο και το Υψ.731’’ (σσ: πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 27 Οκτ.2016) και της θεματικής‘’ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ’’. Αποστείλαμε έγγραφο πρόταση στον Προϊστάμενο της Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ξάνθης(30 Νοε.2016)..

Ακολούθησε στη συνέχεια ο χαιρετισμός και σύντομος λόγος μεστός περιεχομένου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κκ. Παντελεήμονα ο οποίος ευχαρίστησε τους αναδόχους συλλόγους, για τη φροντίδα & επιμέλεια των ναών και στη συνέχεια επέδωσε στον προσκεκλημένο μας ένα Πίνακα Ζωγραφικής από την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, προσφορά των μελών μας.

Στο β’ μέρος, ο λόγος δόθηκε στον προσκεκλημένο ομιλητή, Σχη ε.α. Απόστολο Παπαπαρίση, ο οποίος προσήλθε από τη Λάρισα, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη μας, για τα εξειδικευμένα Οικονομικά Θέματα, που αφορούν τους Αποστράτους των ΕΔ και ΣΑ.

Συμπερασματικά, ύστερα από τα προαναφερθέντα, θεωρούμε ότι εφόσον, ο κάθε Έλληνας και ειδικότερα ο κάτοικος της Θράκης, ενστερνιστεί τους προβληματισμούς μας, αυτονόητα θα έχει έντονη την επιθυμία να είναι συνειδητά ΠΑΡΩΝ, στις Εθνικές γιορτές, στις Ημέρες Μνήμης των γενοκτονιών, για στείλει το μήνυμα της Εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας, σε αυτούς τους ‘’εντόπιους’’, που επιβουλεύονται και κατηγορούν την Πατρίδα τους και μέσω αυτών, στη γειτονική Χώρα , που διαχρονικά καιροσκοπεί και εποφθαλμιά, για το επόμενο εθνικό μας λάθος.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας, σε όλους τους προσκεκλημένους που προσήλθαν ή εκπροσωπήθηκαν, στα μέλη μας, επιπρόσθετα δε το Δ΄Σ. Στρατού για την υψηλόβαθμη και πολυπληθή παρουσία, όπως και για τη διάθεση της Λέσχης και την γενική υποστήριξη, συμβάλλοντας  ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης..

Τέλος εκφράζουμε τις ξεχωριστές μας ευχαριστίες στους τρείς (3) νέους Συλλόγους ή Ενώσεις, που προστέθηκαν στους ‘’αναδόχους’ Ιερών Ναών και Παρακκλησίων στα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Συγκεκριμένα την Ένωση Πολυτέκνων ‘’ Η Οικογένεια’’, τον, Σύλλογο Σαρακατσάνων ‘’ Ο Λεπενιώτης’’ και τον Ποδηλατικό Σύλλογο Ξάνθης ‘’ Ο Πήγασος’’. Ευελπιστούμε ότι και άλλοι Σύλλογοι θα ενταχθούν στη δραστηριότητα αυτή.

Ήταν, κατά την άποψη του γράφοντος που επιβεβαιώθηκε και από γνώμες αρκετών συμμετασχόντων, μια επιτυχημένη εκδήλωση.

 

Γράφει ο  : Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

DSC_0080R DSC_0004R DSC_0005R DSC_0009R DSC_0010R DSC_0013R DSC_0018R DSC_0024R DSC_0026R DSC_0028R DSC_0029R DSC_0033R DSC_0036R DSC_0039R DSC_0045R DSC_0046R DSC_0053R DSC_0055R DSC_0065R DSC_0071R DSC_0074R DSC_0076R

Σχετικά Άρθρα