Οικονομία Τελευταία Νέα

Μειώσεις στα συμβόλαια γονικών παροχών ή δωρεών, μετά την κατάργηση του τέλους υπέρ των νομικών

Γράφει η Παναγιώτα Χατζοπούλου Συμβολαιογράφος Ξάνθης

 

Με το νόμο 4393/2016 (ΦΕΚ Α 106/6.6.2016) «Κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας (Programme Arrangement) Αριθ.Α-1424 [MIOSJ μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργού Άμυνας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αυστρίας κλπ» προβλέπεται η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ του Ταμείου Νομικών.

Με την κατάργηση των πόρων αυτών , από τις 6-6-2016 μειώνονται σημαντικά τα ποσά που καταβάλλονται για συμβολαιογραφικές πράξεις κυρίως δωρεών και γονικών παροχών. Οι κοινωνικοί αυτοί πόροι που ίσχυαν έως και τις 5-6-2016 υπολογίζονταν με συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας της σύμβασης και καταβάλλονταν από τον συμβαλλόμενο πριν τη σύνταξη του συμβολαίου στην Τράπεζα σε λογαριασμό του Ταμείου Νομικών.

Για παράδειγμα σε μία σύμβαση γονικής παροχής αξίας 100.000 ευρω ο συμβαλλόμενος όφειλε να καταβάλλει στο ΤΝ 800 ευρώ. Μετά τις 6-6-2016 το ποσό αυτό δεν καταβάλλεται πλέον.

Φαίνεται σήμερα να είναι μια καλή συγκυρία για όσους προγραμμάτιζαν συμβόλαια γονικών παροχών ή δωρεών να προχωρήσουν τώρα στις συμβάσεις αυτές δεδομένου ότι η μείωση της συνολικής δαπάνης είναι σημαντική, ενώ παράλληλα είναι σε ισχύ και το υψηλό το αφορολόγητο όριο γονικών παροχών και δωρεών , ενώ το τελευταίο, δηλαδή το αφορολόγητο όριο ακούγεται ότι πρόκειται να μειωθεί.

Σχετικά Άρθρα