slider Τελευταία Νέα

Νέα σκληρή δήλωση Μητροπολίτη Ξάνθης την Μακεδονία και την κατάργηση του Θρησκεύματος από τα απολυτήρια | Ακούστε το ηχητικό

Με παρέμβαση του στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων, εξηγεί γιατί οι κληρικοί και η Εκκλησία μόνο ‘βολεμένοι’ δεν είναι -και δεν προτίθενται και να υπάρξουν ποτέ βολεμένοι και άφωνοι – για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό.

Με ξεκάθαρο τρόπο και με αναφορά όλων των δυναμικών παρεμβάσεων της τοπικής Εκκλησίας- και όχι μόνο- από την έναρξη των διαμαρτυριών της ελληνικής κοινωνίας για το θέμα επίλυσης της ονομασίας των Σκοπίων,  μέχρι και την επιστολή που απέστειλε ο Σεβασμιότατος Ξάνθης σήμερα το πρωί στον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, ενόψει της απογευματινής διευρυμένης συνεδρίασης στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή αυτοδιοικητικών α’ και β’ βαθμού από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, Μητροπόλεων, φορέων και συλλόγων, για κοινή αντίδραση επί της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Σεβασμιότατος κατέθεσε τη πάγια και αμετακίνητη θέση της Εκκλησίας.

Παράλληλα, διατύπωσε δημόσια τις ανησυχίες του για τις συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν ως απόρροια των παραχωρήσεων που γίνονται στη συμφωνία.

Η σημερινή του όμως παρέμβαση δεν περιορίστηκε μόνο στο Σκοπιανό αλλά και σε ζητήματα που χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με την Εκκλησία, ‘χρωμάτισαν’ την επικαιρότητα, όπως ο διαχωρισμός Κράτους –Εκκλησίας και η μη αναγραφή θρησκεύματος στα απολυτήρια μαθητών, θέμα το οποίο έφεραν με ερώτηση τους στη Βουλή κυβερνητικοί βουλευτές.

Και για τα δυο αυτά θέματα ο Σεβασμιότατος καταθέτει τη θέση της Εκκλησίας και ενημερώνει ότι θα τεθούν προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας , τον προσεχή Οκτώβριο.

Ακούστε την παρέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα