Οικολογία Τελευταία Νέα

Καφέ Αρκούδες εμφανίσθηκαν στα ορεινά χωριά της Ξάνθης!!!

Μια ευχάριστη είδηση για την πανίδα της περιοχής μας, μας μεταφέρουν κάτοικοι του χωριού Ωραίο αλλά και της περιοχής του Δασικού Χωριού Ξάνθης στον Ερύμανθο.

Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρκετές καφέ Αρκούδες. Η καφέ Αρκούδα είναι είδος σπάνιο ποια και αριθμεί στην Ελλάδα περί τα 500 μόνο “άτομα”… ωστόσο φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί στην περιοχή μας… γι αυτό και οι εμφανίσεις τους είναι τόσο συχνές και καταγράφονται από κατοίκους αλλά και φυσιολάτρες.

Λίγα στοιχεία:

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), τo μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Ευρώπης, χαρακτηρίζεται σαν σπάνιο και απειλούμενο είδος και συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο βιβλίο των απειλουμένων ειδών. Σήμερα, μετά την σταδιακή εξαφάνιση της από πολλές χώρες της Ευρώπης, ζει σε μικρούς αποκομμένους πληθυσμούς. Στην Ελλάδα έχει περιοριστεί η παρουσία της στη Βόρεια Πίνδο και στην δική μας Ροδόπη. Ο πληθυσμός στη χώρα μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζώο που δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό έχει συνδεθεί με πλήθος μύθων και παραδόσεων με τον ελληνικό πολιτισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης του είδους στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων και η φυσική σύνδεση των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στα Βαλκάνια.

kafe arkoyda

Σχετικά Άρθρα