Ροδόπη Τελευταία Νέα

Κομοτηνή: Η θέαση κειμηλίου του προφήτη Μωάμεθ στο τέμενος του Ηφαίστου

Μεταφέρθηκαν με μέριμνα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας και προσέλκυσαν πλήθος πιστών

της Δήμητρας Συμεωνίδου xronos.gr

Πραγματοποιήθηκε στο τέμενος του Ήφαιστου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου η θέαση κειμηλίου (γέννων) του προφήτη Μωάμεθ ύστερα από αίτημα των μουσουλμάνων του οικισμού Ηφαίστου Κομοτηνής από την Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας.

Τα γένια του προφήτη Μωάμεθ είναι ένα τα πιο σημαντικά θρησκευτικά ισλαμικά κειμήλια που φυλάσσονται στο τέμενος Ταμπάκχανε στην Κομοτηνή.  Από τη Μέκκα ή από τη Βαγδάτη τα ιερά κειμήλια μεταφέρονται προς τα Βαλκάνια ώστε να έχουν και απομακρυσμένες κυρίως χώρες. Η Κομοτηνή έχει δύο, το ένα από αυτά λέγεται «Σακάλ Σερήφ», δηλαδή τα «ιερά γένια», το οποίο παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην 27η ημέρα του Ραμαζανίου, ημέρα που αποκαλύφθηκε σύμφωνα με τις αναφορές το ιερό κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ. Είναι τυλιγμένο σε 40 υφάσματα και το τιμούν οι μουσουλμάνοι προσκυνώντας το, όπως συνέβη στο τέμενος του Ηφαίστου.

Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (δηλαδή η γιορτή του τέλους της νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (μικρή εορτή). Φέτος το Ραμαζάνι, ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων, ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και τελειώνει στις 4 Ιουνίου.

Σχετικά Άρθρα