sliderΤελευταία ΝέαΤοπικά νέα

Μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας (Νέος νόμος για πλήρη επαλήθευση στοιχείων και των Ελλήνων!!!)

Στις αλλαγές που εφαρμόζονται από το πρωί της Δευτέρας 08.04.2019 σε όσους Ευρωπαίους πολίτες ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν, οφείλονται οι ουρές οχημάτων που σχηματίστηκαν στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας Ροδόπης. Ειδικότερα, μετά από διετή παράταση που είχε δοθεί στην χώρα μας και έληξε το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή από την Ελληνική Αστυνομία ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς  από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν, διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων. Συνεπώς, ακόμη και οι Ευρωπαίοι πολίτες, που ανήκουν σε χώρες εντός Σένγκεν θα υποχρεούνται να υφίστανται ελέγχους όταν ταξιδεύουν από ή προς χώρες εκτός Σένγκεν.

Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία ήταν οι χώρες που έλαβαν την τελευταία παράταση Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Λιθουανία ήταν οι χώρες που έλαβαν την τελευταία παράταση για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 458/2017 σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν θα υποβάλλονται σε αυστηρότερους διαβατηριακούς ελέγχους και διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με τη χρήση βάσης δεδομένων. Εκτός από την χώρα μας, μέλη της Συνθήκης Σένγκεν είναι και οι χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία.

Ουρές και αναμονή Οι αλλαγές στους ελέγχους ήδη από το πρωί της Δευτέρας 08.04.2019 δημιούργησαν εικόνες όπως αυτές που αποτύπωσε με το κινητό του αναγνώστης μας. Το βίντεο τραβήχτηκε περίπου στις 16:00 της Δευτέρας, αποτυπώνοντας ουρές και αναμονή και όπως μας ενημέρωναν υπήρχαν περιπτώσεις που αυτοκίνητα έμειναν καθηλωμένα για ώρες μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν στον έλεγχο διαβατηρίων. Εξέφρασαν τα παράπονά τους στον “Χ”, ζητώντας απαντήσεις για την αναμονή, που δόθηκαν αρμοδίως και, όπως προέκυψε οφείλεται στις αλλαγές που εφαρμόζονται από το πρωί της Δευτέρας 08.04.2019 σε όσους Ευρωπαίους πολίτες ταξιδεύουν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν. Θυμίζουμε ότι προ δύο ετών, για διάστημα 2 ημερών, είχαν εφαρμοστεί και πάλι τότε οι έλεγχοι

Σένγκεν και είχαν δημιουργηθεί οι ίδιες εικόνες. Τότε βέβαια είχε δοθεί παράταση, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των νέων ελέγχων. Τα δύο χρόνια της παράτασης σήμερα παρήλθαν και σήμερα οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον Μεθοριακό Σταθμό Νυμφαίας καλούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 458/2017, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς  από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.

Για μία φορά ακόμη, καταδεικνύεται με τον πλέον επιτακτικό τρόπο η άμεση ανάγκη για την στελέχωση καθώς και τη δημιουργία νέων υποδομών για τον γρήγορο έλεγχο και την αποφόρτιση της κυκλοφορίας οχημάτων και ανθρώπων στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Μαθαίνουμε ότι γίνονται ενέργειες προς την στελέχωση του σταθμού, όμως αυτές δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει. Το σίγουρο είναι ότι όσοι θέλουν να διέλθουν μέσω του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτήν την αλλαγή στους ελέγχους που τέθηκε σε εφαρμογή από την Δευτέρα 8 Απριλίου, καθώς ενδέχεται να βρεθούν στην αναμονή για πολύ ώρα.

Τι ισχύει στα αεροδρόμια Οι παραπάνω αλλαγές αφορούν επίσης το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως και το τελωνείο του Προμαχώνα. Οι διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι  διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων θα γίνονται στα αεροδρόμια με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς και από χώρες, οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν θα πρέπει να φτάνουν έγκαιρα στον διαβατηριακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να μην αυξηθεί ο χρόνος αναμονής τους στα αεροδρόμια. Επιπρόσθετα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου, οι αρμόδιες Αρχές συνιστούν προς τους ταξιδιώτες τη χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας. Ήδη, η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει το δυναμικό της στο Ελ. Βενιζέλος, ενώ σε βελτιωτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο εξοπλισμού και υπηρεσιών προχώρησε και το αεροδρόμιο της Αθήνας, προκειμένου να μην σημειωθούν ουρές, κυρίως στις αναχωρήσεις. Οι πτήσεις εσωτερικού καθώς και εκείνες που αφορούν σε χώρες εντός Συνθήκης Σένγκεν δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προβλέψεις.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σχετικά Άρθρα