Κόμματα Τελευταία Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα αλλάξω τα πάντα στη Ν.Δ. εκτός από το όνομα»

«Είναι πράγματι στόχος μου να συμβάλλω ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα ελκυστικό κόμμα. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να τη δούμε “Από την Αρχή”. Όλα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Όλα εκτός από το όνομα και τους Νεοδημοκράτες». Την επισήμανση αυτή κάνει ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στην εφημερίδα «Αγορά» και στο δημοσιογράφο, Σωτήρη Σταθόπουλο.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην ανάγκη να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στο κόμμα προκειμένου η Ν.Δ. «να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα εξουσίας». Αναφέρεται θετικά για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τον οποίο χαρακτηρίζει «συναγωνιστή». Σε ερώτηση για το ποια θα είναι «τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη εφόσον είναι υποψήφιος», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν θα πρότασσα ποτέ “όπλα” απέναντι σ’ έναν συναγωνιστή. Μόνο ιδέες και προτάσεις».

Επιπλέον, παρουσιάζει τα «θέλω του» για το αύριο της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλω ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Δεν θέλω ένα κόμμα που θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του. Θέλω θητεία στον αρχηγό, θέλω η βάση να έχει λόγο και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Θέλω να ανοίξουμε τα κομματικά παράθυρα να μπει οξυγόνο. Θέλω ένα κόμμα που να μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν θέλει άλλες υποσχέσεις και δεν επιθυμεί να αναζητάει ακόμα σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματος;

Διεκδικώ την αρχηγία διότι έχω οραματιστεί τη Νέα Δημοκρατία «Από την Αρχή». Ξέρω τι χρειάζεται η ΝΔ για να γίνει ξανά μεγάλη. Διεκδικώ την αρχηγία γιατί θέλω ένα κόμμα αξιών και αξίων που θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες. Που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης. Που δεν θα επιλέγει την εύκολη λύση να μετακυλά τις ευθύνες των πολιτών στο κράτος. Θέλω ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θέλω ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Δεν θέλω ένα κόμμα που θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του. Θέλω θητεία στον αρχηγό, θέλω η βάση να έχει λόγο και στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Θέλω να ανοίξουμε τα κομματικά παράθυρα να μπει οξυγόνο. Θέλω ένα κόμμα που να μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα σε μια κοινωνία που δεν θέλει άλλες υποσχέσεις και δεν επιθυμεί να αναζητάει ακόμα σωτήρες εκεί που δεν υπάρχουν.

Θα επιμείνετε στην υποψηφιότητα σας μέχρι τέλους ή θα κρίνετε ανάλογα και με τους άλλους υποψήφιους;

Είμαι υποψήφιος και θα κριθώ από την κοινωνία την ημέρα της εκλογής.

Οι εκλογές πρέπει να γίνουν με ανοικτές διαδικασίες ή με κλειστούς καταλόγους μελών, όπως λέει ο Β. Μεϊμαράκης;

Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το Καταστατικό μας ορίζει ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται με ανοιχτή διαδικασία από το σύνολο της κοινωνίας. Η διαδικασία εφαρμόστηκε με επιτυχία το 2009. Η πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να μεγαλώσει, να ανοίξει. Να μιλήσει με την κοινωνία και να ανανεωθεί μέσα από τη δυναμική της. Κανένας που θέλει το καλό της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί ταυτόχρονα να τη θέλει κλειστή.

Είστε νέος αλλά έχετε ένα βαρύ επίθετο. Σε μια εποχή που ο κόσμος απορρίπτει τα τζάκια και αναζητά το καινούργιο, δεν φοβάστε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υποψηφιότητα σας;

Αυτό με έχει προβληματίσει πολύ. Ξέρω ότι έχω ένα βαρύ πολιτικό όνομα. Ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή της πολιτικής μου σταδιοδρομίας και στη συνέχεια έγινε συμβολικό μειονέκτημα. Μετά από 11 χρόνια, πιστεύω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν στον κόσμο να δει τον Κυριάκο πέρα από το όνομα Μητσοτάκης. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολίτες που δεν θα με επιλέξουν επειδή προέρχομαι από ένα πολιτικό τζάκι. Όταν μπήκα στην πολιτική είπα ότι θέλω να αγωνιστώ ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά και οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία την οποία είχα εγώ να μπω στην πολιτική με ένα αναγνωρίσιμο όνομα. Καταλαβαίνω ότι σήμερα είναι ένα εμπόδιο. Ζητώ από τους πολίτες να με αξιολογήσουν για το έργο μου, για τις θέσεις μου, για το βιογραφικό μου, για την ειλικρίνειά μου, για τη συνέπειά μου,  για την όποια αποτελεσματικότητα έχω δείξει από εκεί που έχω περάσει. Είμαι υπερήφανος για το όνομά μου και τον πατέρα μου. Είμαι υπερήφανος για τα πολιτικά βιώματα και τα κοινωνικά διδάγματα που μου χάρισε η μακριά πολιτική ιστορία της οικογένειάς μου. Δεν έκρυψα αυτό το οποίο είμαι. Δεν συμφωνώ σε όλα με τα μέλη της οικογένειάς μου.

