slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Με επιτυχία η εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης του Εκκλησιαστικού σχολείου Ξάνθης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαϊου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι μαθητές της Σχολής μας, παρά τον φόρτο εργασίας τους για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου και του Λυκείου και την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που πλησιάζουν, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη σημαντική αυτή για το Γένος μας εκδήλωση μνήμης και περισυλλογής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αρχιερατικό Τρισάγιο για τον τελευταίο και ηρωικό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας.
Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία από τον φιλόλογο καθηγητή της Σχολής μας κ. Πασχάλη Σκορδούλη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μνήμες της Άλωσης και επιβίωση του βυζαντινού πνεύματος». Στο λόγο του ανέδειξε σπουδαίες πτυχές της πλούσιας βυζαντινής παράδοσης που άνθισαν στην τουρκοκρατία, κράτησαν το Γένος όρθιο και επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το χρονικό της αλώσεως με αφήγηση και οπτικό υλικό που πλαισιώθηκε από ποιήματα, δημοτικά τραγούδια και θρήνους από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, που επιμελήθηκαν ο φιλόλογος κ. Πασχάλης Σκορδούλης και ο καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και χοράρχης του Σχολείου κ. Ιωάννης Κατσούλης και απέδωσαν άρτια οι μαθητές. Εντυπωσιακά συνόδευσε με την ποντιακή λύρα τη χορωδία του Σχολείου σε ποντιακό ακριτικό τραγούδι ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Χρήστος Νατσαρίδης.
Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την εκδήλωση εξήρε τη σπουδαιότητα της μνήμης του γεγονότος της άλωσης για την ιστορική μας αυτοσυνειδησία, συνεχάρη θερμά τους μαθητές για το ζήλο τους στη διατήρηση της παράδοσης και τους καθηγητές που επιμελήθηκαν την όμορφη εκδήλωση.
Τον τελευταίο λόγο είχε η χορωδία, που με πάνδημη συμμετοχή έψαλε το «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ» και τον Εθνικό Ύμνο.

Σχετικά Άρθρα