Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Μεγάλη συγκίνηση στο άλσος αγνοουμένων στα Άβδηρα (pics)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kyprioi (1) kyprioi (2)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης μαζί με τους επίσημους φορείς του τόπου μας και πλήθος φίλων και εκπροσώπων φορέων και συνδέσμων τιμήσαμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο 1974.

Οι εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015. Κατ’ αρχήν, μνημόσυνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος στην παραλία Αβδήρων, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα. Ο Σεβασμιότατος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και για την δικαίωση που προσμένει ο λαός της. Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο Άλσος Αγνοουμένων 1974, που ο Σύλλογος μας δημιούργησε στα Άβδηρα, όπου ο Σεβασμιότατος τέλεσε τρισάγιο και στο τέλος όλοι μαζί ψάλλαμε τον εθνικό μας ύμνο. Η συγκίνηση μεγάλη στο χώρο αυτό όπου κάθε δενδράκι είναι η φωνή ενός από τους 1619 αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στο νησί μας το 1974. Όπως λέει κι ένα απόσπασμα από το ποίημα που έχουμε ανηρτημένο σε κολώνα στην είσοδο:

Διαβάτη κάτσε στη σκιά

και πιές νερό απ τη βρύση

νοιώσε την αύρα που φυσά

κι απόλαυσε την φύση.

Όμως να είσαι έτοιμος

ν ακούσεις τη φωνή μας

γιατί οι ψυχές μας είναι εδώ

στο θρόισμα των φύλλων

στου aνέμου το στεναγμό

και στων πουλιών τον ύμνο.

Τέλος ο σύλλογος μας παρέθεσε δεξίωση με καφέ και εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες του συλλόγου στην καφετέρια του Στάθη στον οικισμό των Αβδήρων.

Ευχαριστούμε θερμότατα τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, τον στρατηγό του ΔΣΣ Ιωσήφ Μαυράκη, τον ταξιάρχο Βαϊραμίδη Βασίλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη, τον αστυνομικό διοικητή Γενησέας κ. Χρήστο Μαστροστέργιο, τον αγαπητό φίλο, πολεμιστή και τραυματία της Κύπρου Γιάννη Φύσαρη, τον πρόεδρο του Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ξάνθης, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, τον εκπρόσωπο των Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, την πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς και όλους τους φίλους και φίλες και γενικότερα το λαό της Ξάνθης και των Αβδήρων που τίμησαν με την παρουσία τους τις ημέρες μνήμης και τιμής.

Ευχαριστούμε ακόμη όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης και της Περιφέρειας μας που στηρίζουν με τις δημοσιεύσεις τους τις προσπάθειες μας. Για εμάς ω Κύπριους, αλλά και κυρίως ως Έλληνες το «Δεν Ξεχνώ», παραμένει πάντα ζωντανό και αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για την δικαίωση του λαού και του νησιού μας. Για την λευτεριά και επανένωση του με συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης και οι έποικοι- οι κουβαλητοί της Τουρκίας, να αποχωρήσουν από το νησί μας, από την ιδιαίτερη μας πατρίδα.

Σαν Έλληνες της Κύπρου έχουμε ακόμη διαχρονικές υποχρεώσεις σε όλους αυτούς που κατά καιρούς θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της Κύπρου μας, τους οποίους ποτέ δεν ξεχνούμε και τους τιμούμε πάντα με τις πρέπουσες τιμές.

Όπως λέει και η επιγραφή στο μνημείο στο Άλσος Αγνοουμένων του 1974 :

«καρτερούμεν με πίστη στον αγώνα, σε πείσμα των καιρών, στην αντοχή του χρόνου»

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σχετικά Άρθρα