Γενική

Μουσείο στον Πολύσιτο δημιούργησε ο Τριαντάφυλλος Κουρτίδης







Ο κ. Τριαντάφυλλος Κουρτίδης είναι συλλέκτης νομισμάτων και διαφόρων παλιών αντικειμένων και έχει δημιουργήσει Μουσείο στον Πολύσιτο.

Αποκλειστική Συνέντευξη στην XanthiNews

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τα παλιά αντικείμενα;

Τριαντάφυλλος Κουρτίδης: Πάνω από 20 χρόνια είμαι συλλέκτης νομισμάτων. Τα τελευταία 7- 8 χρόνια είμαι μέλος της Πανελλήνιας Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα με τα νομίσματα συλλέγω και άλλες αντίκες που μου αρέσουν και έχουν κάποια ιστορική αξία. Κάποια στιγμή έπεσε μια μεγάλη συλλογή από έναν συλλέκτη με γραμμόφωνα. Άρχισα να επιδιορθώνω το παλιό εγκαταλελειμμένο σπίτι μας και έκανα εκθεσιακό χώρο.

ΧΝ: Τι μπορούμε να βρούμε σ αυτόν τον χώρο;

Τ.Κ.: Υπάρχουν σπάνια γραμμόφωνα με δύο χωνιά, με μικρό χωνί, κανονικά, βαλιτσάκια, έπιπλα διά βοής. Έχω σχεδόν πλήρης τη συλλογή του νεοελληνικού νομίσματος κυκλοφορίας. Όσα νομίσματα κυκλοφόρησαν από τον Καποδίστρια, τον Όθωνα, τον Γεώργιο Α, την Α Ελληνική Δημοκρατία, τον Παύλος τότε βασιλιά, τον Κωνσταντίνο, τη Χούντα και την Β Ελληνική Δημοκρατία (πλην επτά νομισμάτων).

Μπορεί να δείτε σπάνια νομίσματα. Όπως το τάλιρο του 1945, (δεν υπάρχουν πάνω από τρία τέσσερα κομμάτια και δεν πωλούνται). Έχω το πρώτο χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε στην επικράτεια της Ελλάδος. Είναι μια γαλλική ομολογία του 1792 επί Μεγάλου Ναπολέοντος που κυκλοφόρησε στα Επτάνησα. Είναι πάρα πολύ σπάνιο και μου το έδωσε ο φίλος μου Νίκος Σκλαβούνης από την Αθήνα. Έχω ένα πανί από τους Ίνκας, αγορασμένο από δημοπρασία στο Περού μέσω ίντερνετ. Έχω εργαλείο παλαιολιθικής εποχής 12.000 ετών, έχω εργαλεία 9000 ετών μεσολιθικής εποχής και 4500 ετών νεολιθικής εποχής. Αυτά είναι αγορασμένα από Γερμανό συλλέκτη που τα πήρε από μουσείο της Δανίας. Και εγώ τα πήρα από αυτόν. Είναι όλα με χαρτιά γνησιότητας. Έχω σε ένα πτυχίο της νομικής του 1919 υπογραφή του Κωστή Παλαμά, μια μηχανή του καφέ που είναι χειροποίητη και είναι φτιαγμένη στη Σμύρνη το 1907 και γράφει πάνω Αφοί Μυρτάκη Β.Ε. Έχω ένα χρηματοκιβώτιο από την εποχή του Υψηλάντη. Έχω φωτογραφικές μηχανές ελληνικές χειροποίητες του 1900 που έμπαιναν από κάτω οι φωτογράφοι.

ΧΝ: Σε ποιο μέρος βρίσκεται και ποιες ώρες λειτουργεί;

Τ.Κ.: Το Μουσείο είναι έτοιμο από αρχές Ιουνίου και τα εγκαίνια θα γίνουν τέλος Αυγούστου. Βρίσκεται στον Πολύσιτο, ούτε πενήντα μέτρα από την πλατεία. Είμαι εκεί όλα τα απογεύματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και τις Κυριακές.

ΧΝ: Θα έχετε και είσοδο;

Τ.Κ.: Θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΧΝ: Είναι ένα ακριβό χόμπυ. Έχετε ζητήσει κρατική βοήθεια;

Τ.Κ.: Έκανα κάποιες ενέργειες πριν έναν χρόνο αλλά δεν έγινε τίποτα με όλη αυτήν την κατάσταση που κυριαρχεί. Όλα τα έχω πληρώσει μόνος μου. Επίσης, έχω αγοράσει ένα παϊτόνι το οποίο επισκευάζω. Είμαι πολύ κοντά στο να αποκτήσω τις καρέκλες που κάθονταν οι ηθοποιοί της ταινίας: «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με τα ονόματα τους, όπως ο Τέλυ Σαβάλας, η Ειρήνη Παππά.

ΧΝ: Θα δοθεί κάποιο όνομα στο Μουσείο;

Τ.Κ.: Ναι, γραμμοφώνων και νομισμάτων. Σε 10- 15 θα έχω και δική μου ιστοσελίδα με το όνομα: «μουσείο γραμμοφώνων».

ΧΝ: Ακούγονται τα γραμμόφωνα;

Τ.Κ.: Όλα τα γραμμόφωνα μου δουλεύουν. Δεν βάζω τίποτα που να μην δουλεύει, πλην δύο ραδιόφωνων. Και όλα τα αντικείμενα μου δουλεύουν: ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές.

ΧΝ: Έχετε και δίσκους;

Τ.Κ.: Πάνω από 500 δίσκους γραμμοφώνων. Έχω και τζουκ μποξ του 1968. Πενήντα δίσκους από δύο πλευρές, 100 τραγούδια.

ΧΝ: Αυτός ο χώρος φυλάσσεται;

Τ.Κ.: Βέβαια. Έχω φέρει από την Αμερική θερμικές κάμερες που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Έχουν εμβέλεια μέχρι και 150- 200 μέτρα. Ότι κινηθεί το λαμβάνουν. Υπάρχουν εσωτερικές κάμερες σε διάφορα σημεία του Μουσείου. Και τα καλώδια να κόψουν μπορούν να δουλεύουν μέχρι και 48 ώρες! Υπάρχουν και συναγερμοί. Έχω κάνει μια ενέργεια να τους συνδέσω με την αστυνομία.

Έχω πάει στην Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στα Άβδηρα και έχω κάνει αίτηση να έρθουν να δούνε τα αντικείμενα μου γιατί μπορεί κάποια από αυτά να εμπίπτει στη δικαιοδοσία τους, όπως έχω ένα παλιό Ευαγγέλιο του 1665, έχω δύο κομμάτια από Κοράνιο του 1658, τρία αραβικά ιατρικά χειρόγραφα του 1651, έναν Σταυρό Βυζαντινό. Έχω πάει στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεότερων Αρχαιοτήτων και τους περιμένω να έρθουν να δούνε το Μουσείο.

Σχετικά Άρθρα