Σε μια εποχή που ο κόσμος στρίβει αριστερά, μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία ένα στέλεχος με φιλελεύθερες απόψεις;

Ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη στρίβει φιλελεύθερα όχι αριστερά. Μη θεωρήσετε ότι υπάρχουν τόσοι αριστεροί στην Ελλάδα όσοι αθροίζουν τα αριστερά κόμματα. Τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν από πολλούς κεντρώους πολίτες που κατάφερε να εκφράσει καλύτερα ο κ. Τσίπρας. Τα πρόσωπα, βλέπετε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική. Πιστεύω ότι μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, αλλαγμένη «Από την Αρχή», θα μπορέσει να εκφράσει πάλι όλες και όλους. Φυσικά και τους κεντρώους, μετριοπαθείς πολίτες. Αυτή θα είναι η βασική μου επιδίωξη. Να ξαναγίνει η Νέα Δημοκρατία ο πλειοψηφικός εκφραστής των δυναμικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Του επιχειρηματία, του νέου αγρότη, αλλά και του άξιου δημοσίου υπαλλήλου, αυτού που δεν φοβάται την αξιολόγηση. Του άνεργου νέου που θα βρει δουλειά μέσα από την ιδιωτική οικονομία. Θέλω να ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία μεγάλο κόμμα εξουσίας, κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Η ΝΔ κατά τη γνώμη σας που πρέπει να στρίψει; Να είναι ένα δεξιό κόμμα ή να απευθυνθεί στο μεσαίο χώρο;

Η ιδεολογική φυσιογνωμία της Νέα Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε ένα κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που αντιπαραβάλει στο λαϊκισμό το φιλελευθερισμό. Αυτές είναι οι συνεκτικές μας αξίες μέσω των οποίων μπορεί να εκφραστούν οι πολίτες μιας πλατιάς παράταξης, από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω αυτές τις αρχές μας σε όσο περισσότερους πολίτες και κυρίως στους νέους που ακόμη διαμορφώνουν την πολιτική τους συνείδηση και σκέψη. Δεν αρκεί η ΝΔ να είναι σύντομα ξανά πρώτο κόμμα. Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται είναι να επωφεληθούμε του χρόνου που θα είμαστε στην αντιπολίτευση για να οργανωθούμε καλύτερα και να είμαστε πανέτοιμοι να κυβερνήσουμε.

Η σχέση σας με το Καραμανλικό στρατόπεδο είναι ουδέτερες. Ήσασταν ο μόνος άλλωστε που δεν στηρίξατε την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν σας προβληματίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί μεγάλη επιρροή στην «γαλάζια» βάση;

Από τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα βγούμε ενωμένοι, ισχυροί, ανανεωμένοι. Στη δική μου συνείδηση δεν υπάρχουν «στρατόπεδα» λοιπόν. Θα καλέσω όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαδικασία και θα τους ζητήσω να με επιλέξουν ως αρχηγό αν κρίνουν ότι είμαι κατάλληλος. Θα το ζητήσω και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο εγώ δεν ψήφισα, αλλά αιτιολόγησα γιατί.

Τη Ντόρα Μπακογιάννη θα την έχετε δίπλα σας ή απέναντι σας; Γιατί υπήρξε μία περίοδος που οι πληροφορίες σας ήθελαν και τους δυο να διεκδικείτε την ηγεσία…

Με την Ντόρα πάντα θα είμαστε δίπλα ως αδέλφια. Ανήκουμε όμως σε διαφορετική πολιτική γενιά και το όραμά μας για τη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα δεν είναι ταυτόσημο.

Ενδεχομένως απέναντι σας να έχετε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που συσπείρωσε εκλογικά τη βάση. Ποια θα είναι τα όπλα σας απέναντι του;

Δεν θα πρότασσα ποτέ «όπλα» απέναντι σ’ έναν συναγωνιστή. Μόνο ιδέες και προτάσεις. Ο κ. Μεϊμαράκης και η δική του γενιά πρόσφεραν πολλά στη Νέα Δημοκρατία τόσο διαχρονικά όσο και πρόσφατα. Για να χρησιμοποιήσω μια δική του έκφραση «τα έδωσαν όλα». Έτσι άλλωστε έφθασε η Νέα Δημοκρατία συσπειρωμένη ως εδώ. Η συσπείρωση αποδείχτηκε ότι δεν αρκεί. Η πρόκληση είναι να εκφράσουμε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και δυνάμεις.

Γιατί ξαναχάσατε με 7,5 μονάδες. Τί πήγε λάθος ; Μήπως η ΝΔ «δεν αρέσει πιά» και ήρθε η ώρα για μια ριζική αλλαγή ιδεών, προσώπων ή ακόμη και ονόματος;

Είναι πράγματι στόχος μου να συμβάλλω ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα ελκυστικό κόμμα. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να τη δούμε «Από την Αρχή». Χρειάζεται reboot όπως είπα και στην πρώτη μου συνέντευξη ως υποψήφιος αρχηγός. Όλα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Όλα εκτός από το όνομα και τους Νεοδημοκράτες!

Σχετικά Άρθρα