slider Εκδηλώσεις Τελευταία Νέα

Κοπή πίτας του λυκείου Ελληνίδων| Το φλουρί κέρδισε ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης (Φωτογραφίες)

Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας πραγματοποίησε το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 στις 11.00 π.μ. στο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης Αγ. Γεωργίου 1 παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Ξάνθης και των μελών του Λυκείου Ξάνθης.

Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης  Ξάνθης κκ Παντελεήμονας.  Η πρόεδρος κ. Πέπη Στάντζιου ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά!

Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί ήταν ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης που κέρδισε ένα υπέροχο «Δέντρο της Ζωής». Ο Δεύτερος που βρήκε το φλουρί από τα πιτάκια για τα μέλη ήταν ο κ. Βασιλειάδης Ηλίας που κέρδισε μια χειροποίητη κούκλα με παραδοσιακή φορεσιά κατασκευασμένη από την κ. Κατερίνα Δημητριάδου!

Και του χρόνου!

Ιστορία του Λ.Ε.Ξάνθης

    Το Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης είναι παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1976. Στα σαράντα τρία  (43) χρόνια ζωής του, επιδεικνύει αξιόλογο πολιτιστικό έργο στην ακριτική Ξάνθη, έργο που στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά.

    Θεωρείται θεματοφύλακας της παράδοσης με ανελλιπή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και όλης της Ελλάδας σε Ευρώπη και Αμερική. Ποικίλες και αξιόλογες οι δράσεις του έχουν στόχο τη διάδοση, διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη των δεσμών της πατρίδας μας με τον απόδημο Ελληνισμό, τη μουσική, τις τέχνες και τα γράμματα.

    Διαθέτει τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, χορωδίας δημοτικών τραγουδιών, θεατρικής παιδείας και διεθνών παραδοσιακών χορών, στα οποία συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο περίπου 450 άτομα παιδιά, έφηβοι, ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Στο τριώροφο κτίριο που εδρεύει (ανακαινισμένο από το Δήμο Ξάνθης), διαθέτει Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας, πλούσια ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές απ’όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της Ελλάδας, αυθεντικές αλλά και πιστά αντίγραφα.

    Έχει διακριθεί και βραβευτεί από διάφορους φορείς και συλλόγους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής. Συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, προσαρμόζοντας τις δράσεις του στις απαιτήσεις των καιρών, προσπαθώντας να διατηρήσει όλα αυτά που χαρακτηρίζουν τους Ελληνες .

Σχετικά Άρθρα