slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Με επιτυχία η συναυλία του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» στο αμφιθέατρο για τα 100 χρόνια Ελεύθερη Ξάνθη (Δείτε φωτογραφίες)

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα κατάμεστο από κόσμο στα πλαίσια του εορτασμού της 100ης Επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης η συναυλία λόγιας και εκκλησιαστικής μουσικής με το χορωδιακό σχήμα από την Θεσσαλονίκη  «Ρωμανός ο Μελωδός», υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου του Ιερού Πατριαρχικού Ναού Αγίου Γεωργίου Φαναρίου κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη. Τη συναυλία παρουσίασε ο Χοράρχης του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης κ. Ιωάννης  Κατσούλης.

Μετά το πέρας την συναυλίας τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ Ξάνθης και Κωνσταντινουπόλεως και ευχαρίστησε την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έδωσε την Πατριαρχική Ευλογία για την παρουσία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου στις πανηγυρικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης μας καθώς και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε και τον πρωτοσύγκελλο για την πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων και το ζεστό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού.

Δείτε φωτογραφίες από την χθεσινή βραδιά:

               

Λίγα λόγια για το Σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός»

Ο Σύλλογος Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» δημιουργήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του νυν Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και των συνεργατών του.  Σκοπός του Συλλόγου είναι να ανοίξει, σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, τον αστείρευτο πλούτο της εκκλησιαστικής και εξωτερικής (λόγιας και παραδοσιακής) μουσικής παράδοσης, τόσο των μεγάλων πατέρων – υμνογράφων της Εκκλησίας, όσο και των σπουδαίων λογίων Ρωμιών μουσουργών, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Άρθρα