Κοινωνία Τελευταία Νέα

Μόνο το ΠΑΜΕ είναι στις επάλξεις και φωνάζει… οι άλλοι καναπέ…

Η επιτροπή εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους συναδέλφους, αναπληρωτές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση – πορεία των εκπαιδευτικών σωματείων την Πέμπτη το απόγευμα.

Το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ετοιμάζει το κλίμα για μηδενικούς ή ελάχιστους διορισμούς, προχωράει σε δυο διατάξεις, μια για την πρόσληψη των αναπληρωτών και μια για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων, που θέλει η πρώτη να καλλιεργήσει το «διαίρει και βασίλευε» ώστε να περάσει ευκολότερα τους μηδενικούς διορισμούς και η δεύτερη να οδηγήσει σε κλείσιμο νηπιαγωγείων.

Το αίτημα για απόσυρση της διάταξης του Υπουργείου για την πρόσληψη των αναπληρωτών είναι δίκαιο και πρέπει να στηριχτεί. Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο παγιώνεται το καθεστώς της αδιοριστίας, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία. Η εκπαίδευση τους χωράει όλους, απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι κάθε χρόνο προσλαμβάνονται σχεδόν 25.000 αναπληρωτές με 25άρια-28άρια τμήματα, 180.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι έξω από τις δομές της Ειδικής Αγωγής και 60.000 προνήπια έξω από νηπιαγωγείο. Μόνο για τη φετινή χρονιά έγιναν πάνω από 22.000 προσλήψεις αναπληρωτών, ενώ πάνω από 3.700 (!),σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου, είναι τα κενά που δεν καλύφθηκαν για φέτος. Από το 2010 και ύστερα οι διορισμοί είναι μηδενικοί, ενώ την ίδια στιγμή οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 30.000. Τα σχολεία έχουν κυριολεκτικά αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών από 9% το 2009 έχει εκτοξευτεί στο 18% σήμερα.

Όλοι τώρα στον αγώνα! Μόνιμοι και αναπληρωτές, εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να απαιτήσουμε να καλυφθούν τώρα τα χιλιάδες κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση  με τη διάταξη για τα νηπιαγωγεία διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που χρειάζονται για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια εκατοντάδες νηπιαγωγεία σε κλείσιμο.

Τι θα γίνουν τα νήπια αυτά; Είτε πρέπει να μεταφέρονται στα κοντινότερα νηπιαγωγεία (που μπορεί να είναι αρκετά μακριά και το κόστος θα το επωμιστούν και πάλι οι γονείς) είτε θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (όσοι έχουν να πληρώσουν) είτε θα μείνουν ακόμα και στο σπίτι τους, χωρίς να δεχτούν Προσχολική Αγωγή (ΠΑ) σε μια ηλικία που παίζει σημαντικότατο ρόλο για την κοινωνικοποίηση και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Να επισημάνουμε ότι και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ΠΑ! Τα δημόσια νηπιαγωγεία λειτουργούν μέσα σε ακατάλληλα κτήρια και αίθουσες, χωρίς το ανάλογο εποπτικό υλικό λόγω υποχρηματοδότησης, με τους γονιούς να βάζουν συχνά το χέρι στην τσέπη.

Απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την Προσχολική Αγωγή!!!

pame

Αγωνιζόμαστε για :

Την απόσυρση των 2 διατάξεων

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.

Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.

Αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν 2χρονη προσχολική αγωγή και Ενιαίο 12χρονο σχολείο.

Επιτροπή εκπαιδευτικών Ξάνθης του ΠΑΜΕ

pame poreia (1) pame poreia (2) pame poreia

 

Σχετικά Άρθρα