Γενική

Νίκος Καλιαμπάκας: «Η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται»


Ο Σύριζα Ξάνθης καταγγέλλει την κυβέρνηση
Η προμελετημένη και μεθοδευμένη δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) έχει ως στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Με τη γνωστή και επικίνδυνη λογική, που διακατέχει την κυβέρνηση, της κατασκευής εσωτερικού εχθρού, δηλαδή τον όρο “μαϊμού ανάπηρος” στη συγκεκριμένη περίπτωση, εξαπολύθηκε η πιο σκληρή επίθεση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα του αναπηρικού κινήματος.
Το ισχνό αποτέλεσμα της λεγόμενης «απογραφής» των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1/2/2012 έως 16/3/2012 υπό την επίβλεψη του Υπουργού Υγείας τού ΠΑΣΟΚ κ. Α. Λοβέρδου και του Υφυπουργού Υγείας Μ. Μπόλαρη, απέδειξε ότι αυτό που χρειαζόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συνέχειά της με την τρικομματική σύνθεση ήταν μονάχα ένα νούμερο προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις άθλιες περικοπές. Οι καταγγελίες πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ε.Σ.ΑμεΑ για την παραπάνω διαδικασία ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη και το αποτέλεσμα αυτής της απογραφής ουδέποτε  κοινοποιήθηκε αναλυτικά και λεπτομερώς στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.
Η μνημονιακή δέσμευση, για σταδιακή μείωση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο( Ν. 4093/2012) οδηγεί την κυβέρνηση σε άθλιους τακτικισμούς και αποκλεισμούς ατόμων με αναπηρία από τη χορήγηση σύνταξης ή επιδόματος. Παρατηρείται μια μεθοδευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές ΚΕ.Π.Α, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, σε εφαρμογή “προφορικών”οδηγιών, όπως καταγγέλλουν πολίτες, υπάλληλοι των ΚΕ.Π.Α και ιατροί. Η τακτική αυτή παρατηρείται ακόμη και σε περιπτώσεις μη-αναστρέψιμων αναπηριών και χρόνιων παθήσεων με ισόβια χρονική ισχύ.
Η κυβερνητική αναλγησία έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα καθώς για την υποβολή ένστασης από πλευράς του δικαιούχου πολίτη καταβάλλεται αντίτιμο για το απαιτούμενο παράβολο, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να  προβλέπεται από κάποια νομοθεσία. Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ασφαλιστικοί φορείς υποβάλλουν ενστάσεις, σε περιπτώσεις θετικών γνωματεύσεων, χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση, δίνοντας συνέχεια στο μαρτύριο των πολιτών, οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, αναμένοντας από 10 μήνες έως και 3 χρόνια.
Η πλήρης κατάρρευση των ΚΕ.Π.Α και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με την πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το αναγκαίο προσωπικό καθώς και να τα ενισχύσει με τις κατάλληλες υποδομές. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με την ταυτόχρονη διόγκωση του φόρτου εργασίας αναγκάζει τους υπαλλήλους των ΚΕ.Π.Α να βρίσκονται απολογούμενοι διαρκώς απέναντι σε αγανακτισμένους πολίτες, που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα η μεθοδευμένη μη στελέχωση των επιτροπών με ιατρούς εγκλωβίζει στις τεράστιες λίστες αναμονής χιλιάδες πολίτες, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθ ‘ όλη τη διάρκεια της αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται κοινωνικές παροχές και να απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση.
Η κυβερνητική ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική θέτει στο περιθώριο τις κοινωνικές ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, διαλύει κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η λογική, που διακατέχει την απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ως “αριθμούς και ποσοστά” αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Με επίκαιρη επερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, θέτουν το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή και τους αρμόδιους υπουργούς.

Σχετικά Άρθρα