slider Επιχειρήσεις Τελευταία Νέα

Κρασί από το αρχαίο αμπελοτόπι των Αβδήρων

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου. Η οικογένεια του έχει δημιουργήσει ένα επισκέψιμο οινοποιείο στα Άβδηρα της Ξάνθης. Τα Άβδηρα θεωρούνταν μαζί με τη Μαρώνεια στην αρχαιότητα ένα από τα μεγάλα αμπελοτόπια της τότε εποχής με παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Υπάρχουν αναφορές σε αρκετά συγγράμματα αρχαίων φιλοσόφων. Αργότερα, επί Βυζαντίου, επίσης ήταν πολύ φημισμένο το κρασί γιατί ήταν η κύρια πηγή παραγωγής κρασιού για την Κωνσταντινούπολη, όπως και η Μαρώνεια.

Ο κος Οδυσσέας Βουρβουκέλης

«Ξεκινήσαμε με το όνειρο του πατέρα να γίνει ένα επισκέψιμο οινοποιείο στα Άβδηρα λόγω της καταγωγής του πατέρα μου, παρά το γεγονός ότι δεν είχε σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια, ήταν γιατρός, απλά είχε το μεράκι να δημιουργήσει κάτι για τα παιδιά του και τον τόπο του και έχουμε φτάσει να παράγουμε γύρω στις 100.000 φυάλες ετησίως και να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο» δηλώνει ο κ. Βουρβουκέλης στην ΕΡΑ Κομοτηνής και σημειώνει ότι στο οινοποιείο του παράγει όλων των ειδών τα κρασιά: Λευκά,ροζέ, κόκκινα, ξηρά, ημίξηρο. «Αυτό που ήθελε ο πατέρας μου ήταν να αναβιώσει τις ποικιλίες που κάποτε είχε ο τόπος μας. Όπως είναι το Παμίδι, μια Θρακιώτικη ποικιλία, ροζέ σταφύλι για φαγητό, κρασί και τσίπουρο. Ουσιαστικά εμείς το αναβιώσαμε και είμαστε από τα μοναδικά οινοποιία που το παράγουμε σαν κρασί.» δηλώνει ο κος Βουρβουκέλης και εξηγεί ότι όταν ξεκίνησε ο πατέρας του πήρε κληματσίδες από όλη την περιοχή της Θράκης, τις έστειλε στη Γαλλία και στην Ισπανία, σε Ινστιτούτα, για να γίνει ταυτοποίηση του DNA ότι είναι όντως το Παμίδι και μετά έκανε αναπαραγωγή. Τώρα διαθέτει η οικογένεια τον δικό της αμπελώνα, το Παμίδι, όπου παράγεται σταφύλι και κρασί.

Το οινοποιείο της οικογένειας στα Άβδηρα

Αρχαίο αμπελοτόπι τα Άβδηρα με ιδιαίτερο μικρόκλιμα. Όπως και η Μαρώνεια. «Πράγματι, έχουν ένα ιδιαίτερο μικρόκλιμα, αυτό σημαίνει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές ακόμη και στην ίδια περιοχή των Αβδήρων μπορούν να παραχθούν διαφορετικά σταφύλια» δηλώνει ο νεαρός οινοποιός και εξηγεί πως αλλού καλλιεργούνται τα κόκκινα και αλλού τα λευκά γιατί τα λευκά θέλουν περισσότερη δροσιά και βροχές, ενώ τα κόκκινα θέλουν πιο πολύ ξηρασία, οπότε οι ιδιαιτερότητες είναι αρκετές. «Μπορούν να παραχθούν διαφόρων τύπων κρασιά από διάφορες υποπεριοχές μέσα στα Άβδηρα και μέσα στη Θράκη γενικότερα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως είναι το Παμίδι και το Μαυρούδι, παράγουν σταφύλι και βγαίνει κρασί πιο ιδιαίτερο και πιο ικανό να σταθεί στο μπουκάλι, διατηρώντας τη γεύση μόνο σ΄αυτές τις περιοχές. Αν το παράξουμε αλλού, θα βγάλει πάλι κρασί αλλά δεν θα είναι αυτό το ιδιαίτερο που βγαίνει εδώ.»

Η οικογένεια Βουρβουκέλη έχει να καμαρώνει για τις πολλές διακρίσεις που έχει πετύχει. Ιδιαίτερα για τις διακρίσεις που πέτυχε σε κάποιους πολύ φημισμένους διαγωνισμούς, όπως αυτοί στην Αγγλία, στην Αμερική και στη Γερμανία. «Η επιτυχία μας δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί συμμετέχουν χιλιάδες κρασιά από όλο τον κόσμο. Βραβεύονται πολύ λίγα και είναι σοβαρή διάκριση για ένα κρασί που παράγεται σε μικρή κλίμακα να πετύχει μια διάκριση. Λάβετε υπόψιν ότι και κοστολογικά είναι σε άλλο επίπεδο. Τα δικά μας είναι προσιτά, σε σχέση με άλλα ξένα που κοστίζουν δεκάδες ευρώ. Η ικανοποίηση για μας είναι μεγάλη με τη σκέψη ότι έχουμε κάνει κάτι ιδιαίτερο για τον καταναλωτή.»

Όσον αφορά στον στόχο που θέτει είναι να συνεχίσουν να αναδεικνύουν κι άλλες ποικιλίες του τόπου μας. «Να καλλιεργούμε σωστά και να αναδείξουμε τις ποικιλίες μας» λέει και προσθέτει «Και φυσικά στόχος μας να πάει παντού το κρασί των Αβδήρων, της Θράκης, να ακούγεται ο τόπος μας παντού».

Σχετικά Άρθρα