slider Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Ξεκινάει και επίσημα η προεκλογική περίοδος… να είναι προσεκτικοί η υποψήφιοι με τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν τις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές όπου και ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

Στην εγκύκλιο αυτή καθορίζονται οι επιτροπόμενες εκλογικές δαπάνες αλλά και ό,τι έχει να κάνει με την προβολή των υποψηφίων και των συνδυασμών.

Οι εμφανίσεις των υποψηφίων

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε εκπομπές δημόσιων και ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και στο διαδίκτυο, καθορίζονται ως εξής:

  • 2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εµβέλειας
  • 1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εµβέλειας
  • 1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες
  • Σε περίπτωση τυχόν εκτάκτων και απρόβλεπτων γεγονότων, δεν  λογίζονται ως εµφανίσεις οι σχετικές δηλώσεις και η ενηµέρωση  που παρέχεται από τα αιρετά µονοπρόσωπα όργανα της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο άσκησης των αρµοδιοτήτων τους.

Εξαίρεση από την ανωτέρω ρύθµιση που προβλέπει τον αριθµό των εµφανίσεων, αποτελεί η δυνατότητα των επικεφαλής των συνδυασµών να  συµµετέχουν χωρίς περιορισµό σε εκποµπές µε οργανωµένες συζητήσεις εφόσον:

α) Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασµών από το αρµόδιο πρωτοδικείο, έχει  διασφαλιστεί η συµµετοχή τουλάχιστον 3 ακόµη συνυποψήφιών τους στις  συζητήσεις αυτές και

β) Μετά την ανακήρυξη, η ανωτέρω προϋπόθεση καταλαµβάνει τα 2/3 των  ανακηρυχθέντων.

γ) Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, µετέχουν υποχρεωτικά οι  επικεφαλής και των δύο συνδυασµών.

 

σ.ε Ως εμφάνιση ορίζονται η δηλώσει υποψηφίου ή η συνέντευξη… άρα όλοι από εδώ και πέρα να είναι προσεκτικοί όταν τους καλούν οι δημοσιογράφοι γιατί ακόμη και μια μικρή δήλωση 1 λεπτού λογίζεται σαν εμφάνιση!

Αντίθετα γραπτές συνεντεύξεις ή δημοσίευση δελτίων τύπου με δραστηριότητα ή σχόλια των δημοσιογράφων κλπ είναι ελεύθερα, όπως ελεύθερη είναι και η διαφημιστική προβολή των υποψηφίων με δημοσίευση της κάρτας τους ή του βιογραφικού τους.

Σχετικά Άρθρα