Γενική

Με το βλέμμα στην ένταξη των ο Δήμος Αβδήρων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μια σημαντική ημερίδα
Μια σημαντική ημερίδα που σηματοδοτεί τη λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αβδήρων, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στη Γενισέα. Η ημερίδα που έγινε σε συνεργασία του Δήμου Αβδήρων με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικού δικαίου είχε σαν κύριο ομιλητή τον Δικηγόρο Γιάννη Αλαβάνο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου καθώς και την Ευαγγελία Μανωλετσάη, συνεργάτιδα του Ινστιτούτου.
Β. Τσολακίδης: Η κοινωνία βρίσκει το βηματισμό της
Στο πλαίσιο της ημερίδα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης του Δήμου, Νίκος Τσιναρίδης, παρουσίασε το Συμβούλιο ενώ σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης. Σημείωσε ότι ο Δήμος, όπως αποδεικνύεται, από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το Ινστιτούτο και τη γενικότερη προσπάθεια, δεν αρκείται να συστήσει το Σύμβούλιο Ένταξης αλλά αναζητεί τον τρόπο που θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Παρουσίασε την εμπειρία του ίδιου από την Αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση για τον τρόπο που η κοινωνία συμπεριφέρεται ή περιθωριοποιεί κάποιες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι μετανάστες, αλλά επεσήμανε την πάγια άποψη και πίστη του, ότι η κοινωνία βρίσκει το βηματισμό της και ενσωματώνει, έστω και δύσκολα και, ιδιαίτερα, σε δεύτερη γενιά, τους μετανάστες.
Παρέμβαση σε μια σειρά από ζητήματαΣύμφωνα με το δικηγόρο Γιάννη Αλαβάνο το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μπορεί να έχει παρέμβαση στην Ενημέρωση, την Εκπαίδευση, την περίθαλψη, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την απασχόληση (βλέποντας το νομιμο αλλοδαπό όπως ακριβώς και τον Έλληνα), να δημιουργήσει τράπεζες δεδομένων αλλά και συνεργαστεί για θέματα στέγασης. Όπως σημείωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα και ενισχύει τις πολιτικές και την εφαρμογή τους.
Η δεύτερη γενιά μεταναστών ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Ευαγγελία Μανωλετσάκη, επισημαίνοντας τις μεγαλύτερες δυνατότητες που υπάρχουν και την πιο εύκολη ένταξη που επιτυγχάνεται για τους νέους που έχουν διαγράψει μια μεγάλη διαδρομή στον τόπο υποδοχής.

Σχετικά Άρθρα