Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Νέα παρουσίαση βιβλίου «Μαθηματικά και Λογοτεχνία»

 mathimatika kai logotexnia

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επίκεντρο» και το βιβλιοπωλείο «ΣΠΑΝΙΔΗ», παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό της Ξάνθης, τον συγγραφέα κ. Θανάση Τριανταφύλλου και τα βιβλία του, «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» & «Οι αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη».

«…..αποφάσισα ότι πρέπει να απομακρυνθώ αισθητά από τον αρχικό μου στόχο να αποτελέσει το βιβλίο απλώς μια επιβοηθητική μελέτη για τη διαθεματική διδασκαλία, που θα απευθύνεται σε περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Κατέβαλα, λοιπόν, συνειδητή προσπάθεια στο να προκύψει ένα ανάγνωσμα κατά το δυνατόν εύκολο στην κατανόησή του και ευχάριστο για τον καθένα και την καθεμιά που θα πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους, και που ανήκουν στη χορεία των υποψιασμένων αναγνωστών/στριών της ποίησης και της λογοτεχνίας, όπως αυτές λειτουργούν στο ευρύτερο πολιτισμικό και επιστημονικό σύμπαν. Με άλλα λόγια, προσπάθειά μου ήταν και παραμένει σταθερά, σε αυτές μου τις προσεγγίσεις, που είτε παίρνουν τη μορφή αυτοτελών βιβλίων, όπως και το προηγούμενο βιβλίο μου για τους Αριθμούς και τις μαθηματικές ψηφίδες στον Ελύτη, αλλά και το παρόν ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και σε όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν -αν ακολουθήσουν- στο μέλλον, αλλά και με άλλες παρεμβάσεις και εισηγήσεις μου σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, να ανα­δείξω αυτήν τη σύζευξη των Μαθηματικών με τη Λογοτεχνία, όπου και όταν αυτή διαπιστώνεται…»

Θανάσης Τριανταφύλλου

Ο Θανάσης Τριανταφύλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1976 διορίστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε από το 1986 Διευθυντής διαφόρων Σχολικών μονάδων Δ.Ε. Το 2003 επιλέχθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Ασχολήθηκε με ζητήματα επιμόρφωσης καθηγητών, ως συνεργάτης-επιμορφωτής (από το 1995) του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Λάρισας, του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Διευθυντής-Υποδιευθυντής του για ορισμένο διάστημα. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ως Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας και Σχολικός Σύμβουλος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας. Είναι μέλος της Ε.Μ.Ε. (Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας) και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Λάρισας. Έγραψε και κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα:

•Οι Αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, Επίκεντρο,

•Επτά βιβλία για μικρά παιδιά. (ΣΑΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ-ΝΑΥΤΙΛΟΣ, Πειραιάς 1989, 1990).

•Τριανταφύλλου Θαν., Καλογιάννης Αντ., Μαθηματικά Γ’ Λυκείου- ΑΝΑΛΥΣΗ , εκδ. ΚΟΡΦΗ, Αθήνα 1993.

•Καλογιάννης Αντ., Τριανταφύλλου Θαν., Ασκήσεις Ανάλυσης, εκδ. ΚΟΡΦΗ, Αθήνα 1994.

Το τελευταίο βιβλίο του «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» είναι το δεύτερο με το οποίο επιχειρείται μια μαθηματική ιχνηλασία σε μη μαθηματικά κείμενα της λογοτεχνίας.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν:

Θωμάς Βουγιουκλής, καθηγητής μαθηματικών, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ.

Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Συντονίζει ο δρ. επιστημολογίας Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 13 Μαρτίου, στις 18:00, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Συνδιοργανωτές θα είναι:

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής,

ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης,

η Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Ροδόπης

και οι Εκδόσεις Επίκεντρο,

με συντονίστρια την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής Περσεφόνη Μαμούκαρη και τους ίδιους ομιλητές.

Σχετικά Άρθρα