Γενική

Με 5000 ευρώ πρόστιμο τιμώρησε το ΕΣΡ τον ραδιοφωνικό σταθμό Life FM 92,1

Το πρόστιμο αυτό αφορά (δυστυχώς για την ραδιοφωνία της πόλης) επίμαχη εκπομπή γνωστού δημοσιογράφου που καταφέρθηκε κατά του εκδότη μας Σταύρου Καρυπίδη. Η απόφαση του ΕΣΡ μετά από μια πολυσέλιδη ανάλυση των περιστατικών καταλήγει με το παρακάτω συμπέρασμα και επιβάλει πρόστιμο 5000 ευρώ στον σταθμό.
«Πρόκειται περί δύο ημερήσιων εκπομπών οι οποίες ασχολήθηκαν με την εφημερίδα της Ξάνθης με τον τίτλο XANTHI NEWS ιδιοκτησίας του Σταύρου Καρυπίδη. Κατά τις εκπομπές αναφέρθηκε κατ επανάληψιν το όνομα του εν λόγω εκδότου εφημερίδος και προβλήθηκε από τον τηλεπαρουσιαστή ο ισχυρισμός ότι η εφημερίδα χρεώνει διακηρύξεις με χρηματικά ποσά υπέρτερα εκείνων με τα οποία χρεώνουν τη δημοσίευση διακηρύξεων άλλες τοπικές εφημερίδες.
Όμως οι εκπομπές δεν περιορίστηκαν στην επισήμανση των διαφορετικών κοστολογήσεων των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων αλλά αναφέρθηκαν ονομαστικά στον εκδότη της εφημερίδας με φράσεις όπως «κλέβεις τους εργολάβους», ότι «μπήκε στον τύπο με προοπτική βεβαίως να οικονομήσει», ότι «οι δήμοι ανέχονται κάποιους εκδότες» σαν τον Καρυπίδη και άλλες σχετικές φράσεις. Οι εκπομπές δεν είχαν το επιβαλλόμενο από το νόμο ύφος σεβασμού προς την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου το οποίο προσδιορίζεται, ούτε εξάλλου ήταν πλήρης, εφόσον δεν κλήθηκε ο εκδότης της εφημερίδος για να εκθέσει τις απόψεις του. Για τις εν λόγω εκτροπές ενδείκνυται να επιβληθεί στον ραδιοφωνικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου.
Λαμβανομένης υπόψη της βαρύτητος της παραβάσεως, το πρόστιμο πρέπει να καθοριστεί στο ποσόν των 5.000 ευρώ. Μειοψήφησαν ο Αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και ο Κωνσταντίνος Απόστολος, κατά τους οποίους το πρόστιμο θα έπρεπε να περιοριστεί στο ποσόν των 3.000 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης Επιβάλει στην Εταιρεία ΘΡΑΚΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΞΑΝΘΗΣ ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού LIFE FM Νομού Ξάνθης, την διοικητική κύρωση του προστίμου των 5,000 ευρώ. Κατά το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Ν. 2328/1995, όπως έχει μετά την δια του άρθρου 23 παρ. 5 εδαφ. β του Ν. 3166/2003 αντικατάσταση της, η παρούσα απόφαση κατά την προαναφερόμενη κύρωση, είναι εκτελεστή κατά:
1.Της εταιρείας ΘΡΑΚΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΞΑΝΘΗΣ ιδιοκτήτριας του ραδιοφωνικού σταθμού LIVE FM Νομού Ξάνθης με ΑΦΜ 090128108 Δ.Ο.Υ. Α Ξάνθης.
2. Του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας,
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 10 η Μαρτίου 2009.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ»
(Στην παραπάνω απόφαση ο σταθμός έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση θεραπείας).

Σχετικά Άρθρα