Γενική

Να πως θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η Ξανθιώτικη αγορά…

Και να αποσυμπιεσθεί η παλιά μας πόλη
Αν και είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, τα νέα που αντλούμε από την αγορά της Ξάνθης δεν είναι και πολύ ευοίωνα!

Πολλά μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο στην πόλη, και ουσιαστικά «η αγορά πλέον έχει συρρικνωθεί σε δυο τετράγωνα και σε δυο δρρόμους», στην 28 ης Οκτωβρίου στην αρχή της Μ. Καραολή και στα στενά γύρο από το εμπορικό. Αυτή η κατάσταση είναι χαρακτηριστική της πολύ δύσκολης στιγμής που βιώνουν σήμερα οι ξανθιώτες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι πιέζονται ακόμη περισσότερο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Μια νέα πρόταση για επέκταση…

Με αυτά τα δυσάρεστα δεδομένα, καταθέτουμε σήμερα ως εφημερίδα μια νέα πρόταση που ίσως θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την ψυχολογία της τοπικής αγοράς.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε να ξεκινήσει η συζήτηση (έστω και προεκλογικά) για ένα πρόγραμμα ανακαίνισης των παλιών κτιρίων των Καπναποθηκών, και αυτά είτε πουληθούν, είτε να ενοικιαστούν σε επαγγελματίες της Ξάνθης, που θα φτιάξουν εκεί ένα «νέο εμπορικό κέντρο». Παράλληλα κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν χώροι πολιτισμού στα πρότυπα του Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης που θα προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον.
Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες…

Τα μαγαζιά που θα γίνουν στην περιοχή θα αρχίσουν να δουλεύουν με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως καπνό (θα μπορεί κάποιος να δει και την ιστορία του), κρασιά, τσίπουρα, γλυκά, αρωματικά, μέλια, βιολογικά, είδη λαϊκής τέχνης… θα μπορέσουν να γίνουν ακόμη και μικρά τσιπουράδικα αλλά και παραδοσιακά καφενεία. Με τον τρόπο αυτό θα απεγκλωβιστεί και η παλιά πόλη αλλά θα μπορούν α είναι συγκεντρωμένοι σε έναν άλλο πόλο μαγαζιά που σήμερα δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην παλιά πόλη όπου υπάρχουν κατοικίες.
Οι τουρίστες θα μπορούν να έχουν κι άλλη εναλλακτική με την ιστορία του καπνού…

Το νέο αυτό εμπορικό στις καπναποθήκες, θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες, οι οποίοι… θα παρασύρονταν από τα Ξανθιώτικα προϊόντα που θα πωλούνται στα διάφορα μαγαζιά. Έτσι, η κίνηση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη και ίσως κάποιοι θα έφταναν πιο εύκολα και στην υπόλοιπη αγορά. Άσε που εκεί θα χρησιμεύει και το μεγάλο πάρκιγκ που κατασκευάζει ο Δήμος μας στο κλειστό του Φίλιππα Αμοιρίδη και που θα μείνει κουφάρι αν δεν αναπτυχθεί εμπορικά η γύρο περιοχή.
Τώρα δεν υπάρχει αγορά…

Όλα τα μέτρα παίρνονται από την κυβέρνηση και τους δανειστές μας είναι για να αφανισθούν οι μικρομεσαίοι και να μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτό ΜΟΝΟ η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αντιδράσει. (Γιατί είναι και η μόνη που είναι κοντά στους συμπολίτες μας και μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα στην πραγματική αγορά…)

Σχετικά Άρθρα