slider

Κυριακή: Παραδοσιακό γλέντι στις 12 στην Κεντρική Πλατεία (Όλο το πρόγραμμα της ημέρας)

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12:00

Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε»

Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η βραδιά αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία.Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σ ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» που αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και στην παράδοση της Θράκης. Τα μουσικά όρια ενός γλεντιού με την Εβρίτικη Ζυγιά, καλύπτουν κάθε περιοχή της Θράκης, από την Ανατολική μέχρι και τη Δυτική και Βόρεια, με τραγούδια από τον Έβρο, προσφυγικά από την Μακρά Γέφυρα, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα, τραγούδια αρβανίτικα και γκαγκαούζικα, ενώ με την προσθήκη της μακεδονικής λύρας, του κλαρίνου και του σαξόφωνου ο ακροατής ταξιδεύει στις ξεσηκωτικές μελωδίες και τους χορούς της Μακεδονίας. Τα μέλη της: Παρτινούδης Αλέξης, Θρακιώτικη και Μακεδονική λύρα. Πασόπουλος Στρατής, τραγούδι, καβάλι και σαξόφωνο. Στράτος Σπύρος, γκάιντα, καβάλι και τραγούδι. Στράτος Άγγελος, κρουστά. Συμμετέχουν: Γιώργος Δρικούδης, ακορντεόν και Νίκος Ζάρκος, κλαρίνο. Σωκράτης Γουγουλίδης, ηχοληψία.

Το παντοπωλείο Saryπροσφέρει το κρασί της βραδιάς.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

Συναυλία«Θράκη- Οι Δρόμοι του Διόνυσου»

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης παρουσιάζουν τη νέα δισκογραφική δουλειά του μακροβιότερου στην περιοχή της Θράκης μουσικού σχήματος «RODOPI», αποτελούμενο από τους μουσικούς ΆλκηΖοπόγλου στο κανονάκι, τον Κυριάκο Πετρά στο βιολί, τον Δρόσο Κουτσοκώστα, στο τραγούδι και το λαούτο, τον Νίκο Ανγκούση στο κλαρίνο και τον Γιώργο Παγκοζίδη, στα κρουστά. Την έρευνα, την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της δισκογραφικής τους δουλειάς στην παραπάνω εκδήλωση υπογράφει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος εθνομουσικολόγος, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας.

Παλιά πόλη Ξάνθης, ώρα 09:00 (και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών).

Ιστορικοί περίπατοι. Γνωριμία με την τοπική ιστορία

Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.

Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 11:30

Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης. Αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών παιχνιδιών, «Τσίμπιτσίμπι το νατό στην παράδοση γυρνώ».

Για όλα παιδιά της πόλης μας μικρά και μεγάλα. Στην κεντρική πλατεία, στο χώρο που διοργανώνεται η Ευχούπολη, ελάτε να γνωρίσουμε παίζοντας τα έθιμα της αβκοτήρας ή δακκανούρας για την Κύπρο, της χάψας για τη Θράκη με αυγό ή χαλβά. Ελάτε ακόμη να παίξουμε αγαπημένα παιχνίδια της αλάνας! Ελάτε να γλεντήσουμε, να διασκεδάσουμε και να γίνουμε κοινωνοί της παράδοσης μας.

Οργάνωση: Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης.

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. Πάρκινγκ, ώρα 20:30

Βραδιά λαογραφίας, «Φτου πιπέρι 2!». Γαμοτράγουδα και πιπεράτα παραμύθια όλα τσ’ Αποκριάς.

Ανοίγει το Τριώδιο και οι αθυροστομίες, τα πιπεράτα τραγούδια, τα πικάντικα παραμύθια και οι ευτράπελες διηγήσεις μας παρασέρνουν σ ένα πονηρό σεργιάνι. Γριές, γέροι, όμορφες, άσχημες, μοναχοί, γιατροί πρακτικοί ένα έχουν στο νου τους … πράξεις άνομες, καμώματα ακατανόμαστα! Τώρα όμως είναι καιρός να ειπωθούν γιατί τώρα όλα επιτρέπονται!

Η Ανθή Θάνου θα αφηγηθεί τα πιπεράτα παραμύθια, η Κατερίνα Δούκα και ο Αλέξανδρος Μακρής θα τραγουδήσουν τα τραγούδια της Αποκριάς.

Η παράσταση απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικο κοινό.

Η διάρκεια είναι μια ώρα. Είσοδος: 7€.


Σχετικά Άρθρα